Den kurdiske faktoren

I det urolige Midtøsten er den kurdiske befolkningen en faktor som ofte blir oversett. De anslagsvis 30 – 40 millioner kurderne splittes av grensene mellom flere stater, og har overalt vært forfulgt og marginalisert av flertallsbefolkningene. Internasjonale observatører har lett for, i likhet med arabere, tyrkere og persere, å undervurdere styrken i kurdisk nasjonalisme.

Basaren i Arbil, den kurdiske hovedstaden i Irak

Basaren i Arbil, den kurdiske hovedstaden i Irak

I dagens urolige situasjon kommer kurdernes lenge undertrykte ambisjoner til overflaten, og det vil neppe være mulig å oppnå langsiktig stabilitet i området uten at kurdiske krav blir tilgodesett. Kurderne i Syria har utnyttet det rom borgerkrigen har åpnet, til å hevde sin kulturelle og politiske identitet, i Irak står kurdiske og arabiske hærer oppmarsjert mot hverandre, og i Tyrkia er det innledet en ny runde forhandlinger mellom regjeringa og kurderlederen Abdullah Öcalan.

Irak
Den kurdiske befolkningen i Irak har motsatt seg integrering i den arabiske staten helt siden opprettelsen. En lang rekke oppstander har blitt møtt med omfattende massakrer og i 1987/88 også med utstrakt bruk av giftgass.

Etter Gulfkrigen i 1991 ble det opprettet en kurdisk region i Nord-Irak med eget parlament og egen hær. I mer enn 20 år har kurdisk språk og kultur blomstret i dette Sør-Kurdistan. Sikkerheten skiller seg klart fra de arabiske delene av Irak, og oljeinntekter har gitt det kurdiske området en kraftig økonomisk blomstring.

De kurdiske partiene har lagt kravet om full uavhengighet til side og sier seg idag fornøyd med autonomi innen Irak. Formelt sett omfatter irakisk Kurdistan bare de tre provinsene Dohuk, Erbil og Suleimania, men i praksis behersker kurdiske styrker også mange områder i naboprovinser med stor kurdisk befolkning (og store oljeressurser). De siste månedene har det vært en spent situasjon med store militære styrker utplassert langs grensene mellom arabiske og kurdiske maktområder.

Statsminister Maliki veit at hans irakiske hær ikke kan måle seg med kurdernes velutstyrte pesj-mergas. Hovedorganet til Malikis Dawa-parti sier nå at det kanskje er like greitt å la kurderne forlate Irak, men faren for militær konfrontasjon er fortsatt betydelig.

Kurdistan-Irak har en betydelig samhandel med Tyrkia,og det har utviklet seg et godt forhold mellom Tyrkia og den kurdiske ledelsen i Nord-Irak, men Tyrkia opprettholder samtidig det militære presset mot Qandil-fjellene der geriljaorganisasjonen PKK har sine baser.

Tyrkia
De anslagsvis 20% av befolkningen i det moderne Tyrkia som er kurdere, har vært utsatt for en hardhendt assimileringspolitikk med forbud mot kurdisk språk og politikk. En lang rekke opprør har blitt møtt med omfattende massakrer og utslettelse av kurdiske landsbyer. Siden 1984 har det kurdiske arbeiderpartiet, PKK, ført en væpnet kamp under ledelse av Abdullah Öcalan, som har vært fengslet siden 1999.

Det herskende AK-partiet har lempet på forbudene mot kurdisk språk, det er nå f.eks. tillatt å snakke kurdisk offentlig (!) og å gi ut kurdisk musikk og litteratur, men den politiske undertrykkelsen er fortsatt sterk, Folkevalgte representanter for kurdervennlige partier blir hyppig arrestert, liksom journalister og redaktører. Flere tusen påståtte terrorist-sympatisører sitter i varetekt og venter på å bli stilt for retten.

Regjeringa Erdogan har nylig innledet forhandlinger med Öcalan, som har moderert sine standpunkter i betydelig grad etter at han ble arrestert i 1999. Han, og PKK med ham, krever ikke lenger et selvstendig Kurdistan, men ber om større selvstyre innenfor dagens Tyrkia. PKK-gerilja har det siste året vært mere aktiv enn på lenge, noe som ses i sammenheng med den pågående borgerkrigen i Syria.

Syria
Også i Syria har kurdisk identitet vært fornektet av myndighetene, Store deler av den kurdiske befolkningen har vært nektet syrisk statsborgerskap og kurdisk språk har vært forbudt i skole og administrasjon. Samtidig har Baath-regimet støttet PKK, og tillatt organisasjonen å holde baser både i Syria og i Libanon. Mange av PKKs geriljakjempere som har kommet fra Syria, har derfor kjempet mot den tyrkiske regjering og ikke mot regimet i Damaskus.

Kurdiske grupper har hatt ulik tilnærming til det væpnede opprøret som nå pågår. Ingen har elsket Bashar Assad, men mangelen på garantier for kurdiske rettigheter har hindret oppslutning om de ulike motstands-frontene. Kurdisk skepsis til Tyrkia har også gjort det vanskelig å stole på organisasjoner med sete i Tyrkia og avhengig av tyrkisk støtte.

Våren og sommeren 2012 overlot den syriske hær kontrollen i et antall kurdiske byer til PYD, som er nært alliert med PKK. PYD tok også kontroll i flere bydeler i Aleppo. I disse områdene er det blant annet undervist på kurdisk i skolene.

PYD beskyldes for å løpe regimets ærend, men hevder selv å være nøytralt. Andre kurdiske partier beskylder PYD for å opprette et maktmonopol i de kurdiske områdene, og har dannet egne væpnede grupper i strid med PYD. Det finnes også kurdiske kjempere innen FSA, som hevder at kampen mot regimet i Damaskus må prioriteres foran kurdisk nasjonsbygging.

Realiteten er at det idag er en autonom kurdisk region i Syria, som en eventuell ny regjering i landet må forholde seg til. At det er politiske uenigheter kurderne imellom forhindrer ikke at det er overveldende tilslutning til kravet om autonomi eller selvstendighet for de viktigste kurdiske områdene.

Den kurdiske faktor
Flere internasjonale observatører mener nå at kurderne kan bli de store vinnerne etter det som kalles den arabiske våren. Framgang i Syria har styrket kurdernes posisjon også i Irak og Tyrkia. Ikke i noen av disse landene kan det tenkes en permanent løsning uten at kurderne tilkjennes kulturelle og politiske rettigheter. Kurdisk selvstyre synes derfor å være innen rekkevidde i alle tre land. Et fritt og uavhengig Kurdistan er fortsatt bare en drøm, men drømmen er nærmere realisering enn noen gang tidligere.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: