Kurder mot kurder i Syria

Syriske kurdere med bilder av PKK-lederen Abdullah Öcalan (Apo).

Utviklinga i Aleppo viser, som jeg skreiv i går, at motsetningene mellom arabere og kurdere i Syria er økende. Dette kan ha sammenheng med den økende salafi-innflytelsen blant de hovedsakelig sunni-arabiske opprørerne. Det fortelles at kristne grupper som armenere og assyrere føler seg utsatt, og at kurdiske yezidier har vært angrepet av islamister.

Men motsetningene mellom arabere og kurdere skyldes også at PYD, den sterkeste kurdiske militsen, ofte oppfattes som Assad-regimets forlengede arm. I en amerikansk nyhetsmelding heter det f.eks.
At least 16 rebel fighters were killed in fierce clashes with the armed pro-regime Kurdish PKK militia in Aleppo. The rebels detained more than 200 of them as reports say that more than 350 others are fighting alongside the regime forces in the Latakia suburb of Jabal Turcoman.

PYDs offisielle politikk er å holde avstand til både regimet og opprørerne, men kritikerne peker på at regimet overlot store områder til PYD uten kamp, og at regimeflagget og PYDs flagg flere steder, som i Qamishlo, vaier side om side på offentlige bygninger.

PYDs motstandere hevder at regimet forsyner PYD og søsterorganisasjonen PKK med våpen, til bruk så vel i Syria som i Tyrkia, der PKK har trappet opp sine angrep sterkt de siste månedene. Dette er i så fall velkjent taktikk i Kurdistan. De ulike regimene i området har ofte brukt kurdere i nabolandene som sjakkbrikker.

Hoda Abdel-Hamid fra TV-stasjonen Al Jazeera intervjuet nylig kommandanten for PKKs styrker i Nordirak, Murat Karayilan. Han innrømmer at PKK har kontakt med regimet i Damaskus, men benekter at PKK har styrker i Syria. Det er likevel grunn til å tro at PYD er forsterket fra Qandil, men at Karayilan har sine ord i behold så lenge han velger å holde på fiksjonen om at PYD og PKK er separate størrelser.

I denne karikaturtegningen fra et kurdisk nettsted, sitter PYD-leder Salih Muslim trygt under bildet av Apo, mens lederne for KNC-partiene er innesperret under et bilde av Massoud Barzani.

Men ikke alle kurdere er like glade i PKK/PYD. Mange syriske kurdere ønsker å motarbeide regimet mer aktivt, og mange frykter PYDs dominerende stilling. I sommer ble det i Arbil i irakisk Kurdistan inngått en avtale mellom PYD og andre kurdiske grupper organisert i paraplyorganisasjonen KNC, om maktdeling i syrisk Kurdistan. Men PYD har ikke holdt seg til denne avtalen. I tråd med sin marxistiske organisasjonskultur arbeider PYD for å konsolidere sin makt og nøytralisere andre kurdiske politikere.

PYD anklages for å ha henrettet flere framtredende ledere i rivaliserende kurdiske organisasjoner, og det kommer stadig meldinger om at PYD-styrker arresterer sine kurdiske motstandere. PYD nekter også andre kurdiske styrker å slippe inn i de områdene de kontrollerer. I Nordirak står flere hundre kurdiske avhoppere fra den syriske hæren og et betydelig antall kurdiske flyktninger som er trent opp av den kurdiske regjeringa. PYD har gjentatte ganger advart disse styrkene mot å gå inn i Syria og true maktbalansen i de kurdiske områdene.

PYD har de siste ukene forsøkt å markere avstand til Assad-regimet i sine offentlige uttalelser, men samtidig fjerner de alle opprørernes flagg og lar regimeflagg bli hengende. Alle kurdere er naturligvis glade for at store områder i Syria nå har kurdisk administrasjon, og at skolebarn i Syria nå for første gang undervises på sitt kurdiske morsmål med bøker importert fra Nordirak, men det er sterke uenigheter om den politiske kursen i de kurdiske områdene. KNC kan ikke i lengden akseptere PYDS diktatoriske og autoritære handlemåte. Og arabiske nasjonalister lover å ta seg av kurderne når kampen mot Assad er ført til seier.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: