Öcalan, Bookchin og Syria

Saleh Muslim i Brüssel

Saleh Muslim i Brüssel

Årets EUTCC-konferanse tok hjertelig imot Saleh Muslim som er leder for PYD, det største kurdiske partiet i Syria.

PYD, som  er et søsterparti av PKK i Tyrkia (og PJAK i Iran) har kontrollen over store områder med kurdisk befolkning. Partiets YPG-milits kontrollerer flere  bydeler  i Aleppo,  en rekke  byer langs grensa mellom Tyrkia og Syria og  områder i nordøst mellom Tyrkia og Irak. I dette siste området er PYDs kontroll utfordret av andre kurdiske partier i alliansen KNC.

Det har flere steder vært sammenstøt mellom de kurdiske styrkene og  styrker fra FSA, og mange arabere hevder kurderne generelt og PYD spesielt er alliert  med Assad-regimet.

Muslim begynte med å understreke at PYD støtter opposisjonen mot Assad, men også fremmer  egne krav. «Det har vært viktig å hindre at kurdiske områder blir rammet av de samme ødeleggelsene  vi ser andre steder i Syria. Vi har derfor ikke gått til angrep hverken på regimets styrker eller på FSA. Vår prioritet er å bygge opp et nytt samfunn i de områdene vi kontrollerer. Befolkningen  organiserer  selv  forsvarsgrupper.»

«Vi ønsker demokratisk autonomi; et demokratisk selvstyre som forutsetter sivil organisering innen det kurdiske samfunnet. Det er  opprettet  råd som skal styre de ulike  landsbyene,  og også råd for ulike grupper; ungdom, kvinner. Disse rådene samordnes gjennom Folkets råd for det vestlige Kurdistan. Komiteer på ulike nivåer styrer på folkets vegne, vi har ikke bruk for institusjonene til Baath-regimet.»

«Vår modell tillater alle grupper i samfunnet å delta. Blant kurderne har vi  alevitter, ezidier; Det er dessuten  ulike grupper  blant de kristne; assyrere, katolikker, armenere med flere, som har egne interesser. I Qamishlo har alle de ulike gruppene gått sammen om å utpeke et styringsråd for byen».

«Om hele Syria hadde organisert seg på liknende måte ville det vært en fordel,
men araberne har ikke vært istand til å opprette slike selvstyreorganer. Hele Midtøsten burde være organisert etter en slik modell som gir selvstyre til lokale samfunn.»

Nederlandske Joost Jongerden satte Saleh Muslims modell inn i en større sammenheng.   Det PYD  forsøker å realisere  i Syria, og som de ser på  som et større prosjekt for hele Midtøsten, er en form for en revolusjonær konføderalisme. PYD utvikler et desentralisert system som skal erstatte  staten.

Bakgrunnen er  PKK-lederen Abdullah Öcalans interesse for den amerikanske anarkisten Murray Bookchin.  Bookchin utviklet i åra før sin død i 2006 en samfunnsmodell  han kalte kommunitarisme eller  demokratisk konføderalisme. Bookchin så på denne modellen som et alternativ til kapitalismen og  nasjonalstaten. I tråd  med Peter Krapotkins teori om staten, tar denne modellen ikke sikte på å erobre eller overta statsmakt, men å erstatte den med andre  maktstrukturer.

Det er på denne bakgrunnen PKK har tatt initiativet til å organisere alternative  maktstrukturer i Tyrkia, under paraplyorganisasjonen KCK. Med utgangspunkt i Bookchins ideer vil  KCK bygge et radikalt demokratisk alternativ,  «med  folkets egne evner og krefter som grunnlag». Siden  statsgrensene er irrelevante i et slikt perspektiv har så vel PKK som PYD  gått fra  kravet  om en kurdisk nasjonalstat, og sagt seg tilfreds med autonomi innenfor de eksisterende statene.

Denne visjonen ble gjentatt av det tyrkiske parlamentsmedlemmet Aysel Tugluk.
Vår visjon er demokratisk autonomi, sa hun.  Vi må overskride nasjonalstaten og utvikle et  ekte demokrati. Frihetens muligheter vil åpenbare seg. Alle religiøse og etniske grupper må få mulighet til å uttrykke seg og fremme sine interesser. Vi må utvikle en delende økonomi, fri for kapitalisme og undertrykkelse.

Alle disse vakre visjonene er utvilsomt  forlokkende. Men i praksis er situasjonen i Syria at væpnede grupper under kontroll av PYD fører en hardhendt kontroll. Andre kurdiske grupper  melder om sensur og bortføringer av aktivister. Det har også vært væpnede sammenstøt mellom YPG og militser fra partier tilknyttet det kurdiske nasjonalrådet i Syria. Presidenten i Sørkurdistan, Massoud Barzani, har forhandlet fram en samarbeidsavtale mellom PYD og KNC, , men det rapporteres at PYD ikke følger avtalen i praksis.

Saleh Muslim fikk da også et spørsmål fra salen i Brussel om hvilket rom det nye Vestkurdistan har for opposisjon, være seg av politisk eller økonomisk karakter.

Muslem svarte:  «Økonomien i Vestkurdistan må overvinne urettferdighetene fra det 20. århundre. Vi må leve sammen i vennskap. Folket skal ta avgjørelsene».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: