Deling av Syria?

Slik var Syria inndelt etter 1921. (Wikimedia)

Det er nå åpenbart at det syriske Baath-regimet under ledelse av Bashar Assad, står for fall. Det gjenstår å se hvor langvarig dødskampen blir, og ikke minst hvordan det framtidige Syria vil se ut. Kommentatoren Michael Weiss er blant dem som nå ser for seg en oppdeling av Syria i småstater forsøksvis kaltAlawistan, Kurdistan og Sunnistan.

I grenseområder der den syriske hæren har trukket seg ut, har kurdiske militser begynt å ta kontroll, mens Alawittene, den trosretningen presidenten og størstedelen av hans maktapparat tilhører, beskyldes for å drive etnisk rensing i kystområdene rundt Latakia.

Det kan være verdt å huske at statsgrensene i Midtøsten ble trukket opp av England og Frankrike etter første verdenskrig, først og fremst utfra deres egne interesser og ikke ut fra realitetene i området.

Den fruktbare halvmåne, området mellom Middelhavet og den persiske gulf, har gjennom tidene rommet mange store sivilisasjoner og er preget av stort etnisk og religiøst mangfold. Innenfor Syrias grenser bor det både arabere og kurdere, foruten slike grupper som armenere og assyrere. De fleste araberne er sunni-muslimer, men det er også betydelige grupper sjiamuslimer, herunder ismaelitter og alawitter. Dessuten er det et stort antall som tilhører drusernes religion. Blant kurderne er det også flest sunni-muslimer men også en betydelig andel yezidier.

Ulike kulturer blandes i byene, men i distriktene er landsbyene ofte dominert av en enkelt gruppe. Druserne og alawittene har beskyttet seg mot forfølgelse i utilgjengelige fjell-landsbyer. Alawittene hadde noen år på 1920 tallet en autonom stat på Vestkysten, mens de stridbare druserne først ble fratatt sitt selvstyre etter harde kamper på 1930-tallet. Druserne er idag fordelt på Israel, Syria og Libanon, mens alawittene hovedsakelig finnes i Syria og Libanon.

I byen Amude er det nå satt opp kurdiske skilt, i stedet for arabiske.,

Kurderne utgjør et sted mellom 10 og 15 prosent av den syriske befolkningen og er konsentrert langs grensene mot Tyrkia og Irak. Syriske kurdere satser på at Assads fall også må føre til en bedret situasjon for dem. De har vært grovt diskriminert under Assad-regimet, og både regjeringa og opprørerne vil gjerne ha dem på sin side.

Det har vært store demonstrasjoner mot Assad-regimet i Qamishli og andre kurdiske byer, men det har hittil ikke vært omfattende kamper. Mange kurdiske områder har i flere måneder vært kontrollert av kurdisk gerilja som ikke tilhører den såkalte Frie Syriske Hær. Regimet er glad for å slippe å bruke sine styrker i syrisk Kurdistan.

Kurderne har ofte slektninger i nabolandene, mange ser til det kurdiske selvstyret i Irak. Kurdiske organisasjoner vil ikke støtte de arabiske opprørerne uten troverdige løfter om kurdisk autonomi i et framtidig Syria. Den sterkeste kurdiske organisasjonen er antakelig PYD, en lokal avlegger av Abdullah Öcalans PKK, som i tredve år har vært i krig med den tyrkiske hæren. Det sier seg selv at PYD ikke har tillit til en syrisk eksil-ledelse som samarbeider tett med Tyrkia.

Det har vært sammenstøt mellom PYD og andre kurdiske grupperinger, men PYD er de eneste med en organisert militær styrke. PYD skal ha fått forsterkninger fra PKKs baser i Irak og har satt opp veisperringer i sentrale kurdiske områder. President Barzani i irakisk Kurdistan megler mellom partene og har fått til en avtale om samarbeid mellom PYD og andre kurdiske grupperinger. Samtidig med den dramatiske utviklinga i Damaskus har  kurdiske styrker de siste dagene tatt kontrollen over flere grenseoverganger mellom Syria og Irak, og  i flere mindre byer.   Qamishli, den største kurdiske byen  Syria kontrolleres 20. juli av kurdiske styrker . Dermed har det oppstått et syrisk Kurdistan med grense til Kurdistan-Irak.

Forøvrig meldes det nå også at drusere på syrisk side av Golanhøydene har opprettet en egen milits etter at mange syriske styrker er trukket ned til Damaskus.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: