Kurderne i Syria

Mannen til venstre holder to PKK flagg, de to til høyre holder det irakiske kurderflagget og de syriske opprørernes flagg.

De siste dagene har syriske kurdere fra ulike politiske grupperinger overtatt makta i flere syriske byer. Det har endelig gått opp for verdenspressen at kurderne er et viktig element i den syriske befolkningen, men kunnskapen om hvem disse syrerne er og  hva de står for er dessverre ofte mangelfull. Også norske medier presenterer mye underlig og uriktig.

Den 24.juli skriver Jan Erik Smilden i Dagbladet at de syriske kurderne «har følt seg relativt beskyttet under Assad-regimet fordi alawittene … har trengt allierte».  Dette er  påstander ingen syriske kurdere ville godta. Under Assad har hundretusener av kurdere vært fratatt sitt statsborgerskap og nektet  muligheten til arbeid og eiendom. Baathpartiet  i Syria har, med sitt panarabiske utgangspunkt, slått hardt ned på alle tilløp til kurdisk nasjonalisme.

Kurderne har vært tilbakeholdne med å støtte de arabiske opprørerne i SNC og Den frie syriske hær, organisasjoner som er avhengige av støtte  fra Tyrkia, det landet der undertrykkelse av kurdernes rettigheter er opphøyet til dogme. Kurderne har bedt om garantier fra SNC for utvidet selvstyre i et framtidig Syria, men slike garantier har ikke blitt gitt.

Det  mektigste av de kurdiske partiene i Syria er PYD, som samarbeider tett med Abdullah Öcalans PKK. Assad-regimet har  støttet PKK som ledd i sin rivalisering med Tyrkia, og PYD har gode forbindelser i Damaskus. En gruppe partier som står nær de irakiske kurderne er samlet i National Kurdish Council of Syria,  NKCS, som står i opposisjon til PYD. Det  har vært vondt blod og væpnede sammenstøt mellom disse to grupperingene, men president Barzani i Kurdistan-Irak har meklet fram en samarbeidsavtale mellom dem, som har lagt grunnlaget for de siste dagenes kurdiske offensiver.

PYD har lenge hatt en milits, som nå har fått forsterkninger fra PKKs treningsleire i Qandil-fjellene i Irak. NKCS omfatter desertører fra den syriske hæren som har fått trening i Irak. Sammen har disse styrkene nå tatt makta i store områder øst og nord i Syria. De kurdiske grupperingene  oppretter tverrpolitiske administrasjoner i de frigjorte områdene, og hverken Baath-hæren eller Den frie syriske hær er velkomne.

NRKs Sidsel Wold hevder, fra Tyrkia, at det er (PKK) som har tatt makta i disse områdene, i beste fall en halvsannhet. Hva verre er siteres hun på  at»Kurdarane nyttar difor høve til å dra til Tyrkia for å ta del i den fridomen som deira kurdiske brør har i dette landet.» Dette er selvfølgelig feil. I Tyrkia er undertrykkelsen av kurdisk kultur massiv og institusjonalisert. Det er NordIrak  som har kurdisk styre,  og det er der kurdere kan oppleve  politisk og kulturell frihet.

1 kommentar (+add yours?)

  1. Avin Rostami
    aug 20, 2012 @ 02:36:57

    viktige og korekte opplysninger!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: