Andelslandbruk

Andelseierne deltar i dyrkinga og ser produktene vokse fram gjennom sesongen

Andelseierne deltar i dyrkinga og ser produktene vokse fram gjennom sesongen

I helga kunne jeg hente de første salathodene fra en åker jeg er medeier i. Sammen med rundt 80 andre trøndere eier jeg nemlig en andel i Medalhus andelslandbruk. Dette er en forening som på medlemmenes vegne dyrker grønnsaker på en økologisk gård i Melhus kommune.

En gruppe idealistiske Trondhjemmere samarbeider med Halfdan Stendahl som driver gården Medalhus Øvre og gjerne vil utvide kundegrunnlaget.

Samarbeidet med Halfdan gjør at også vår produksjonen er Debio-godkjent. Ellers er det ingen nødvendig kobling mellom andelslandbruk og økologisk drift, skjønt de som er interessert i andelslandbruk nok gjerne vil ha økologiske produkter også.

Medalhus andelslandbruk ble stiftet tidligere i år. Dette er derfor vår første sesong, og vi er alle spent på både produktene fra jordbruket og på det økonomiske resultatet. Foreløpig produserer vi bare grønnsaker fra egen jord, men vi arbeider også for å tilby medlemmene økologisk kjøtt fra svin og får samt andre produkter fra økologisk drift i nabolaget.

Foreløpig er dette bare det andre tiltaket av denne typen her i Norge. Det eldste er Øverland andelslandbruk i Asker som har holdt på siden 2006, med økende medlemstall.

Andelslandbruk oppsto parallelt i Japan og Tyskland, og har siden spredd seg til mange land. Erfaringer fra USA viser at pris for forbrukerne blir omtrent som for økologiske varer i vanlig butikk.

I mange slike andelslag inngår en form for nyhetsbrev med informasjon om for eksempel ukens grønnsaker, tips om matoppskrifter, og hva som skjer på gården. Kjernen i ordningen er at forbrukere kjøper andeler av gårdens produksjon, for eksempel for ett år av gangen, og derved deler bondens risiko.

Som andelshavere kan forbrukerne delta i planlegging av gårdsdriften. Andelslandbruk er kanskje det nærmeste du kan komme å være gårdbruker, uten å være det. Det er en forutsetning at medlemmene stiller opp til luking og høsting, som ofte blir et hyggelig sosialt samvær.

Dersom du er byboer med små muligheter for å dyrke egne grønnsaker bør andelslandbruk være en interessant mulighet. Vi trenger flere andelseiere i Medalhus, og det er slett ikke for seint å bli medeier i årets avling.

Bor du ikke i nærheten av Medalhus eller Øverland kan du få hjelp til å organisere et slikt prosjekt i ditt eget nærområde. Diu finner mere informasjon på nettstedet Andelslandbruk i Norge.

3 kommentarer (+add yours?)

 1. Jan Bojer Vindheim
  jul 10, 2013 @ 23:42:55

  I tillegg til de to jeg nevnte finnes: «Osebakken andelsgård SA ble etablert i januar 2013. Vi er i full gang med planleggingen av vekstsesong 1, i samarbeid med Osebakken Vel og Borgestad gård, og med god inspirasjon fra Århus Andelsgård i Skien. Dette er et helt nytt tilbud i Porsgrunn kommune».

 2. Alexandra Devik
  jul 11, 2013 @ 12:39:39

  Hei! Det finnes i alt ni andelslandbruk i Norge. Øverland kom først, så Ommang Søndre, Århus andelsgård i Skien, Virgenes Gård i vestfold, Osebakken, Bodø andelslandbruk, Andelskjøkkenhage på Moløkka ved Hamar, Holt gård i vestfold og Medalhus. Fem av disse er nyoppstartet i 2013.

  Andelslandbruk er et veldig spennende alternativ syns jeg. Som har potensiale for at matproduksjon og omsetning kan skje på en rettferdig og økologisk robust måte:)

 3. Jan Bojer Vindheim
  jul 11, 2013 @ 13:09:11

  Her går det fort! Bra at vi blir så mange.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: