Heroin på røykerommet

Arild Kutsen - drivkraft i Foreningen for Human Narkotikapolitikk.

Arild Knutsen – drivkraft i Foreningen for Human Narkotikapolitikk.

Det har vakt oppsikt at helseminister Jonas Gahr Støre vil åpne for røyking av heroin på sprøyterommet i Oslo. Støres argumentasjon, at røyking er mindre helsefarlig enn injeksjon med sprøyte, er greit nok (selv om også det kan problematiseres).

Tilhengere av en mer liberal ruspolitikk, som den utrettelige Arild Knutsen, har tatt godt imot forslaget. Det representerer iallfall et lite skritt  i riktig retning,  på et område der skyttergravene er dype og godt befestet. Hvor godt folk trives i skyttergravene har da også kommet godt fram i en debatt der hovedargumentet er at Støre beveger norsk politikk mot den bunnløse avgrunnen som ligger bak det forferdelige ordet LEGALISERING.

Den ureflekterte frykten som er bygd opp rundt det formløse begrepet narkotika velter fram på ulike nivåer. Noen later til å tro at dersom det blir mulig å røyke heroin på sprøyterommet i Oslo uten å bli straffeforfulgt, vil  store deler av norsk  ungdom umiddelbart bli heroinbrukere. På banen kommer selvfølgelig  organisasjonen med det misvisende navnet Rusmisbrukernes  Interesseorganisasjon, med sitt sedvanlige oppgulp av klisjeer. Premien for tankeløs angst går likevel til kommunalråd for KRF i Bergen, Lisbeth Iversen, som påstår at  ”røyking av heroin er allerede blitt et problem på sprøyterommet i Oslo, og ansatte plages av det.” I og med at det i dag ikke er tillatt å røyke heroin på sprøyterommet må dette være hentet ute av Iversens egen  fantasi.

Felles for alle disse skyttergravs-kjemperne er at de surfer på fordommer og kunnskapsmangel i opinionen. Motstanden mot realistisk og menneskevennlig ruspolitikk er forankret i selve begrepsbruken. Selv en relativt oppegående avis som Klassekampen bruker begrepet ”narkotisk stoff” som om det hadde en objektiv farmakologisk eller biologisk betydning. Forskjellene mellom de ulike stoffene man har valgt å nedlegge forbud mot tåkelegges.

Den uklare begrepsbruken avspeiles i debatten når noen hevder straffefri (legalisert) heroinrøyking på landets eneste sprøyterom  (i Oslo) står i motsetning til forbudet mot offentlig tobakksrøyking. Det hevdes at  avkriminalisering av forbudte stoffer står i konflikt med arbeidet for å redusere skadene fra tobakk og alkohol. Da kan det være verdt å huske at bruk og besittelse av alkohol aldri har vært straffbart, heller ikke under den såkalte forbudstida, og at ingen tobakksmotstandere har  foreslått å forby all omsetning av    sigaretter eller krevd at bruk og besittelse av tobakksvarer skal være straffbart. Det er fullt mulig å arbeide for å redusere skadevirkningene fra  heroin, kokain, cannabis osv. uten å opprettholde straffetrusselen overfor brukerne.  Og det  er netopp det Støre nå tar konsekvensen av.

Helseministeren skal ha ros for sitt forslag, men når vi tar  med i betraktning at dette er det mest radikale han klarer å gå inn for, etter de mange konkrete forslagene fra Stoltenberg-rapporten, og midt i et internasjonalt ordskifte der holdningene blant statsledere og rusforskere er i rivende utvikling bort fra forbuds-paradigmet, blir det likevel alt, alt for spedt.

2 kommentarer (+add yours?)

 1. Konrad
  mar 04, 2013 @ 18:15:10

  Et helt minimalt skritt fra Støre, men i riktig retning. Avkriminalisering (ingen straffeforfølging) av heroinrøyking burde være neste skritt. I Norge er det flere hundre overdosedødsfall i året, blant kanskje 4000-5000 misbrukere, 5-10 % dødsrisiko med andre ord – helt grotesk. Å presse eller lokke flere misbrukere over til røyking burde være et riktig skritt, uten at man nødvendigvis gjør heroin lovlig.

  Forøvrig enig i at begrepsbruken er en del av problemet. «Narkotika» er et juridisk (strafferettslig) begrep, ikke et medisinsk eller farmasøytisk.

 2. Gasse-Geir
  mar 16, 2013 @ 19:52:52

  Hei Jan

  Flott blogg. Husker jeg leste dine artikler i Gateavisa en gang for lenge, lenge siden. 🙂

  Narkotikaen må avkriminaliseres. Dette er den eneste fornuftige løsningen. Her er mine egne tanker om ruspolitikken: http://gasskammer.blogspot.no/2012/06/ruspolitikken.html

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: