Bruer til framtida

600972_478940352184370_187376625_nUnder tittelen Transformation in a changing climate er et par hundre mennesker fra hele verden samlet på Blindern i Oslo. Temaet er overgangen fra dagen karbonbaserte samfunn til et klimavennlig samfunn i framtida. Det første spørsmålet er om en overgang i det hele tatt er mulig, det andre blir hvordan vi skal få det til.

Dagens utvikling kan ikke fortsette. Kunnskapen er stor både om klimaendringenes utvikling og om hvordan vi kan avverge dem, men problemene lar seg ikke løse bare ved erkjennelse. Det er behov for en dypere endring i tenkning og handling, en overgang til samfunnsutvikling på et helt annet grunnlag. Derfor må vi ikke bare identifisere elementer som bør inngå i et karbon-nøytralt samfunn; vi må finne veien som går dit. Og den veien fører inn i ukjent terreng, der gårsdagens kart ikke er til hjelp.

Mennesket har tilpasset seg sine økologiske nisjer, men disse nisjene er endret av mennesket selv gjennom tidene. Det er på tide med nye tilpassinger som endrer de behagelige innredede nisjene vi nå oppholder oss i. Det er f.eks nødvendig å legge større vekt på bevaring av økologisk mangfold, lavere ressursbruk.

Til tross for at det finnes et lite mindretall av høyrøstede «klimafornektere» innser de fleste idag at menneskeskapte utslipp påvirker klimaet. Selv styremedlemmene i miljø-ødeleggende (og klimafornektende) bedrifter innrømmer – utenfor styrerommet – at klimaendringer er et faktum. Hovedutfordringen blir derfor ikke å vinne folks tanker, men å engasjere deres følelser. Folk må få lyst på en klimavennlig framtid og dermed også på en klimavennlig politikk.

Våre holdninger og vår oppførsel formes ut fra de store fortellingene, de historiene vi har lært under oppveksten. Nå trenger vi nye fortellinger som tar opp de nye utfordringene vi står overfor i dagens verden.

Denne konferansen er lagt opp for i størst mulig grad å bryte skillet mellom innledere og tilhørere. Under det innledende møtet hadde flertallet av innledere en ikke-vestlig bakgrunn som gjorde de globale dimensjonene åpenbare. Om en norsk flom kan ødelegge materielle verdier for store beløp, er det sjelden det går menneskeliv tapt. De rammede har vanligvis forsikring og blir innkvartert på hotell. Slik er det ikke når flommen rammer Sørasia; ofrene kan vente i årevis på assistanse fra myndighetene – og ofte forgjeves.

Klimaendringer er for mange en abstrakt trusel, men ved å knytte dem til konkrete hendelser blir de tydeligere. Flomofrene i Norge og Tyskland bør innse at det er klimaendringer de er rammet av. Bare ved å gi klimautfordringene et følelsesmessig innhold kan vi utløse nødvendig handling.

Når ulykken rammer nær deg blir den mere virkelig enn når den finner sted langt borte. Vi må sørge for at klimaendringer blir samtaleemne rundt kjøkkenbordet.Bare da kan vi utløse den nødvendige skaperkraften til å gjennomføre forvandlingene.

Og vi må ikke etterlate folk med en følelse av at de er irrelevante eller ikke bra nok til å delta. Kampen for et karbon-nøytralt samfunn må gjøres relevant for folk som slåss mot økonomiske innstramminger, arbeidsledighet og boligmangel. La folk kjøre sine SUV-er til stemmelokalet, bare de stemmer på et grønt parti, ble det sagt på åpningsmøtet.

1 kommentar (+add yours?)

  1. Jan Bojer Vindheim
    jul 02, 2013 @ 11:33:40

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: