Kritikkløst i Adressa

custom_300«Never check a good story» skal det visstnok hete i tabloid-journalistenes verden. Redaksjonen i Adresseavisa tar dette munnhellet enda et steg videre. De fyller forsida med en overskrift som deres egen reportasje ikke underbygger. Ansvarlige journalister prøver gjerne å sjekke påstander før de setter dem på trykk, også dersom påstandene stammer fra politiet. Når det gjelder narko-politiet er det åpenbart annerledes, iallfall i Adressa. Flere dager på rad har denne etaten fått kolportere grove beskyldninger mot afrikanske asylsøkere, uten noen som helst form for bevis.

Adresseavisa velger å følge opp saka ved å bli med spanere som forfølger en 22 år gammel nigerianer som politiet beskylder for aggressivt dopsalg. De venter på ham utenfor asylmottaket der han bor, og følger etter ham når han tar bussen til byen. Han går av i Munkegata og stikker innom Bunnpris før han tar en annen buss videre. Dette gjør tusenvis av andre hver eneste dag, men når denne mannen gjør det er det plutselig blitt påfallende og mistenkelig, Nå ser vi hvor smarte disse folka er, sier politiet. Journalisten sier ingenting.

Mannen går av bussen på Byåsen og går inn i en leilighet, som plutselig er blitt en «dekkleilighet«. Den er dessuten en depotleilighet der langere «henter stoff før de går ut og selger«, sier politiet til Adressa. Når mannen og en venn kommer ut blir de kroppsvisitert, men har ingenting ulovlig på seg. Ved hjelp av hund finner politiet en liten mengde hasj inne i leiligheta. Dette er åpenbart nok til at Adressa kjøper påstanden om at disse mennene er pågående dopselgere, og jublende kan fortelle at asylsøkeren allerede er sendt ut av landet, åpenbart fordi han kjente en mann som hadde skjult noen gram hasj i leiligheten sin.

Det spesielle med denne saka er ikke de store ressursene politiet bruker for å avdekke en bagatellmessig forseelse (vi har årlig 44 000 pågripelser for besittelse av narkotika); det påfallende er det totale fraværet av kildekritikk på alle nivåer i den redaksjonelle behandlingen av saka. Politiets beskyldninger tas ikke bare for god fisk, de lanseres over hele forsida og utbroderes ytterligere i ingressen. Uten fnugg av bevis.

I dette tilfellet blir de redaksjonelle overtrampene ekstra alvorlige, fordi de udokumenterte beskyldningene brukes som argument mot afrikanske asylsøkere generelt. Hverken Adresseavisa eller politiet holder seg for gode til å bruke påstandene som argument for at asylmottaket på Persaunet ligger for nære byen og må flyttes.

Men de opprørte leserne av adressa kan iallfall glede seg over at avisa bringer en fyldig guide til utsalgssteder for billig brennevin.

10 kommentarer (+add yours?)

 1. Konrad
  mai 08, 2013 @ 15:58:51

  Adressa er nok ikke den eneste synderen. Når narkopolitiet uttaler seg er det få journalister som stiller kritiske spørsmål, alt blir tatt for gode nøkterne fakta.

 2. Anita Nyholt
  mai 08, 2013 @ 18:08:36

  Veldig bra at noen sier ifra når journalister ikke gjør jobben skikkelig! Det er som om de mister all fornuft og normal tankegang når ordet «narkotika» er involvert.
  Se også denne: http://www.facebook.com/luhm.no/posts/248586531953644

 3. Pål
  mai 08, 2013 @ 18:16:08

  Et par gram hasj er nok til å sendes vekk. Da tror jeg at det hadde vært bedre å reise enn å bli. Denne krigen må stoppes! Dette minner om tiden før 2. Verdenskrig. Det har gått fra å være en krig mot narkotika til å bli en krig mot prekariatet.

 4. sapiuntdeviare
  mai 08, 2013 @ 21:03:31

  Du plukker med kyndighet reportasjen fra hverandre, bit for bit, og viser hvor useriøs den er. Du er ikke den eneste som frustrerer seg over media til tider.

 5. Viggo Piggsko
  mai 09, 2013 @ 09:43:50

  Forbudspolitikken har så mange negative konsekvenser, her har vi nok et eksempel på jornalister som lar seg forføre av ordensmakten.

  Faktisk så har jornalister som yrkesgruppe litt av æren for at forbudet ble innført. Hvis ikke politikerene på den tiden hadde hatt media til å vidreformidle den hysteriske retorikken, den rasistiske propagandaen hadde samfunnet kanskje sett anderledes ut i dag, ikke godt å si. De trenger hvertfall ikke å gjøre samme feilen om igjen.

 6. Asbjørn Syverhuset
  mai 09, 2013 @ 10:22:00

  Avisene skal være en vakthund, men det er for lite kritisk blikk på avisene. De har for mye makt og tar for lite ansvar. Jeg abonnerer sjøl ikke på adressa. Ulempen er at det er en del jeg ikke får med meg, fordelen er at jeg slipper å sponse dårlig journalistikk og utsendig av reklame pakka inn i avisartikler.

 7. Ståle Nygård
  mai 10, 2013 @ 16:14:14

  Henvendelse til Antirasistisk Senter:

 8. Ole Ullern
  mai 14, 2013 @ 03:58:19

  Hei Bojer,

  “Never check a good story”

  Vel, blogg-historien din er god. Talloppgavene dine ikke like gode. Som vanlig.

  Du burde selv vært mer kritisk til tallet ditt for «årlig 44 000 pågripelser for besittelse av narkotika». Høyt tall. Men det inkluderer alt som kalles «narkotika» – alle de 285 stoffene på Narkotikalisten. Du har selv hatt en utmerket kritikk her på bloggen av ‘narkotika’-begrepet, om hvordan psykoaktive midler blir til «narkotika» av å føres opp på Narkotikalisten. Kun 9 av stoffene på Narkotikalisten er cannabis-relaterte: Cannabis. Cannabisharpiks (hasj) og 7 cannabinoider. Av 285.

  Siktelser for cannabisbesittelse utgjorde i 2012 14.009 beslag – ca. en tredel av totalen. Det er høyt. Veldig høyt. Men det bør ikke inflateres med siktelser for hundrevis av andre stoffer. Det var cannabis det handlet om, både i Adressa og din artikkel.

  Bør tallet på 44.000 da kanskje kalles «kritikkløst på Vindheimbloggen»?

  Pr. 2013 er det totale antallet siktede for cannabisbesittelse i Norge siden forbudet av 1964, over 250.000 mennesker (249.000 ved årskiftet – pluss ca. 1.150 pr. mnd. siden – jf. http://sirus.no/filestore/Import_vedlegg/Vedlegg_publikasjon/RusmidleriNorge20123.pdf – tabell 4, s. 94).

  Men allerede i 2003 rapporterte Dagsavisen (Visendi-undersøkelse) at over 1 million nordmenn hadde prøvd cannabis. Det betyr at maks. kun 1 av 4 cannabisbrukere tas noengang. I en viss forstand gledelig at det ikke er verre. Men svært urettferdig for den ene av fire kamerater som tas. Grovt stigmatiserende og kriminaliserende. Slik skapes en kriminell underklasse.

  Proporsjonen «1/4 tas» viser hvor lite håndhevbart cannabisforbudet er. Eneste måte å stoppe denne grove urettferdigheten mot den vilkårlige ene av fire, vil være å legalisere bruk av cannabis. Noe annet er en rettsstat uverdig – og Norge har om ett år levd med slik uverdighet i 50 år.

 9. Jan Bojer Vindheim
  mai 14, 2013 @ 06:07:44

  Takk for kommentar, Ole. Men i denne saka er det ikke bare cannabis det dreier seg om. I media er «narkotika» alt som står på narkotikalista.

 10. Ole Ullern
  mai 14, 2013 @ 11:04:07

  Ja, dessverre. Likevel, for debattklarhetens skyld, bør NOEN gå inn for å skille. Forkjempere for anledning til lovlilg bruk av cannabis bør gå i spissen der (og jeg oppfatter deg som på den siden).

  I forhold til antall «problembrukere» av ulovlige stoffer – særlig injeksjonsbrukere – er det hundre – 100 – ganger så mange cannabisbrukere: ca. 8 – 10.000 sprøytebrukere, mot ca. 600.000 – 1.000.000 cannabisbrukere.

  «Problembrukere» – kalt «narkomane» – blir inflatert med cannabisbrukere (også ofte løselig inkludert i «narkomane» i mediene). Dermed blir de egentlige drepende farene ved bruk av ulovlige stoffer kunstig forstørret HUNDRE ganger (!).

  Det er en viktig sammenblanding å gjennomskue, samt å søke å skape skiller i.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: