Syria og kurderne

I denne  karikaturtegningen  sitter PYDS leder Salih Muslim trygt under bildet av Apo, mens lederne for KNC-partiene er inensperret under  et bilde av Massoud Barzani, presidenten i Sørkurdistan.

Her sitter PYDS leder Salih Muslim trygt under bildet av Öcalan, mens lederne for KNC-partiene er innesperret med et bilde av Barzani.

To artikler i Klassekampen 1. juni angår kurderne i Syria.

Statssekretær Torgeir Larsen forteller at Norge støtter den syriske paraplyorganisasjonen Nasjonalkoalisjonen (SNC). Han sier ingen ting om at Norge vil oppfordre denne koalisjonen til å anerkjenne kurdiske nasjonale og kulturelle rettigheter i et eventuelt post-Assad Syria. Få kurdere har tillit til SNC, som er nært knyttet til det tyrkiske regimet; et regime som ikke nettopp er kjent for sin kurdervennlige politikk.

Forholdet mellom (den arabiske) opposisjonen og kurderne i Syria belyses nærmere av Peter Johansen som påpeker at de kurdiske områdene under PYDs ledelse balanserer mellom regimet og opposisjonen. Det som kommer dårlig fram hos Johansen er de internasjonale aspektene av kurdernes kamp i Syria. Det er en klar sammenheng mellom det som skjer blant syriske kurdere og det som skjer blant kurdere i nabolandene Tyrkia og Irak.

Forholdet mellom PYD og PKK er utvilsomt svært nært, og noe av grunnen til at PYD kunne ta kontroll over områder regimet trakk seg ut av i 2012, var et betydelig antall syriske kurdere med geriljatrening fra Irak og Tyrkia. Det kan være verdt å merke seg at områder under kurdisk kontroll lenge ble angrepet av FSA, men ikke av regimet. PYD og andre kurdiske grupperinger ble av Tyrkia og av FSA beskyldt for å være støttespillere for Assad.

Samtidig som den syriske hæren overlot store områder til PYD, trappet PKK opp sin militære aktivitet i Tyrkia, og mange mistenkte at Assad aktivt støttet PKK som svar på den tyrkiske støtten til opprørerne. Dette endret seg da Öcalans fredsinitiativ overfor Tyrkias regjering ble kunngjort i Diyarbakir. Kort etter ble de kurdiske bydelene i Aleppo åpnet for FSA, og kom for første gang under angrep fra den syriske hæren. Det er likevel spent mellom mange deler av FSA og kurdiske styrker, ikke minst har islamistene i Jabhat al-Nusra kjempet med PYD om kontrollen over oljefelter i det østlige Syria.

Det er også interne maktkamper blant kurderne i Syria. PYD er nok størst og best organisert, men på ingen måte enerådende. Et stort antall kurdiske partier er organisert i paraplyorganisasjonen Syrias Kurdiske Nasjonalkongress, som støttes av presidenten i irakisk Kurdistan, Massoud Barzani. PYD har inngått en avtale om å dele makta med disse partiene, men gjør i praksis sitt beste for å nøytralisere dem, og beskyldes for å bruke så vel arrestasjoner som tortur og henrettelser i denne sammenhengen. Barzanis parti, KDP, har satt sammen en styrke av kurdiske desertører fra den syriske hæren, men PYD, som ikke vil miste sin militære kontroll i syrisk Kurdistan, har nektet disse styrkene adgang. Barzani har svart med periodiske stengninger av livsviktige grenseoverganger mellom irakisk og syrisk Kurdistan.

Under disse konfliktene ligger en strid som hvem som skal være kurdernes fremste representant. Barzani vil gjerne erobre den rangen fra Öcalan, men utfordres på hjemmebane. Hans andre presidentperiode utløper i høst, og han ønsker å endre lovene slik at han fortsette i vervet. Skal han klare dette må han ha støtte fra det andre regjerings- partiet i irakisk Kurdistan, PUK. Men PUK har erklært sin støtte til PYD og PKK, og har på sine websider bilder av både Öcalan og sin egen leder Jalal Talabani. Gorran og de andre opposisjonspartiene, som avviser at Barzani har rett til å stille til gjenvalg, har alle sine søsterpartier blant syriske kurdere, og manøvrerer ivrig i den kompliserte politiske og militære situasjonen i nabolandet.

Kurderne i så vel Syria som Tyrkia og Irak er i en unik historisk situasjon, der lenge savnede rettigheter later til å være innen rekkevidde. Det gjenstår å se om det nå lar seg gjøre å realisere disse mulighetene på varig basis.

1 kommentar (+add yours?)

  1. Shoana Ostadi
    aug 29, 2013 @ 23:37:53

    Godt skrevet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: