AP i oljebobla

Finansmarkedene har bokført urealistiske olje-inntekter. Når vil bobla sprekke ?

Finansmarkedene har bokført urealistiske olje-inntekter. Når vil bobla sprekke ?

Denne helga har Arbeiderpartiet hatt  landsmøte i Oslo, og partiledelsen har nok en gang klart å utmanøvrere motstanden i egne rekker mot utvidet oljevirksomhet langs Norskekysten. Foreløpig er det bare en  konsekvensutredning, men en slik utredning er det ingen som har bruk for dersom det ikke er meningen å slippe til oljeselskapene i framtida.

Samtidig gir forskerne ved tenketanken Carbon Tracker ut  en rapport som nok en gang viser at vi ikke kan nå våre klimamål uten at det meste av de allerede oppdagede fossile ressursene forblir i bakken. Rapporten støttes av flere internasjonale finans- og forsikringsgiganter så vel som den anerkjente miljø-økonomen Nicholas Stern og det internasjonale energibyrået IEA..

Det er selvfølgelig imponerende politisk akrobatikk Jens Stoltenberg demonstrerer, når han internasjonalt kjemper for bindende avtaler om reduserte CO2-utslipp og her hjemme bruker all sin politiske tyngde for å legge til rette for økt utvinning av ressurser som uunngåelig vil gi økte utslipp.  Akrobatikken blir dessto mere imponerende siden han nå legger til rette for framtidig oljevirksomhet  i gyteområdet til verdens viktigste torskestamme.

AP-ledelsen utnytter unge mijøvernere som alibi for sin klimafiendtlige politikk.

AP-ledelsen utnytter unge mijøvernere som alibi for sin klimafiendtlige politikk.

Det er mange ivrige og engasjerte miljøvernere i Arbeiderpartiet, og ikke minst AUF har kjempet hardt for vern av den viktige kystnaturen. Men for AP-ledelsen er de unge først og fremst nyttige som radikale alibi. Det har aldri vært meninga at de skulle få gjennomslag.

Alliansepartneren SV legger i denne saka all sin tyngde på miljøsida, men AP-toppene har til gjengjeld sterk støtte i den andre alliansepartneren, SP. Landbrukets profittjegere har jo lenge hatt hånd om oljedepartementet.

Olje-Ola Borten Moe ser det ikke bare som sin oppgave å øke oljevirksomheten innenlands, han reiser også verden rundt som døråpner for Statoil. Om noen skulle trenge et bevis på at offentlig eierskap ikke gir mere samvittighetsfull forretningsvirksomhet enn privat eie, er Statoil (i likhet med Telenor) et førsteklasses eksempel. Den manglende viljen i regjeringa  til å instruere Statoil i oljesand-spørsmålet er bare ett av mange skrikende eksempel på at statskapitalisme er like kynisk som den private.

Nå har oljeselskapene allerede tappet ut så mye olje og gass langs Norskekysten at vi ikke klarer å bruke opp inntektene. Det fossile karbonet er sendt opp i atmosfæren, mens inntektene er forvandlet til digitale symboler i de internasjonale banksystemene. Rapporten fra Carbon Tracker slår fast at dette ikke kan fortsette.

Oljeselskap og land med betydelige petroleumsressurser vil ikke kunne realisere de gigantiske inntektene som allerede er bokført. Norge og Statoil vil også rammes når denne bobla sprekker. Jens Stoltenberg  og hans medskyldige  veit dette. Arbeiderpartiet  satser ensidig  på å hente ut størst mulig profitt på miljøets bekostning , og derved å pumpe mere varm luft inn i ballongen før den sprekker.

Reklamer

1 kommentar (+add yours?)

  1. lindakwest
    apr 23, 2013 @ 17:05:35

    Reblogged this on Avmakten and commented:
    Vindheim i medvind.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: