Klima og pilegrimer

Tempelet i Kedarnath,et viktig pilegrimsmål, ligger nå halvveis begravd av is, sand og stein.

Tempelet i Kedarnath,et viktig pilegrimsmål, ligger nå halvveis begravd av is, sand og stein.

Det blir vanskeligere og vanskeligere å benekte sammenhengen mellom de stadig hyppigere katastrofale tilfellene av ekstremvær, og de menneskeskapte utslippene av klimagasser.

Riktignok kan vi ikke påvise en direkte sammenheng mellom flommen i Kvam og den stadig mere febrilske oljevirksomheten utenfor Mørekysten. Men vi kan registrere at vi neppe ville opplevd årlige flomkatastrofer på Østlandet dersom klimaet var stabilt.

Nå er det fortsatt slik at norske flomofre har det godt sammenliknet med de som rammes av tilsvarende katastrofer i andre verdensdeler.De voldsomme oversvømmelsene i indisk Himalaya i år har tatt livet av minst 1 000 mennesker, og gjort titusener hjemløse, uten at det later til å ha gjort nevneverdig inntrykk her i Norge.

Flommen i de øvre delene av Ganges viser hvor nært problemene rundt klimaendringer og global utvikling henger sammen. De voldsomme nedbørmengdene fra den tidlige monsunen skyldes utvilsomt klimaendringer, som i stor grad har sammenheng med vestlig forbruksvekst. Men Indias hjemlige forbruk er raskt voksende, og de konkrete betingelsene som har ført til årets flomkatastrofe er i stor grad hjemmelagde. Det dreier seg om avskoging, bygging av demninger og raskt økende pilegrims-trafikk.

Uttarakhand, som jeg besøkte for et par år siden, ligger i Himalayas skråninger og har en dramatisk natur der kraftige elver omgis av bratte skogkledde fjellsider som den lokale befolkningen mange steder har omskapt til terrasser gjennom tidene. Her oppsto noen av Indias første miljøaksjoner, knyttet nettopp til avskoging og regulering av elvene.

Til tross for mange års aktivisme er tilstanden alvorlig.De store skogene som er blitt sterkt redusert gjennom industriell hogst holder ikke lenger vannmassene tilbake, De mange store demningsprosjektene har redusert vegetasjonen i betydelig grad og påvirker dessuten vannflommene på ulike måter. De store nedbørmengdene de siste uken har ikke kunnet holdes tilbake av demningene, noen steder ble demningene åpnet, andre steder rant de bare over.

En tredje faktor som er spesiell for India er økningen i pilegrimstrafikken, en aktivitet som sliter i betydelig grad på den sårbare fjell-naturen. De hellig elvene Ganges og Yamuna har sine utspring i Uttarakhand, og æres på fire ulike steder, Gangotri og Yamunotri, Kedarnath og Badrinath. Skjønt de ligger nær hverandre, er disse pilegrimsmålene atskilt av det dramatiske landskapet. Fromme hinduer som ønsket å besøke disse hellige stedene måtte i tidligere tider bruke måneder på ferden. Nå kan du ta en bussreise på under ei uke.

Liksom i Norge er veiene svært utsatt når det går ras i Uttarakhand.

Liksom i Norge er veiene svært utsatt når det går ras i Uttarakhand.

Med moderne kommunikasjoner og en hurtig voksende middelklasse er plutselig antallet pilegrimer økt fra titusener til millioner. Dette gir naturligvis en voldsom belastning på det dårlige veinettet, som er de eneste trafikkårene gjennom fjella. Trollstigen kan fortone seg som rene autostradaen i sammenlikning.

Det er lurt, men ikke alltid lett, å hold tunga rett i munnen. Uten tvil er de titusener av isolerte pilegrimer og landsbyboere i Uttarakhand ofre for galopperende klimaendringer, men der er også ofre for dårlig politikk og administrasjon. I tillegg til arbeidet for å bremse klimaendringene, må også India tilpasse seg klimaendringer som ikke lenger kan hindres.

Det er derfor svært gledelig at stadig flere indiske religiøse ledere aktivt arbeider for å øke økologisk bevissthet, og at viktige hindu-grupperinger deltar i arbeidet for å gjøre pilegrimsferder mere miljøvennlig gjennom slike fora som Green Pilgrimage Network.

Hvis vi bare kunne fått en tilsvarende oppvåkning hos Indias korrupte politikere.

2 kommentarer (+add yours?)

 1. Nikolai
  jul 01, 2013 @ 01:17:41

  Hvor i den vitenskspelige litteratur er det etablert en sammenheng mellom antropogene utslipp av klimagasser og mer ekstremvær? Hvilken type ekstremvær er det høyere forelomst av?

 2. Jan Bojer Vindheim
  jul 01, 2013 @ 08:27:11

  Sjekk f.eks. Ciceros oppsummering(http://www.cicero.uio.no/webnews/index.aspx?id=11151):
  Temperaturen ventes å stige over hele landet, men mest om vinteren og mest i Nord-Norge.

  Gjennomsnittlig vindhastighet ventes å øke litt de fleste steder i vinterhalvåret. Hyppigheten av stormer med stor skade vil sannsynligvis øke noe, og da mest på kysten av Møre og Trøndelag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: