De Grønne seiler opp

evjolyÅrets vitale landsmøte i Miljøpartiet De Grønne samlet godt over hundre kunnskapsrike og engasjerte delegater, foruten venner fra utenlandske søsterpartier, miljøbevegelsen og andre organisasjoner. Takket være en gjesteopptreden fra Eva Joly fikk vi også dekning i TV og andre media.

Landsmøtet vedtok et nytt partiprogram som viser vei ut av blokkpolitikkens dødvann. Media har fått øynene opp for De Grønne og meningsmålingene ligger på et høyere nivå enn noen gang tidligere. Etter valget i september er det god grunn til å håpe på at Vi Grønne er å finne også i den norske nasjonalforsamlinga.

Men veien har vært lang. MDG stilte til sitt første stortingsvalg i 1989, støttet av tungvektere som Arne Næss, Sigmund Sætereng og Arne Haugestad, men resultatet ble magre 0,5% av stemmene. Og om ikke det var ille nok, så har det gått nedover siden. Ved stortingsvalget i 2009 oppnådde partiet bare 0,3% av stemmene.

Men de siste åra har det gått oppover. Medlemstallet har vokst i akselererende tempo. Nye medlemmer har gitt en vitalitet som igjen har tiltrukket enda flere medlemmer. Ved lokalvalgene i 2011 ble antallet folkevalgte fra MDG tredoblet, fra 6 til 18, og partiets stemmetall passerte for første gang den magiske grensa på 1 %. Siden har meningsmålingene vist enda høyere tall, og enkelte målinger har vist reelle mandatsjanser.

Årets landsmøte var preget av optimisme, men også av at MDG nå er stort nok til å romme politiske uenigheter. Hovedpunktene i det nye programmet er klima- og miljøspørsmål, med særlig vekt på å trappe ned oljevirksomheten og sats på havvind og andre alternative energikilder som nye hovednæringer.

hannaSamtidig markerer det nye programmet en pragmatisk holdning i utenrikspolitikken, der både NATO og EØS anses som institusjoner vi må akseptere eksistensen av, men være sterkt kritiske til. Forsamlinga vedtok å regulere våpeneksporten fra Norge strengt, men ikke å avskaffe den helt. Både i programmet og i en resolusjon tar De Grønne avstand fra kjøp av F-35-flyene.

Mange tror at Miljøpartiet De Grønne bare er interessert i miljø-spørsmål, men partiprogrammet dekker alle samfunnsområder. Det ble vedtatt et radikalt program for digitale rettigheter, og forsøk med samfunnslønn. MDG har landets mest radikale dyrevernpolitikk og går dessuten inn for en human kriminalpolitikk der bruk og besittelse av illegale stoffer er avkriminalisert. Partiet går ikke nå inn for legalisering av nye stoffer, men vil ha en utredning av muligheten for å legalisere cannabis. Et forslag om å oppheve sex-kjøpsloven og gi prostituerte ordnede arbeidsforhold, ble derimot forkastet.

Alt dette er likevel bisaker. Om partiet har et bredt program er det ingen tvil om at det er miljøspørsmåla som står i fokus, og at nedtrapping av oljevirksomheten blir flaggsaka i valgkampen. Og de Grønne kandidatene vil understreke at de to blokkene som framstilles om hovedmotstandere i norsk politikk, i realiteten står for samme hyklerske klimapolitikk. Bare ved å bryte med blokkpolitikken kan de grønne kreftene i norsk politikk vinne fram.

7 kommentarer (+add yours?)

 1. Aslak Storaker
  apr 29, 2013 @ 20:42:12

  «Akseptere eksistensen av, men være sterkt kritiske til.» Betyr det at de Grønne har gått bort fra kravet om at Norge skal melde seg ut av NATO og EØS?

 2. Jan Bojer Vindheim
  apr 29, 2013 @ 21:56:20

  Det gjør nok det.

 3. Aslak Storaker
  apr 30, 2013 @ 12:57:51

  Det var synd.

 4. Jan Bojer Vindheim
  apr 30, 2013 @ 13:42:51

  Nå hadde det neppe blitt flertall i Stortinget for norsk utmelding av EØS / NATO uansett hvilket standpunkt MDG hadde tatt. Vårt standpunkt er pragmatisk og ikke prinsipielt.

 5. Bjørn Hugo
  mai 01, 2013 @ 15:48:35

  Synd at mdg går bort fra antimilitærisme. Trodde det var litt av greiene med grønn politikk.

 6. Jan Bojer Vindheim
  mai 01, 2013 @ 17:02:46

  Vi har da ikke gått bort fra antimiltarisme. Du får lese programmet litt nøyere når det kommer i sin helhet.

 7. Bjørn Hugo
  mai 01, 2013 @ 20:01:35

  venter i spenning på det nye programmet. Hvem skal få lov til å kjøpe våpen av Norge? Sverige? USA? Tyrkia?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: