Brysomme trær

Den flotte eika med  underskriftslister for bevaring festet rundt stammen

Den flotte eika med underskriftslister for bevaring festet rundt stammen.

Jo mer forurenset og tettbygd byene blir, jo viktigere blir de grønne lungene, og ikke minst bytrærne. De største kjempene ble jo plantet før bilismen oppsto, og hadde dermed helt andre livsbetingelser enn de trærne som plantes i dag. Men presset for å fjerne store gamle trær er stort. Folk klager over at de skygger for sola, at det blir visne blader i gata, at fugler skiter på biler parkert under trærne osv. Det er derfor nødvendig med en planmessig innsats for å ta vare på eksisterende bytrær og ikke minst å sørge for at det blir plantet nye.

Utfordringen med å ta vare på bytrærne er felles for alle store byer. I Oslo ropes det nå varsku, og organisasjonen Treets venner er blant dem som engasjerer seg. I Trondheim Bystyre fikk De Grønne for mange år siden igjennom et vedtak om vern av bytrær, et vedtak som har ført til at alle større trær skal kartlegges og gjøres rede for ved planer om utbygging.

Vi lever og vi dør. Uansett hvor langt vi strekker oss vil også livet til et tre ta slutt før eller seinere. Trondheim Bydrift oppdaget tidligere i år sprekker i ei stor, gammel eik i bydelen Ila. Etaten frykter at store greiner på mange hundre kilo kan brekke og falle ned. Siden treet står ved Ila Skole vil dette i verste fall kunne ramme skolebarn, mindre katastrofalt men fortsatt uakseptabelt vil bygninger, biler og liknede kunne ødelegges.

Det flotte treet ble plantet rundt 1870, og er altså 140 år gammelt. Dette er ingen høy alder for et tre som kan leve i mer enn tusen år under de rette betingelser. Og da det ble kjent at Bydrift planla å fjerne treet reiste det seg mange protester blant naboene. De Grønne ba om at rådmannen måtte gå gjennom saka på nytt for å se om det var mulig å forlenge livet til den vakre og populære eika.

Noe slikt tenker kommunen å bruke trestammen til.

Noe slikt tenker kommunen å bruke trestammen til.

Rådmannen tok opp hansken og fikk flere eksperter til å undersøke treets tilstand, og vurdere ulike tiltak for å forhindre fallende greiner. Alle konkluderte med at slik tiltak ikke ville gi realistisk sikkerhet mot framtidige ulykker. Det ble hentet inn en arborist, altså en ekspert på trær, fra Oslo, som konkluderte slik: ” … treets mekaniske tilstand er meget dårlig og sannsynligheten for brekkasje er vurdert som meget stor, på grensen til akutt.”

Tross betydelig innsats for å finne en måte å verne treet og dets omgivelser på, ble altså rådmannens konklusjon at treet må ned. Dette er selvfølgelig en tragisk avgjørelse, men Trondheim Kommune kan ikke ta ansvaret for å la treet stå, så lenge det er påvist at store greiner når som helst kan falle ned.

Et lite plaster på såret er det at kommunen vil plante tre nye eiketrær, og forsøke å ta både greiner og stamme i bruk til nye formål.

1 kommentar (+add yours?)

  1. Jan Bojer Vindheim
    mai 30, 2013 @ 14:02:25

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: