EU, Tyrkia og kurderne

Bare kvinner på podiet ved åpningen  av årets konferanse. Fra venstre: Leyla Zana,  Karianne Westrheim,

Bare kvinner på podiet ved åpningen av årets konferanse. Fra venstre: Leyla Zana, Kariane Westrheim,  Hélène Flautre og Gabi Zimmer.

Tyrkia må løslate Öcalan og starte forhandlinger med PKK. Dette var hovedbudskapet fra den 9. europeiske konferansen om EU, Tyrkia og kurderne. Arrangementet har hvert år siden 2004 vært arrangert i Europaparlamentet.

Utgangspunktet var opprinnelig å bruke Tyrkias ønsker om medlemskap i EU som brekkstang for å sikre menneskerettighetene i landet generelt og de kurdiske rettighetene spesielt. Konferansene har brakt kurdere fra hjemlandet og fra diasporaen sammen med akademikere og politikere fra Vesten og har tilbudt framstående kurdere en internasjonal talerstol.

Drøftingene har ikke vært begrenset til situasjonen i Tyrkia, og ettersom de tyrkiske medlemskapsforhandlingene har mistet sin aktualitet har fokus i økende grad vært satt på situasjonen i nabolandene. Det er likevel Tyrkia, der halvparten av kurderne bor, som er utgangspunktet. Og den berømte parlamentarikeren Leyla Zana åpnet årets konferanse ved først å gratulere EU med fredsprisen, og deretter kreve at den tyrkiske regjering inngår forhandlinger med den fengslede lederen for PKK, Abdullah Öcalan. Det er mulig å få krig uten Öcalan, men det er umulig å få fred uten Öcalan, sa Zana.

Den sørafrikanske nobelprisvinneren Desmond Tutu understreket også dette budskapet i sin videoappell til konferansen. Tutu presenterte samtidig det samme budskapet i et opprop undertegnet av internasjonale ledere, blant annet tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik..

Det blir ingen løsning på Tyrkias kurdiske problem uten forhandlinger med  PKK-lederen Abdullah Öcalan.

Det blir ingen løsning på Tyrkias kurdiske problem uten forhandlinger med PKK-lederen Abdullah Öcalan.

Representanter for de politiske fraksjonene i Europa-parlamentet møtte også opp for å uttrykke sin støtte til en forhandlingsløsning i Tyrkia. Hélène Flautre (Greens/EFA) var blant dem som påpekte at Tyrkias demokrati ikke kan bli sunt for det er funnet en løsning på det kurdiske problemet.

Undertrykkelsen er nå økende etter en kort periode da utviklinga gikk i riktig retning. Når folkevalgte blir arrestert fjernes selve grunnlaget for demokrati, og det blir umulig for alle borgere av Tyrkia å delta i en åpen politisk prosess. Alle tilhengere av demokrati for kurderne må komme åpent ut, sa Flautre, som gjentok budskapet om å åpne dialog med Öcalan. Hun pekte også på at det først da Ôcalan ble trukket inn etter mere enn 60 dager var mulig å få slutt på den nylige sultestreiken blant kurdiske politiske fanger.

Sabine Freizer fra International Crisis Group refererte deres 3 rapporter om kurdere i Tyrkia, hvorav den siste dreier seg om situasjonen i Diyarbakir. ICG vurderer kurdernes muligheter i Tyrkia med erfaringene fra 3 andre etniske konfliktsituasjoner:;

1) Kosovo har oppnådd uavhengighet, som er anerkjent av 90 land, men ikke av Serbia. Situasjonen derfor fortsatt vanskelig og Kosovo mangler egen internasjonal telefonkode og andre egenskaper ved en suveren stat.

2) Nagorno-Karabakh kontrolleres av lokal milits og armenske styrker. internasjonal støtte til begge arter gjør at det stadig er fare for utbrudd av en ny krig.

3) Makedonia har fått t på plass en avtale som sikrer rettighetene til det albanske mindretallet, uten å rokke ved landets internasjonale status. En slik løsning er den beste modellen, mener Freizer (og ICG):

Öcalan og PKK har forlatt sitt tidligere krav om en egen kurdisk stat, og hevder nå å gå inn for autonomi inne de landene der det er betydelig kurdisk bosetting. Striden står derfor først og fremst om kulturelle og politiske rettigheter innenfor dagens grenser. Dette reflekteres også i sluttresolusjonen fra konferansen: Det pekes spesielt på prosessene i Sør-Afrika og Nord-Irland, der forhandlinger med tidligere «terrorist»-stemplede personer og organisasjoner førte til politiske løsninger.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: