På vei mot Kurdistan

Den kurdiske hovedstaden Arbil har en rik historie og er nå i rask vekst.

Den kurdiske drømmen om en egen stat nærmer seg realisering i det nordlige Irak. Formelt er den kurdiske regionen fortsatt en del av Irak, men i praksis er økonomi, forsvar, undervisning og mye annet under kurdisk kontroll, og klart forskjellig fra tilstanden i de arabiske delene av Irak.

Både innbyggerne i Sør-Kurdistan ( som er den kurdiske betegnelsen på Nord-Irak) og kurdere andre steder ønsker overveldende å se en selvstendig kurdisk stat. Men den kurdiske regionens president, Massoud Barzani, understreker at selv om det er kurdernes rett å erklære uavhengighet, er tidspunktet for å gjøre det ennå ikke kommet.

Under den pågående konferansen i Arbil er det fokus på ulike problemer med å bygge en ny nasjonalstat. Et av de grunnleggende spørsmålene er hvordan den nye staten skal ta vare på dem som ikke oppfatter seg selv som kurdere. Minoriteter har det bedre i Kurdistan enn det som stort sett er tilfelle i Midtøsten ellers. Religiøse minoriteter som kristne og ezidier får offentlig støtte til kirker og andre helligdommer, etniske og språklige minoriteter som turkmenere og assyrere får støtte til å drive egne skoler. Dermed ikke sagt at alle fordommer og all diskriminering på grasrotplan er borte.

Bygginga av den kurdiske staten har blitt forsøkt forhindret blant annet gjennom splitt-og-hersk taktikk. Motsetninger mellom det kurdiske sunni-muslimske flertallet på den ene siden og såvel kurdiske minoriteter som yezidier og faylier, som ikke-kurdiske minoriteter som assyrere og turkmenere på den annen ide, har vært systematisk utnyttet. Spesielt i de omstridte områdene sør og vest for den formelle kurdiske regionen har det vært hisset til motstand mot «kurdisk sjåvinisme» og «pesj-merga terror». Det interessante er at denne taktikken i så stor grad har slått feil.

Det store flertallet av ezidier identifiserer seg som kurdere og ønsker å få sine områder innlemmet i den kurdiske regionen. Turkmenerne har kanskje vært den mest motvillige minoriteten. Enkelte turkmenske grupper har gått inn for at de omstridte områdene skal inngå i en egen turkmensk region, men innser nå at det ikke er noen realisme i dette prosjektet. Og når valget står mellom de bombeherjede arabiske områdene og det trygge Kurdistan har turkmenere funnet at det beste er å inngå  kompromisser med de kurdiske partiene, såvel i Kirkuk i øst som i Tel Afar i vest.

Enda mere interessant er det at også enkelte arabiske grupper tenker i samme baner, i Kirkuk samarbeider nå den største blokken av sunni-arabere med kurdere og turkmenere i de lokale folkevalgte forsamlingene. Og i arabiskdominerte Makhmour har bystyret formelt bedt om å bli innlemmet i Kurdistan.

Men for at et uavhengig Kurdistan skal bli mulig er det flere betingelser som må innfris; ikke minst må en avtale med Tyrkia være på plass, og dessuten en endelig grensedragning mot arabisk Irak. Situasjonen i Syria, der kurdiske partier har tatt makta i flere områder er en ny usikkerhetsfaktor, hvis konsekvenser det er for tidlig å konkludere om, men for kurdiske nasjonalister er ethvert område under kurdisk kontroll en seier.

Det er imidlertid allierte av det nord-kurdiske partiet PKK som dominerer blant de syriske kurderne, og utviklinga der vil også få stor betydning for den bredere kampen om hegemoniet blant kurderne i regionen som helhet. Presidenten i SørKurdistan, Massoud Barzani, og den fengslede PKK-lederen Abdullah Öcalan, tar begge mål av seg til å framstå som alle kurderes store far. Formelt er det nå et samarbeide mellom deres respektive tilhengere i Syria. Hvis dette samarbeidet kan konsolideres lover det godt for et uavhengig Kurdistan.

Reklamer

2 kommentarer (+add yours?)

  1. Westbye
    okt 15, 2012 @ 10:29:34

    Takk for en interessant oppdatering på Kurdistan. Hvordan er situasjonen i de kurdiske områdene av Tyrkia? Har Ankara full kontroll, eller er det områder som i praksis er autonome?

  2. Jan Bojer Vindheim
    okt 15, 2012 @ 12:04:15

    PKK hevder å ha kontroll i små områder, men det er nok mest skryt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: