Nobelkomiteen og Nei til EU

Det hadde vært tomt på Youngstorget, hvis ikke NKP hadde gjenoppstått.
Foto: Kristian Aanensen/NRK

Det Norske Stortings Nobelkomité er et selsomt fenomen. Utviklinga bort fra vilkårene i Nobels testamente har skutt fart under Torbjørn Jaglands lederskap, og har nå kommet til et punkt der prisens renommé står i alvorlig fare. At Jagland aktivt bruker denne prisen som et politisk virkemiddel lar seg ikke skjule, men å gi prisen til EU var en enda kraftigere demonstrasjon av dette enn iallfall jeg hadde forventet.

Nå kan man selvsagt hevde at EU verken er mer eller mindre kvalifisert til prisen enn mange av sine forgjengere. Påstanden om at EU har forhindret at annen verdenskrig skulle blusse opp igjen kan man jo ta for det den er verdt. Det som er spesielt er det hylekoret som har oppstått mot prisen blant innbitte EU-motstandere, og dem har vi jo mange av i Norge.

Den norske EU-motstanden er et besynderlig fenomen. Mens det ellers i Europa stort sett er de høyreorienterte som stritter imot integrering og utjevning er det i styrtrike Norge den såkalte venstresida som marsjerer mot samarbeide med naboene. Og de radikales anklager mot for eksempel EUs asylpolitikk eller miljøpolitikk kunne med (minst) like stor rett vært rettet mot Norge. Bare hvis Norge hadde ført en klart bedre politikk enn EU på slike områder kunne EU-motstanden vært karakterisert som rasjonell.

Demonstrasjonstoget der nei-general Heming Olaussen og hans datter, likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen, marsjerte sammen med representanter for erke-reaksjonære Tea Party, og rundt 50 andre organisasjoner var nok ment å demonstrere bredden i EU-motstanden. Inntrykket av Tordenskjolds soldater var likevel det som ble sittende. Jeg går ut fra at hvis vi la sammen medlemskortene til demonstrantene ville fått et atskillig mere imponerende tall enn de rundt 700 politiet klarte å telle.

Resultatet av denne patetiske protestmarsjen ble at EU-motstanderne beviste sin makteløshet. Sånn kan det gå.

2 kommentarer (+add yours?)

 1. Zeugma
  des 10, 2012 @ 21:05:28

  «Bare hvis Norge hadde ført en klart bedre politikk enn EU på slike områder kunne EU-motstanden vært karakterisert som rasjonell.»

  Eg er usamd. Det går då vel fint an å vera kritisk til politikken til EU, samstundes som ein er kritisk til norsk politikk.

 2. Jan Bojer Vindheim
  des 11, 2012 @ 10:00:34

  Joda. Men de som argumenterer for at Norge ikke må bli med i EU, fordi EUs asylpolitikk (f.eks) er uakseptabel, har et problem når norsk politikk er (minst) like dårlig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: