Lavenergi trumfer alt?

«Powerhouse»: Bra på energibruk, dårlig på byplanlegging.


Hensynet til klima og miljø er blitt en del av normal samfunnsplanlegging, og det skal vi være glade for. Spørsmål om passivhus og pluss-hus, om fjernvarme og varmepumper må tas med i utbyggingsplaner av alle slag.

I Klimameldinga legger regjeringa opp til å innføre passivhus som standard i norsk byggebransje fra 2015. Passivhus forutsetter et energibehov langt under det som er normalt med dagens praksis. Få vil bestride at dette er en god målsetting, blant arkitekter og planleggere er det likevel en debatt om de konkrete tekniske løsningene som ligger i konseptet passivhus.

I byggebransjen er det også delte meninger. Noen utbyggere stritter imot og hevder at pålegg om lavt energibruk vil drive kostnadene i været. De hevder dette vil ramme kundene, men kan nok også ha sin egen profittmargin i bakhodet. Andre utbyggere er derimot entusiastiske og ser på energieffektivisering som en spennende utfordring slik vi for eksempel ser i Norwegian Green Building Council.

Det foregår en rivende og spennende utvikling der nye konsepter utvikles og legges fram, og vi ser allerede at det finnes flere gode svar på spørsmålet om utforming av bygninger med lavt energibruk; det nye Bellonahuset i Oslo hevdes f. eks. å produsere mer energi enn det forbruker – det er et pluss-hus. (Om oppføring av huset og framstilling av byggematerialene er inkludert i regnestykket blir riktignok en helt annen sak).

Denne positive utviklinga later imidlertid til å ha fått enkelte utbyggere til å tro at lavt energibruk i det ferdige huset er et så godt argument at det kan  brukes til å overtrumfe alle andre kommunale planer for arealbruk og arkitektur. Når Entra Eiendom får Snøhetta til å tegne et imponerende plusshus med det kraftige navnet Powerhouse, regner de med å få plassere det ytterst på Brattørkaia stikk i strid med de prinisippene bystyret har ønsket å legge til grunn i dette området.

At andre utbyggere har fått innpass på Brattøra til prosjekter i et planmessig grenseland er antakelig en oppmuntring, men den offentlige debatten rundt det nye mammuthotellet har også gjort det vanskeligere å lure inn nye unntak. Selve skalaen på Powerhouse er dessuten så oppsiktsvekkende at det blir for mye selv for de mest utbyggingskåte lokalpolitikerne. Bare FRP har foreløpig vært villig til å gi ENTRA klarsignal.

Fra utbyggers side er dette likevel ikke nok til å stanse entusiasmen. Igjen og igjen hamres det inn at de tekniske løsningene i dette bygget er så viktige at enhver motstand er miljøfiendtlig og reaksjonær.

Utbyggerne arbeider nå med et lettere nedskalert bygg, og hevder nok en gang at dette blir så miljøvennlig at politikerne ikke kan si nei. Det gjenstår likevel at vi lokalpolitikere skal vurdere byens helhet, og være istand til å motstå press fra utbyggere – uansett hvor vakkert de danderer sine brutale planer. Det er riktig at teknologibyen Trondheim må strekke seg langt for å gi plass til framtidsretta løsninger, men det er ingen grunn til at klima og miljø skal kunne brukes som brekkstang for slike hensynsløse og ufølsomme prosjekter som Powerhouse.

Reklamer

1 kommentar (+add yours?)

 1. kee
  jun 04, 2012 @ 16:52:00

  I forbindelse med avveininger rundt byggeplaner som her, har jeg lyst til å gi deg et par linker jeg tror du vil finne interessante:

  * Den grønneste bygningen er den som allerede står der (fra sammendraget: «This groundbreaking study concludes that building reuse almost always offers environmental savings over demolition and new construction.») http://www.preservationnation.org/information-center/sustainable-communities/sustainability/green-lab/lca/The_Greenest_Building_lowres.pdf

  * Byutforming for å maksimere energi fra solinnstråling: http://www.lowtechmagazine.com/2012/03/solar-oriented-cities-1-the-solar-envelope.html

  God lesing!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: