Hasj og politikk

Thor Erik Forsberg

Stormen rundt AP-politiker Thor Erik Forsberg har gitt nytt liv til narkotikadebatten generelt og til diskusjonene om cannabis spesielt. Forsberg har innrømmet å ha røkt cannabis og nominasjonskomiteen i Østfold AP ønsker ham derfor ikke lenger på Stortinget. Dessuten har politiet innledet etterforskning av en forbrytelse som kvalifiserer til en bot på et par tusen kroner. Ingen tror at slike reaksjoner ville kommet dersom Forsberg hadde begått andre forbrytelser med tilsvarende strafferamme; for eksempel ved å bryte fartsgrensene. Ikke en gang om han hadde kjørt i fylla eller kjøpt sex, forbrytelser som har langt høyere strafferammer enn hasjrøyking, ville vi opplevd noe liknende.

Forsvar for disse reaksjonene basert på at lovgiveren Forsberg har brutt norsk lov er derfor åpenbart sekundære. I bunnen ligger i virkeligheten moralisering basert på årelang og systematisk feilinformasjon om så vel cannabis som andre forbudte rusmidler. Til tross for den nylig offentliggjorte rapporten om at cannabisbruk i tenårene kan redusere intelligensen på lang sikt, er det stor faglig konsensus om at cannabis er et langt tryggere rusmiddel enn alkohol.

Protestdemo mot wietpass

Mange land har forsøkt å normalisere bruk og omsetning av cannabis, mest kjent er det nederlandske systemet med coffeeshops. For noen år siden ledet jeg en debatt hos EU-parlamentet I Brüssel om cannabispolitikken. Blant deltakerne var den sosialdemokratiske ordføreren i en nederlandsk grenseby. Han ønsket seg et lovlig system for leveranser til cannabis-butikkene, og håpet at nabolandene ville bidra til full legalisering av cannabis. I kontrast til dette hevder norske forbudstilhengere at det nederlandske systemet er upopulært på hjemmebane og viser til debatten om innføring av wietpass; et identitetskort som skal hindre utlendinger i å besøke cannabiskafeene. Dette systemet er foreløpig innført i noen grensebyer mot Tyskland, og der har gateselgerne allerede gjort sitt inntog, med et bredt tilbud som spenner fra marihuana til heroin og kokain. Innføring av dette systemet i hele landet er blant temaene i den pågående nederlandske valgkampen og det er slett ikke gitt at wietpasset overlever.

I Norge viser reaksjonene på Forsbergs åpenhet at frykt og moralisme fortsatt får lov å dominere narkotikadebatten, til tross for det langt åpnere ordskiftet vi har hatt de siste åra. Det er oppløftende at så mange støtter Forsberg , ikke minst blant ungdomspolitikerne. La oss håpe at Forsberg-saka kan bidra til å løfte diskusjonen til et bedre nivå.

 

1 kommentar (+add yours?)

  1. Bent Nordfjellmark
    sep 06, 2012 @ 09:52:37

    Nå er jeg altså så lei av all støtten Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Thor Erik Forsberg får og har fått! Nå må vi ikke glemme hvilket lovbrudd denne mannen har gjort. Han har faktisk inrømmet at han har sittet hjemme, sett film og røykt hasj!

    Det er jo ikke som om han skjenker ungdomspolitikere dritings på sprit og knuller dem. La oss sette saken litt i perspektiv før vi uttaler oss i hytt og gevær!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: