Marihuanaforbudet vakler

Tilhengere av legal marihuana i Colorado feirer seieren.

Når velgerne i to amerikanske delstater, Washington og Colorado, nå har bestemt at cannabis skal legaliseres er det mange som mener hele det internasjonale forbudsregimet vakler. For noen er dette skremmende, for andre representerer det et håp om en mer fornuftig og kunnskapsbasert regulering av marihuana og hasjisj så vel som andre rusmidler som i dag er totalforbudt over hele verden.

Legaliseringsvedtakene bygger videre på de ordningene med medisinsk cannabis som nå er innført i atten amerikanske delstater. Vedtakene i Washington og Colorado er noe ulike i formen, men begge innebærer at voksne borgere skal kunne kjøpe cannabisprodukter fra offentlige utsalg. Produktene skal pålegges en skatt som forventes å gi betydelige inntekter og i vedtakene er det fastsatt regler for hva disse skatteinntektene skal brukes til.

For president Obama og de føderale myndighetene vil situasjonen i de to legaliserings-statene by på store problemer. Obama, som jo selv har vært en ivrig marihuanarøyker i yngre dager, lovte i sin første periode at føderale myndigheter ikke skulle gripe inn mot medisinsk cannabis i de delstatene der dette er lovlig. Likevel har det føderale narkotikapolitiet gjennomført en rekke aksjoner mot produksjon og omsetning av medisinsk cannabis i California og andre delstater, også mot pasienter som har fått cannabis utskrevet av sin lege.

Det kan hende at Obama i sin andre periode kan være mer liberal, og akseptere delstatenes rett til å fastsette slike ordninger, men han vil likevel få problemer med FNs narkotika-konvensjoner. Det internasjonale avtaleverket tillater medisinsk bruk, men vedtakene i Colorado og Washington om statskontrollert omsetning uten medisinsk begrunnelse er åpenbart i strid med bestemmelsene i Single Convention fra 1961.

Ethan Nadelmann fra Drug Policy Alliance, mener vi nå kan se slutten på det internasjonale forbudsregimet.

Det ligger  en dyp ironi i at disse vedtakene kom nettopp i USA,  som i alle år har vært den viktigste pådriveren for nådeløs gjennomføring av forbudspolitikken. Under tidligere presidenter har det vært truet med økonomiske og andre sanksjoner mot land som har vurdert å endre sin narkotika-politikk; for eksempel Jamaica der parlamentet flere ganger har vurdert å legalisere ganja, men har måttet skrinlegge planene etter press fra USA. Når det nå blir legal cannabis i deler av USA, kan denne  typen press bli selvmotsigende.

De siste åra har både frivillige organisasjoner og statsledere fra mange land tatt til orde for revidere forbudspolitikken i sin helhet;  ikke minst har en rekke latinamerikanske land krevd endringer.  For Mexico blir det et paradoks å måtte kjempe en blodig krig for å forhindre eksport av cannabis til et  land der produktet er i lovlig salg. I Uruguay er et forslag om å opprette et statlig cannabis-monopol under politisk behandling; vedtakene i Colorado og Washington vil antakelig styrke tilhengerne av slike forslag også i mange andre land.

Hvordan de nye vedtakene vil bli gjennomført og hvilke konsekvenser den nye situasjonen får for det internasjonale kontrollregimet gjenstår å se,  men konsekvensene blir store.  Kan hende kan vi nå se slutten på den femti år gamle krigen mot narkotika, og begynnelsen på en human global narkotikapolitikk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: