Olje og ytringsfrihet

Said Ekrem er fengslet for å ha avslørt korrupsjon i Sør-Kurdistan

Said Ekrem er fengslet for å ha avslørt korrupsjon i Sør-Kurdistan

Da de første oljefunnene ble gjort utenfor Norskekysten skreiv forfatteren Jens Bjørneboe en advarende artikkel. Han pekte på at områder med olje gjerne rammes av krig og uroligheter. Utviklinga i Kurdistan gir ham dessverre rett.

Norge har hittil klart å forvalte sine oljeformue på en relativt fornuftig måte, men andre oljenasjoner som Angola, Nigeria og Azerbajdsjan er ganske riktig preget av vold og undertrykkelse. Mere stabile oljeland, som Saudi Arabia, er først og fremst preget av enorme økonomiske ulikheter og et autoritært styresett.

De autonome kurdiske områdene i Irak – Sør-Kurdistan  – viser de samme tendensene. Mens de arabiske regjeringene i Bagdad har stilt strenge økonomiske betingelser for å gi kontrakter om oljeutvinning, har den kurdiske regjeringa gitt oljeselskapene svært gode betingelser. Det Norske Oljeselskap (DNO) var først ute, men idag er de fleste oljegigantene på plass, selv om de veit at kurderne  gir konsesjoner også i omstridte områder.  Inntektene kommer til syne i skyskrapere og luksusboliger, men ikke i sosial og økonomisk utvikling.

Det kurdiske folks fyrtårn kan nok skryte av ytringsfrihet og andre demokratiske rettigheter i teorien, og kommer relativt godt ut av det sammenliknet med nabolandene, men det er  grenser for hva man bør si. President Massoud Barzani og hans parti KDP har sine egne sikkerhetsstyrker. KDP liker ikke kritikk og har blant annet vedgått å ha satt fyr på kontorene til et islamistisk parti ikke mindre enn to ganger.

En rekke kritikere av Barzani har blitt dømt til lange fengselsstraffer, andre, som journalisten Sardasht Osman har mistet livet på mystisk vis. Uavhengige media har også blitt angrepet; blant annet er en uavhengig TV-stasjon satt i brann.

Støttedemo for Sayid Ekrem I Oslo

Støttedemo for Sayid Ekrem I Oslo

Det krevdes derfor betydelig mot da et høytstående medlem av KDP, Seyd Ekrem, ansvarlig for den viktigste grenseposten mellom Tyrkia og Irak, for to år siden ga et intervju til en opposisjonell TV-stasjon der han hevdet at 70 % av toll og andre inntekter fra grenseposten gikk direkte til Barzani-familien uten å bokføres noe sted.

Ekrem ble raskt arrestert og har sittet i fengsel siden. Nylig ble han i en domstol i Barzanienes høyborg, Dohuk, dømt til fengselsstraff på fiktive anklager.

Det er nå startet en internasjonal kampanje for Ekrem, og igår, 21. juni 2013, var det en markering utenfor det norske Stortinget der undertegnede holdt appell på vegne av Miljøpartiet De Grønne.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: