Kampen om arealene

Trondheim er blitt Norges dårligste jordvern-kommune etter bystyrets behandling av ny arealplan. Sandnes på Jæren har vært verre, men nå passer vi dem med god margin, og den ivrigste pådriveren har vært SV.

Rådmann, fylkesmann og riksantikvar frarår utbygging på dnene tomta. Men APs og SV fikk støtte fra FrP, Hog V til å bygge ut. Nå må miljøministreen avgjøre.

Rådmann, fylkesmann og riksantikvar frarår utbygging på disse tomtene. Men AP  og SV fikk støtte fra FrP, H og V til å omregulere dem. (Foto: Rotvoll Eiendom)

Kommuneplanen og den tilhørende arealplanen er blant de viktigste sakene bystyret håndterer. I arealplanen fastsettes hvor det skal bygges boliger, hvor det skal være næringsarealer, kollektivårer og offentlige bygg. Det er vanlig at det blir strid mellom jordvernere og naturverninteresser på den ene sida og ønsker om mest mulig utbygging på den andre.

Kommuneplanen behandles bare en gang hver fjerde år, og denne gangen var det forventet sterk uenighet om de bynære landbruksområdene på Øvre Rotvoll. Bruket står foran et generasjonskifte, og arvingene ønsker ikke å drive videre. De ansatte derfor tidligere gruppeleder for Arbeiderpartiet i Trondheim, Aase Sætran, som leder for en bedrift hvis hensikt er å sikre omregulering av Rotvoll Øvre til utbyggingsområde, med påfølgende milliongevinster.
Det styrende flertallet i Trondheim (AP, SV, MDG, SP og KrF) forsøkte å komme fram til en felles holdning til arealplanen, men dette lyktes ikke, spesielt fordi SV – som for et år siden tok avstand fra utbygging på Rotvoll – nå sto sammen med Arbeiderpartiet om å bygge ut langt større arealer enn det rådmannen anbefalte.

I Bygningsrådet stemte AP og SV sammen med Høyre, Venstre og FrP for å legge ut et stort antall nye arealer på høring. Fylkesmannen varslet innsigelser mot de fleste, og  tre av samarbeidspartiene – MDG, Sp og KrF – valgte å holde fast ved rådmannens opprinnelige forslag. Dermed ble AP og SV nødt til å sikre seg  støtte fra Høyre, Venstre og Frp.

Under bystyrebehandlinga ble det hevdet at så store arealer må legges ut for å senke boligprisene, en påstand som mangler faktagrunnlag og som innebærer en klokkertro på markedsmekanismene som vi ikke er vant til å se hos SV og AP.

I Adresseavisen blir de som vil bevare dyrka-marka latterliggjort av Siri Wahl Olsen, som ikke veit hvilke  partier som styrer Trondheim, men som utvetydig kan love at bystyrets vedtak vil «bety en dramatisk økning i boligbyggingen i Trondheim fremover». Hvorfor de ivrige utbyggerne ikke tar i bruk de store områdene som allerede er regulert til boliger, kunne hverken Adresseavisen eller bystyrets flertall gi noe svar på.

Nå går bystyrevedtaket til megling hos fylkesmannen og riksantikvaren, og vil etter alt å dømme bli sendt videre derfra til Miljøverndepartementet som styres av Bård Vegar Solhjell,  partifelle av varaordfører Knut Fagerbakke. Fagerbakke kunne  gledesstrålende fortelle  at han var sikker på å møte velvilje i departementet.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: