Oljeblindhet

Havis rundt Nordpoleni juli 2012

Bevisene for at menneskeskapte utslipp fører til global oppvarming blir bare sterkere og sterkere. For få uker siden offentliggjorde den prominente klimaskeptikeren Richard A. Muller, at han nå anser det som bevist at jordkloden varmes opp som følge av menneskeskapte utslipp. Han er bare den siste i rekka av forskere som har studert de foreliggende data med skeptisk utgangspunkt og funnet at de støtter den konklusjonen det nå er tilnærmet konsensus om.

De siste ukene har det blitt lagt fram resultatene av nye målinger som viser at havisen rundt Nordpolen minker atskillig raskere enn tidligere antatt både i utbredelse og i tykkelse. Den totale ismengden er redusert med nesten 50 % i løpet av de siste 7 år, og Nordpolen kan være isfri om sommeren i løpet av 20-30 år.

For noen av oss gir dette grunn til bekymring, men for andre gir det grunn til jubel. Ikke minst i oljeindustrien. Langt fra å skamme seg over resultatene av sin virksomhet, har oljeselskapene lenge planlagt hvordan de skal utvinne enda mer i olje i områder der isen blir borte.

Oljedirektør Erik Haugane

Sjelden kommer oljeindustriens kynisme og mangel på moral så klart til uttrykk som når direktør  Erik Haugane i oljeselskapet Det Norske, tar bladet fra munnen. I Adressa for 11.august angriper Haugane økonomer som våger å hevde at oljeindustrien skaper for høyt press i norsk økonomi. Han mener det er ”absurd” å bremse investeringstakten, og anser oljen som verdiløs fram til den utvinnes. Oljeindustriens effekter på klima og miljø nevner han ikke.

Den eneste verdi som har gyldighet i oljedirektør Haugane sitt univers er åpenbart raske penger. Det gjelder å skape overskudd på regnskapene nå, så får framtidige generasjoner klare seg sjøl. Hva slags klima de skal leve i angår ikke Det Norske Oljeselskap.

Haugane hevder det er idioti å unnlate å maksimere oljeindustriens kortsiktige profitt. Våre etterkommere, som må leve med de klimaendringer oljeutvinninga har påført dem, kan komme til å vurdere det annerledes.

6 kommentarer (+add yours?)

 1. Jan Bojer Vindheim
  aug 15, 2012 @ 10:40:13

  Men kynismen til tross går det dårlig for Det Norske:
  http://www.adressa.no/nyheter/okonomi/article3283489.ece

 2. Bente Vinjevoll
  sep 17, 2012 @ 21:12:01

  Oljeblindhet!
  Syns nå virkelig det er på tide man ser litt på Vilken Misjon har Oljen og Gassen under Jordoverflata!! ? Hvorfor ligger den der? Stabilisere og kjøle ned jorda kanskje, så ikke for mye varme lekker ut innenfra jordkjærnen? Det står lite om slikt i debatter, forskes det på konsekvensene, før oljen og gassen er tatt opp? Va som gjør temperaturen stiger på jordoverflata, har nok flere faktorer! Lurer på om der er noe igjen av olje og gasslommer snart etter allt som har blitt tatt opp! Tidsperspektiv?, til kommende generasjoner! Det må jobbes mye mer med Solkraft! Midlertidig utvikle Jordvarme energi og bølgekraft, mindre bruk av uran og (torium) men bruke flere andre typer energi! savner mer debatt på underliggende grunner til Global oppvarming og Jordskjelv. Mvh. Bente

 3. stian sanness
  feb 24, 2013 @ 10:51:17

  Jan Du burde lese deg opp på Svensmark. Les det RAS(royal astronomical society) publiserte i april i fjor.Stadig mer omfattende astronomiske og geologiske data støtter opp om Svensmarks forskning og gir dybdedykk i astrobiologiske sammenhenger.Deretter kan vi muligens diskutere betydningen av Co2 og menneskelige utslipp for temperatur og klima. Les sjøl og slutt å henvise til enigheten.

 4. Jan Bojer Vindheim
  feb 24, 2013 @ 12:02:56

  Det kan godt hende at kosmiske faktorer påvirker oppvarminga, slik Svensmark hevder, Stian. Det forhindrer ikke at CO2 er en svært viktig drivhusgass som det er viktig å kontrollere utslippene av.

 5. stian sanness
  feb 24, 2013 @ 18:00:15

  Les om igjen

 6. Jan Bojer Vindheim
  feb 25, 2013 @ 11:32:09

  Det er ingen tvil om at mengden drivhusgasser i atmosfæren er økt, bl. a. ved forbrenning av olje. Dersom Svensmark mener at det er kosmiske innflytelser som har fått menneskeheten til å flytte milliarder tonn karbon fra jordskorpa til atmosfæren er det en interessant hypotese.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: