Kjøtthuer i media

Er det en menneskerett å fortære døde dyr hver eneste dag?

Som ledd i en verdensomspennende kampanje har Framtiden i Våre Hender og Grønn Hverdag sendt en oppfordring til norske kommuner om å  la være å servere kjøtt i sine kantiner på mandager.

Bakgrunnen er blant annet de helsemessige konsekvensene av overdrevent kjøttforbruk (hver nordmann spiser nå i gjennomsnitt 50% mere kjøtt enn i 1990), de negative konsekvensene for miljø og ressurser av industrialisert kjøttproduksjon, og de store klimautslippene fra beitende storfe.

Miljøpartiet de Grønne har tatt opp dette forslaget i flere kommuner, blant annet i Oslo og Trondheim. I Trondheim kommune har saka vært behandlet i Komiteen for Helse og Omsorg, som sender den videre til bystyret med innstilling om at de kommunale enhetene selv skal avgjøre om de vil delta i kampanjen kjøttfri mandag, men at de i alle fall skal ha kjøttfrie alternativer på menyen for dem som ønsker det.

Så langt så godt. Journalist Harry Tiller fra Adresseavisen intervjuet meg på telefon om saka, men før hans artikkel kom på trykk presterte Norges eldste avis følgende på lederplass:

«Miljøpartiet De Grønne i Trondheim vil nekte eldre i kommunale sykehjem å spise kjøtt på mandager. Dette er en enkel måte å redde planeten på, mener partiets bystyremedlem Jan Bojer Vindheim. Han og andre politikere kan selv velge om de vil la være å spise kjøtt. Sykehjemspasienter må ta det de får.«

Industrielt husdyrhold er ressurskrevende og dyrefiendtlig

Radiostasjonen P5 tok det et skritt videre med følgende oppsummering:

Vil nekte eldre kjøt på måndagar

Miljøpartiet De Grønne i Trondheim foreslår å nekte eldre som bur på kommunale sjukeheimar å ete kjøt på måndagar. Dei vil at alle i Trondheim ikkje skal ete kjøt på måndagar for å spare miljøet og minske CO2-utslepp, ifølge Adressa.

Nå er det utmerket at vi har pressefrihet i Norge. Det hadde likevel vært på sin plass om Adresseavisen lot være å legge ord i munnen på meg (eller andre). Jeg har aldri verken trodd, ment eller sagt at kjøttfrie mandager kan ”redde planeten”. Derimot har jeg påpekt at det er usunt å spise for mye kjøtt og at kraftfor-basert kjøttproduksjon er dårlig global ressursutnytting.

Sutringa i Adressa sin lederartikkel er helt ute av proporsjoner. På mange institusjoner må man spise det man får, uansett om det er yndlingsretten eller ikke. Dette har vegetarianere, allergikere og medlemmer av religiøse minoriteter lenge klagd over. Men mens det virkelig er et overgrep å tvinge vegetarianere til å spise kjøtt, eller å servere svin til jøder og muslimer, er det vanskelig å se at det er et overgrep å servere vegetarmat til  kjøttspisere, enn de nå er beboere på sjukehjem eller ikke.

Forslag om å la være å servere svinekjøtt blir på internett møtt av muslimhatere som gjør svinekjøtt til en kampsak. Adresseavisa spiller med dagens leder i samme divisjon som slike folk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: