Signalbyggernes Trondheim

Borkeplassen-  vellykket tilpassing?

Borkeplassen- vellykket tilpassing?

Kjernen i Trondheims identitet er den historiske bykjernen innenfor elveslyngen, med sine brygger og trehus, med sine flotte jugendbygg og med Nidarosdomen og Vår Frue Kirke som markører.

Det er riktig at denne bykjernen er utsatt for voldsomme og ufølsomme inngrep i form av moteriktige nybygg. Verst av nyere bygg er kanskje det store trebygget i Nordre Gate, Borkeplassen, men her finnes nok av andre eksempler.

I teorien er Midtbyen vernet gjennom Midtbyplanen fra 1981, men både rådmannen og det politiske flertall ser rutinemessig bort fra denne. Den nye veilederen for bebyggelsen i Midtbyen er full av vakre ord, men de er – som Lars Fasting påpeker – ikke bindende. De er dessuten åpne for fortolking. Det er fint å slå fast at ny bebyggelse skal ta hensyn til det eksisterende bygningsmiljøet, men når Borkeplassen av rådmannen brukes som eksempel på vellykket tilpassing, er dette begrepet effektivt kastrert.

Om Midtbyens karakter er truet av slepphendt planlegging, er Brattøra naturligvis enda mere utsatt: her finnes jo hverken noe omfattende historisk bygningsmiljø eller noen verneplan. Det er derfor fritt fram for signalbygg på signalbygg. I tråd med de arkitektoniske motene skal disse prosjekteres enkeltvis for å manifestere arkitektenes og utbyggernes ego. I den grad de viser til eksisterende bebyggelse er det utelukkende for å sikre at de står i kontrast til naboene.

Det politiske flertallet har overhodet ingen motstand mot utbyggere når disse slår i bordet med signalbygg designet av arkitektbransjens superstjerner. Nylig vedtatte reguleringsplaner kan settes til side enda raskere enn Midtbyplanen, og som vi så i eksemplet med Stordalens Clarion Hotell volder det ikke Arbeiderpartiet og Høyre store bekymringer å sette overordnede planer til side for å tekkes signalbyggerne.

Etter at Fylkeskommunen nylig krevde megling om høyden på et planlagt nybygg i Repslagerveita vedtok et overveldende flertall i Bystyret en merknad der det heter «det er beklagelig at aktører utenfor kommunen er tillagt innsigelsesmyndighet». Flertallet av de folkevalgte vil ødelegge byen uten kritiske kommentarer, takk.

Nå kan det naturligvis pekes på at økt aktivitet på Brattøra (og etterhvert på Nyhavna) kan stimulere livet også i Midtbyen. Som i andre byer utgjør de bilbaserte kjøpesentrene en alvorlig trussel mot den gamle bykjernen. Det er derfor urovekkende at bystyrets flertall i disse dager setter en lang rekke planer på ulike nivåer til side, for å gi rom til et nytt kjøpesenter på Sandmoen, i regi av en tysk byggvarekjede.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: