Kurdere og arabere i Syria

Disse kurderne vifter med både syriske opprørsflagg og kurdiske flagg. (AP photo).

Håpet om en våpenhvile i Syria forsvant fort, og kampene i landet fortsetter på ulike hold. Hvem som slåss mot hvem og hvorfor er ikke alltid så klart. Den frie syriske hær (FSA) har ingen sentral ledelse, og omfatter grupper med høyst ulike målsettinger. Det viktigste politiske organet i kampen mot Assadregimet er det syriske nasjonalrådet (SNC) som har liten kontroll over utviklinga på bakken.

Flere grupper står utenfor så vel FSA som SNC, viktigst blant disse er de kurdiske grupperingene, som de siste månedene har tatt kontroll over områder med kurdisk bosetting i nordøst, ved grensa til Irak, og på flere steder langs grensa mellom Tyrkia og Syria, herunder bydeler i Aleppo.

De kurdiske styrkene, som domineres av partiet PYD, balanserer på en knivsegg mellom regimet og opposisjonen. Kurdisk milits forsøker å holde både FSA og Assad-lojale styrker utenfor sine områder. Fra FSA og SNC sin side har det vært hevdet at PYD  (en søsterorganisasjon til PKK, som lenge fikk støtte fra Damaskus til sin kamp i Tyrkia) i virkeligheten er medløpere for regimet.

De kurdiske grupperingene er på sin side skeptiske til de nære bånd mellom SNC og Tyrkia, og frykter at de arabiske opprørs-gruppene står for samme diskriminering av kurdere som Assadregimet har praktisert.  SNC har da også gjentatte ganger avvist forslag om å innarbeide kurdiske rettigheter i sine strategidokumenter.

25 oktober rykket den Syriske Opprørshæren SNC inn i kurdiske og kristne bydeler i Aleppo. Enkelte kilder hevder at det på forhånd var en avtale mellom PYD og FSA,  men det meldes også at minst 22 mennesker ble drept i harde kamper. En video på youtube hevder å vise et FSA-angrep på fredelige kurdiske demonstranter. Begge parter skal ha tatt fanger, og søndag 27 skal FSA ha løslatt 120 sivile kurdere.

PYD skal fortsatt ha kontroll over de kurdiske bydelene i Aleppo, men de siste dagers hendinger tyder på at motsetningene mellom arabere og kurdere er skjerpet. Det samme gjelder spenningene mellom ulike kurdiske fraksjoner; noe jeg kommer tilbake til i neste blogg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: