Forandring i Midtøsten

Demonstranter i Kairo

Demonstranter i Kairo

«Visst gjør det ondt när knoppar brister» er den velkjente innledningen til et dikt av Karin Boye. Mange observatører av dagens begivenheter i Midtøsten later til å mene at omfattende samfunnsendringer burde være smertefrie.

Og visst gjør det vondt for innbyggerne i de områdene sør og vest for Middelhavet som i flere år har vært rystet av dyptgripende endringer. I disse dager er det situasjonen i Egypt som vekker bekymring. Millioner av egyptere har – med hjelp fra det militære – for andre gang tvunget en sittende statsleder til å trekke seg tilbake. Denne gangen var det islamisten Mohammed Mursi som ikke fikk fullføre sin periode som president. Nå frykter mange at islamistiske fanatikere skal utløse en bølge av vold som senker Egypt ned i borgerkrigens blodige kaos.

I Syria er borgerkrigen for lengst et faktum. Bashar Assads velutstyrte hær er for øyeblikket på offensiven mot de splittede opprørerne, og mange frykter at islamister skal få overtaket blant dem.

I Tyrkia har også et mangfold av ulike grupper tydd til gatene for å vise sin protest mot et autoritært styre. Sine mange mangler til tross er likevel Tyrkia et land med en demokratisk tradisjon og et fungerende sivil-samfunn. Annerledes da i Libya, der det krevdes en blodig borgerkrig med internasjonal støtte for å bli kvitt den forhatte diktatoren Moammar Gadafi.

Arven etter Bashar Assads Baath-regime: Aleppo i ruiner.

Arven etter Bashar Assads Baath-regime: Aleppo i ruiner.

Den vanskelige og ofte voldelige situasjonen som oppstår etter slike regimeskifter har fått mange til å idealisere diktaturets stille fred. Noen frykter islamisme, andre har fått det for seg at de breie folkebevegelsene e er redskaper for vestlig imperialisme. Venner av fred og internasjonal solidaritet leiter med lys og lykte etter gode sider ved skrekkregimer som Saddam Husseins Irak. Gadafis Libya eller Bashar Assads Syria. Statsledere taler varmt om verdien av stabilitet og advarer mot så vel politiske som geografiske endringer.

Nå er det selvfølgelig ikke gitt at de politiske jordskjelvene i regionen gir gode resultater, og det er utelukket at de kan gi BARE gode resultater. Totalitære stater vil nødvendigvis ha få, om noen, politiske partier eller sivile organisasjoner som kan kanalisere befolkningens uro. De viktigste og ofte de eneste velorganiserte partiene blir derfor på kort sikt de som springer ut av det muslimske brorskap og liknende grupperinger. Det bør derfor ikke overraske noen at det er slike partier som vinner hastig organiserte demokratiske valg. Det er ingen grunn til å klage over dette så lenge valgvinnerne tillater konkurrerende politiske grupperinger å organisere seg og ikke forsøker å monopolisere makta.

Det er på dette punktet både Mohammed Mursi i Egypt og Recip Erdogan i Tyrkia har sviktet. Morsi har reagert så klønete på folkelige protester at han mistet makta. Det gjenstår å se hvordan den mere erfarne Erdogan kommer ut av den kritiske situasjonen han har brakt sitt land inn i.

Men først og fremst gjelder det å huske at stormkastene fortsatt feier gjennom regionen. Den arabiske våren berører ikke bare arabere, og de øvrige folkegruppene i området – tyrkere, kurdere, persere, amazigher osv – den berører oss alle. Kritisk vurdering av aktørene er selvsagt nødvendig, men den som i mangel på en ridder med uplettet rustning, ikke vil ta stilling for de som idag gjør opprør mot de gamle strukturene, det være seg i Syria, i Tyrkia eller i Egypt, må nøye seg med å bjeffe mens historiens karavaner ruller videre.

1 kommentar (+add yours?)

  1. Eduardo P. Hunt
    jul 27, 2013 @ 16:56:50

    – Det er ikke så mange andre eksempler i regionen med virkelig genuin massemobilisering som har resultert i regimeskifte. De andre kuppene har stort sett vært rivaliseringer innenfor den politiske og militære eliten, sier Butenschøn.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: