Kampen om kinomarkedet

det er ikek de amerikanske syuperstjernen vi gpr glipp av om det kommunale kinotilbudet forsvinner

Det er neppe de amerikanske superstjernene til venstre  vi går glipp av om det kommunale kinotilbudet forsvinner.

Norge har de siste hundre år hatt et system med kommunale kinoer. Disse kinoene har vært et viktig kulturtilbud til innbyggerne, og har ikke hatt som hensikt å oppnå økonomisk gevinst, men  systemet er nå i ferd med å bryte sammen. Både i Bergen og Oslo er kinoene overtatt av internasjonale medie-konsern. Den eneste byen i Norge av noen størrelse der det fortsatt er et bredt kommunalt kinotilbud er dermed Trondheim, men også Trondheim Kino merker presset fra de kommersielle markedskreftene.

Fremskrittspartiet og Høyre har i mange år presset på for et salg av kinoen. Et slikt forslag ble også fremmet 23. mai 2013, men ble nedstemt av et bredt flertall i Bystyret. Miljøpartiet De Grønne mener det er av største betydning å holde Trondheim Kino på kommunale hender og dermed sikre et bredt tilbud av norske og utenlandske filmer. De private konkurrentene vil utvilsomt konsentrere seg om de mest lønnsomme filmene, hovedsakelig giga-produksjoner fra USA. Det er ingen hemmelighet at disse internasjonale kino-konsernene også er interessert i å etablere seg i Trondheim.

Styret i Trondheim Kino, som er tverrpolitisk sammensatt, og der  også de ansatte er representert, frykter en situasjon der pengesterke konkurrenter melker de mest lønnsomme delene av markedet, mens det kommunale tilbudet må sørge for bredden. Styret mener disse vanskelighetene blir enda større dersom de skal måtte drive på grunnlag av dagens tariffavtale.  Kinoen har mange midlertidig ansatte, ofte studenter, som tar ut høye lønninger for noen timers arbeide med å ta imot billetter. Skifte av arbeidsgiver-tilknytning vil i praksis si at framtidige ansatte vil bli lønnet etter en annen tariff (dagens ansatte vil fortsette med samme lønnsvilkår som i dag).

Trondheim Kino er den eneste kinoen i Norge som er med i KS, og konkurrentene er det absolutt ikke, men forslaget om å la kinostyret selv bestemme selskapets arbeidsgiver-tilknytning falt i dårlig jord hos sosialistene, og splittelse i sentrum-venstre koalisjonen. Ryktet om at kinostyrets forslag kunne få flertall førte til at LO i Trondheim sendte et skarpt notat til bystyret. MDG er i utgangspunktet innstilt på å lytte til fagbevegelsen, men bystyregruppa har i denne saka funnet at det er viktigere å sikre det langsiktige kulturtilbudet. Vi valgte derfor, sammen med to av våre alliansepartnere, Krf og SP,  å støtte  forslaget fra det tverrpolitiske kinostyret, for å sikre et kommunalt kinotilbud i Trondheim i framtida.

De tradisjonelle venstrefløy-partiene vurderte dette annerledes. De var rasende over å tape saka og rettet i stor grad sine angrep mot MDG. Det var særlig SV, men også Rødt, som hisset seg opp. Dette må forstås på prinsipielle og ideologiske grunner, og selvfølgelig også som ledd i valgkampen. Arbeiderpartiet var langt mindre aggressive, noe som har sammenheng med at Arbeiderpartiets leder i Trondheim er medlem av det enstemmige kinostyret. Antakelig var de fleste av APs representanter enig i det vedtaket de stemte mot.

For bystyregruppa til De Grønne i Trondheim var det interessant å havne på vippen, og det var slett ikke gitt hvilket standpunkt vi ville havne på, men når vi valgte slik vi gjorde var det for å gi Trondheim Kino det handlingsrommet styret ba om. At vi samtidig fikk markert vår blokk-uavhengighet var bare en bonus.

8 kommentarer (+add yours?)

 1. Jan Bojer Vindheim
  mai 29, 2013 @ 11:38:29

  Og styremøte i Trondheim Kino 28. mai vedtok å si opp avtalen med KS, og starte en prosess for å avgjøre framtidig arbeidsgivertyilknytning.

 2. Helene
  mai 29, 2013 @ 17:18:13

  Du skriver at Trondheim Kino merker presset fra de kommersielle markedskreftene. Anser Trondheim Kino det som sannsynlig at en ny aktør etablerer seg på markedet? Det har jo verken skjedd i Bergen eller Oslo – kinoene der er jo private fordi kommunen solgte dem…

 3. Jan Bojer Vindheim
  mai 29, 2013 @ 20:36:36

  Flere store konsern er iferd med å etablere seg i Norge, og vil gjerne ekspandere. Kan hende er Trondheims-markedet litt mindre fristende nå.

 4. Helene
  mai 30, 2013 @ 21:36:48

  Hvorfor skulle vedtaket gjøre Trondheims-markedet mindre fristende? Vil ikke dette gjøre det lettere for store konsern å etablere seg der? (Siden de nå ikke må tilby halve lønnen for samme arbeidet?)

 5. Jan Bojer Vindheim
  mai 31, 2013 @ 12:23:50

  Trondheimsmarkedet blir nok mindre fristende for de internasjonale konsernene hvis Trondheim Kino ikke er bundet til et høyere lønnsnivå enn konkurentene.

 6. Helene
  mai 31, 2013 @ 18:16:30

  Det er jo ingen logikk i svaret ditt?
  Det logiske vil jo være at nå kan man konkurrere på lønn = lettere å etablere seg der (tidligere ville de jo hatt problemer med å ansette folk fordi arbeidstakerne ville fått langt høyere lønn hos konkurrenten; Trondheim Kino)
  Eller er scenarioet ditt at Trondheim Kino skal selges til et av de store konsernene?

 7. Jan Bojer Vindheim
  jun 01, 2013 @ 11:02:43

  Du må visst ha det inn med teskjeer: MDG er opptatt av å bevare Trondheim Kino på kommunale hender, og å hindre de kommersielle aktørene i å etablere seg i byen. Derfor stemte vi i Bystyret mot nedsalg, slik det står i blogginnlegget du kommenterer på. For å sikre uavhengighet mener kinostyret det er viktig å ikke ha høyere utgiftsnivå enn de kommersielle aktørene vil ha. Derfor vurder man nå å skifte arbeidsgiverorganisasjon, spesielt med tanke på de høye lønnsutgiftene til midlertidig ansatte, gjerne studenter som tar ut 300 kroner i timen for å ta imot billetter.

  Din teori om at private kinokonsern ville hatt problemer med å skaffe arbeidskraft er bare tankespinn. Eventuell ekspertise på kinodrift er forankret i dagens ansatte, som ikke vil få endrede lønns- eller pensjonsvilkår selv om konklusjonen på de pågående utredningene blir at Trondheim Kino skifter arbeidsgivertilknytning.

 8. Erik G.
  jun 03, 2013 @ 13:29:20

  Jeg var i utgangspunktet enig i at dette virket skammelig av De Grønne, men når jeg ser du skriver at studenter har fått 300,-/time i lønn for å ta imot billetter, så skjønner jeg at det var på tide å gjøre noe. Samtidig ble jeg nysgjerrig på hvilken tariffavtale som sikrer denne type ansatte 300,-/time? Håper du kan legge ut link til denne?
  -Erik G.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: