Erdogan og Öcalan

Kuder i Diyarbakir jubler over Öcalans fredsbudskap.

Kurdere i Diyarbakir jubler over Öcalans fredsbudskap.

Newroz, vårjevndøgn, er årets  store  festdag for alle kurdere. Det er derfor ingen tilfeldighet at det var på denne dagen kurderlederen Abdullah Öcalan presenterte i sin forventede erklæring om våpenhvile med Tyrkia. Mange har allerede sluppet jubelen løs, på tross av at tidligere våpenhviler raskt har blitt brutt. Optimismen denne gangen bunner i at fredsprosessen denne gangen støttes av så vel Öcalan som den tyrkiske statsministeren Recip Erdogan.

Nøkkelen til kurdernes situasjon i hele Midtøsten ligger i Tyrkia, der det bor flest kurdere. Staten Tyrkia ble opprettet på ruinene av det ottomanske imperiet, og har fra første øyeblikk vært basert på undertrykkelse av etniske minoriteter. De tradisjonelt splittede kurderne har i løpet av de siste hundre år utviklet en felles nasjonalisme, riktignok med ulike politiske, religiøse og kulturelle uttrykk, hvilket må karakteriseres som et sunnhetstegn i en befolkning på flere titalls millioner individer.

Både i Tyrkia og andre land har kurderne nektet å la seg integrere og har kjempet for sine rettigheter med de midler de har hatt. Öcalans PKK har siden  1984 ført geriljakrig mot det tyrkiske regimet, som inntil nylig har fornektet selve eksistensen av et kurdisk folk. Men utviklinga av en autonom kurdisk region i Irak, med sterke økonomiske bånd til Tyrkia, har endret situasjonen dramatisk. Det nytter ikke lenger å fornekte at kurdere finnes, og undertrykkelsen i Tyrkia er da også lempet litt; det er for eksempel ikke lenger forbudt å snakke kurdisk offentlig, og det er åpnet radio og TV-kanaler med kurdisk språk. Kurdisk morsmålsundervisning er derimot ikke innført.

Utviklinga i Syria, der kurdiske styrker alliert med PKK har tatt kontrollen over store områder langs den tyrkiske grensa, har også understreket behovet for å gjenopplive samtalene mellom den tyrkiske stat og kurderne. Og selv om PKK har mistet innflytelse de siste åra, er det ingen som kan utfordre Öcalans posisjon som talsmann for kurderne i Tyrkia. Det er derfor viktig at han nå aktivt griper inn i de pågående forhandlingene som føres mellom statsminister Erdogan og det kurdervennlige partiet BPD.

Begge parter vil måtte arbeide hardt for å få grasrota med seg. Den planen Öcalan nå har lagt fram innebærer at alle PKKs væpnede avdelinger skal avslutte sin militære aktivitet og  trekke seg  ut av Tyrkia innen juni. Det forutsettes at de ikke skal bli angrepet under tilbaketrekningen, noe som kan by på problemer i seg selv; enda større vil problemet være dersom PKK-medlemmer skulle ønske å integreres i det tyrkiske samfunnet etter en eventuell fredsavtale.

Det er også et betydelig problem å overvinne de kurder-fiendtlige holdninger i den tyrkiske befolkningen, holdninger som både springer ut av regimets langvarige propaganda og av PKKs mangeårige krigføring. De mest ekstreme terrorhandlingene ser nå ut til å videreføres bare av små grupper med svak tilnytning til PKK, men  må likevel vurderes som resultater av en terror-kultur skapt av PKKs aktiviteter gjennom mange år.

Begge parter i Tyrkia ser nå ut til å være villige til å bevege seg mot et kompromiss, og et viktig skritt i denne retningen er erkjennelsen fra PKK og andre kurdiske aktører side av at det er uklokt å framheve et selvstendig stor-Kurdistan som målet for sin kamp. Mange kurdere nærer nok fortsatt drømmen om et stort og helt uavhengig Kurdistan i sitt hjerte, men realistisk sett, og på bakgrunn av erfaringene fra Irak, viser det seg at autonomi med kulturelle og politiske rettigheter er et langt mere realistisk mål. Om en ut fra autonome soner i framtida kan utvikle en større grad av selvstendighet er et åpent spørsmål.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: