Den store dop-dagen

Bruken av cocablader har lange tradisjoner i Bolivia, og landet har nå meldt seg ut av det internasjonale narkotikasamarbeidet heller enn å slå ned på cocaen.

26. juni er av FN utpekt til å være en dag da det skal rettes oppmerk-somhet mot narkotikaproblemene.

For få dager siden kom den norske regjeringa med sin rus-melding (som jeg skal komme tilbake til), og idag har flere av de store internasjonale organisasjonene publisert rapporter om utviklinger på rusfeltet. FNs kontor for narkotika og kriminalitet, UNODC, lanserte for eksempel sin årlige rapport, mens Foreningen for Human Narkotikapolitikk brukte  dagen til minnemarkering for overdoseofre.

UNODC forutsetter at overdoser skyldes rusmidlenes iboende egenskaper; men FHN påpeker at de fleste kunne vært unngått med en annen politikk. Den rådende forbudspolitikken er basert på en femti år gammel avtale, The Single Convention on Narcotic Drugs. Premisset er at alle andre rusmidler enn alkohol skal forbys og at de som bruker dem skal straffes. Denne avtalen markerte starskuddet for det som siden er blitt kjent som krigen mot narkotika.

Til tross for det internasjonale forbudet og den ytterst hardhendte praktiseringa av dette, har omfanget av produksjon, omsetning og bruk av andre rusmidler enn alkohol bare økt og økt. Det er derfor flere og flere som spør om det kan finnes mere hensiktsmessige metoder til å redusere skadevirkningene av slike rusmidler – for eksempel ved tilsvarende kontrollmetoder som idag brukes overfor tobakk eller alkohol.

Forbudspolitikken er en viktig faktor i spredningen av HIV og AIDS, påpeker  Global Commission on Drug Policy.

Og skadevirkningene av forbudspolitikken er da også mange; Organisasjonen Count the Costs benyttet dagen til å offentliggjøre en rapport der disse skadevirkningene er sortert i sju hovedkategorier. Rapporten dokumenterer hvordan krigen mot narkotika:

1: Undergraver internasjonal utvikling og sikkerhet og øker konfliktnivået
2. Truer folkehelsa, sprer sjukdom og dreper mennesker.
3: Undergraver menneskerettighetene
4: Forårsaker stigmatisering og diskriminering
5: Skaper kriminalitet og beriker kriminelle
6: Fører til avskoging og forurensning
7: Sløser bort milliarder på ineffektiv håndhevelse av lovverket.

Konklusjonene til Count the Costs underbygges ytterligere av en rapport om hvordan narkotikabekjempelsen fører til økt utbredelse av HIV/AIDS, fordi sprøytemisbrukere nektes medisinsk hjelp. Denne rapporten er utgitt av Global Commission on Drug Policy, en komite der blant andre Thorvald Stoltenberg er medlem.

Det EU-finansierte forskningsenteret EMCDDA brukte dagen til å lansere en rapport om cannabis i Europa. Den viser at hjemmeproduksjon er sterkt økende og at cannabis dyrkes i alle europeiske land. Rapporten beskriver også hvordan cannabisbrukere i flere europeiske land nå har organisert seg i «cannabisklubber» der de dyrker cannabis til eget bruk, ofte med økologiske metoder, uten å finansiere noen form for kriminalitet, Slike klubber er nå lovlige i bl.a. Spania, Belgia og Sveits.

Framveksten av cannabis-klubbene viser hvor sviktende grunnlaget for det internasjonale forbudsregimet nå er. Motstanden mot dagens politikk er ikke minst meget sterk i Latinamerika, et kontinent der USA har drevet krigen mot narkotika i sin mest brutale og miljøfiendtlige form. Mange latinamerikanske land har tatt til orde for å endre  det internasjonale regelverket, og Bolivia har tilmed forlatt Single Convention som krevde at den lokale bruken av cocablader måte opphøre.

Samtidig vil Uruguay opprette et statlig cannabismonopol, et eksperiment som nabolandene følger med stor interesse. Og om vi vender blikket mot stormakta i nord, er det flertall på meningsmålingene for legalisering av cannabis, og delstatene Washington og Colorado spør velgerne om dette ved høstens valg. Det er derfor åpenbart at forbudspolitikken utfordres mere enn noen gang tidligere, men det er alt for tidlig å erklære den for døende.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: