Grønn storbypolitikk

Grønne politikere fra tyske storbyer.

Grønne politikere fra tyske storbyer.

Sist helg hadde jeg gleden av å delta på et møte i Berlin mellom folkevalgte fra europeiske storbyer.

Trondheim er, med sine mindre enn 200 000 innbyggere avgjort en spurv i denne sammenhengen, men problemstillingene er likevel i stor grad de samme som i metropolene Sarajevo, Budapest, Paris og Wien. Byvekst, høye boligpriser, nedbygging av grøntarealer og miljøfiendtlig trafikk er blant de gjennomgående temaene som sto på dagsorden. Byene har store utfordringer, men de er derfor også laboratorier der nye modeller for sosial og fysisk organisering kan prøves ut.

I de fleste byene som var representert sitter De Grønne ved makta som del av et rød-grønt samarbeide, mens Berlin styres av Die Linke og SDP. Et gjennomgående problem er avhengigheten av sosialdemokratene, som bremser reformer overalt, men mange steder er jo idag De Grønne jevnstore med sossene, og kan i større grad kreve gjennomslag for sine prosjekter enn i Trondheim.

Det er likevel mye det går an å gjennomføre. I den belgiske byen Gent er det startet et prosjekt som kalles levelige gater. Det innebærer at utendørsområdene tas tilbake fra bilene og fylles med leikeplasser, grill, trær, benker osv. Slike tiltak må naturligvis alltid kombineres med bedre kollektiv-transport, ordentlig sykkelparkering m.m.

Et problem mange steder er trafikken rundt skolene, når foreldrene leverer barna med bil. I Paris vurderer man å forby biltrafikk rundt skolene en halv time før skolestart. Et mere positivt tiltak som ble lansert er gå-buss, som jo praktiseres flere steder i Norge allerede.

I Trondheim har vi problemer med å handtere en befolkningsvekst på 3 000 personer i året, det er derfor lett å forstå at det blir kronglete når byer som München vokser med 30 000 mennesker hvert år, mens Wien vokser med 25 000. Berlin venter å få 250 00 nye innbyggere før 2030, og regner med at det er behov for 7000 leiligheter pr. år – pluss nødvendig infrastruktur.

Budapest,Helsinki,Gent, Wien og Barcelona

Grønne folkevalgte fra Budapest, Helsinki, Gent, Wien og Barcelona

Folkeøkningen skyldes i stor grad at folk flytter fra distriktene rundt, men forsterkes av innvandring fra andre land. De økende boligprisene er et stort problem. Behovet for nye boliger økes dessuten av at det blir stadig flere husholdninger med bare en person og av økt arealbruk. Subsidierte boliger er en nødvendighet. Stigmatisering av folk med problemer gjør denne oppgaven vanskeligere.

Det var enighet om at den sosiale boligbygginga må stimuleres og at det er nødvendig med kommunale utleieboliger og tiltak for å redusere prisene. Ordfører Fritz Kuhn fra Stuttgart mente administrasjonen må sikre at minst 20 % av nybygde leiligheter har en sosial profil. Det må være en kjerneoppgave å sørge for at alle har tilgang til anstendig bolig. Leieboeres rettigheter må sikres. Miljøaspekter ved nye boliger må også sikres. Og ikke minst må de estetiske kvalitetene gjeninnføres der modernismens døde fasader idag har fått dominere.

Flere var inne på dilemmaer grønne politikere kan møte når de sitter ved makta. Politikere som har sin bakgrunn i aksjonsgrupper og borgerinitiativer av ulike slag kan plutselig stå med ansvaret for å kommunisere upopulære beslutninger til sine egne velgere, en situasjon som ikek alltid er like lett å håndtere

Delegater fra Frankrike , Bosnia og Sveits

Delegater fra Paris, Sarajevo og Baden

Vi hadde interessante diskusjoner om direkte demokrati. Den sveitsiske representanten Yahya Hassan Bajwa fortalte hvordan sveitserne gjør dette, og Outi Silfverberg fra Helsinki fortalte om prøveprosjekter med såvel deltakende budsjettering som deltakende byplanlegging. Og i den svenske byen Falun har det grønne byrådsmedlemmet Bruno Kaufmann, som også er sveitsisk statsborger, fått igang et prosjekt med direkte demokrati.

Direkte demokrati byr på store utfordringer av prinsipiell og praktisk karakter, men byr også på forlokkende muligheter i naturlig forlengelse av grønn politikk. De Grønnes æra i europeisk politikk har knapt begynt. Vi går inn i spennende tider.

1 kommentar (+add yours?)

  1. Jan Bojer Vindheim
    jun 09, 2013 @ 17:37:12

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: