Kurdisk demokrati

Kurdistans president, Massoud Barzani.

Kurdistans president, Massoud Barzani.

I mer enn 20 år har tre provinser i Irak med overveldende kurdisk befolkning hatt autonomi. Siden 2005 har de vært anerkjent i grunnloven som en egen region. Sammenliknet med Irak for øvrig er Kurdistan en oase av fred og økonomisk framgang. Regionen har et stort antall aviser, magasiner og TV-stasjoner, og myndighetene ynder å framstille Kurdistan som et demokratisk fyrtårn i Midtøsten.

Nå er ikke konkurransen om å være mest demokratisk i dette området særlig tøff. Inntil den nåværende bølgen av regimeskifter tok til for to år siden var det bare Tyrkia og Israel som kunne skryte av fungerende flerpartisystemer. Kurdistan har siden 1992 hatt et parlament der flere partier er representert, men det var først etter valgene i 2009 at opposisjonen kunne vise noe som minnet om muskler.

Den kurdiske nasjonalistbevegelsen i Irak ble lenge ledet av Mustafa Barzani som også var leder for partiet KDP. I 1975 ble det dannet et konkurrerende parti, PUK, og disse to har dominert politikken i området siden. PUK og KDP har vekslet mellom samarbeide og bittert fiendskap. Den siste runden med blodige kamper mellom dem tok først slutt i 1998. Da ble det kurdiske området delt i to, med hver sin administrasjon. KDP, under ledelse av Mustafa Barzanis sønn Massoud, styrte i Arbil, mens PUK styrte i den folkerike provinsen Suleimania.

Etter Saddam Husseins fall i 2003 har PUK og KDP samarbeidet intimt. Massoud Barzani ble utpekt til president for den kurdiske regionen, mens PUKs leder Jalal Talabani fikk vervet som president for hele Irak. De to partiledernes slektninger plasseres i sentrale og lønnsomme posisjoner. Samarbeidet omfatter også fordeling av de store oljeinntektene. Enorme beløp havner i partienes kasser og i partiledernes lommer. Sammen med økonomisk fiffel går også maktkonsentrasjon og undertrykkelse. Journalister og andre som kritiserer Barzani-familien for hardt har blitt fengslet eller drept. TV-stasjoner og partikontorer er blitt satt i brann.

Det var på denne bakgrunnen tidligere nestkommanderende i PUK, Newshirwan Mustafa, dannet opposisjonspartiet Gorran, som har kampen mot korrupsjon som fanesak. Ved valgene i 2009 fikk Gorran flertallet av stemmene i Suleimania-provinsen og rykket inn i det kurdiske parlamentet med 25 av 111 representanter.

Samtidig med regionalvalgene var det også i 2009 valg på kurdisk president. Massoud Barzani fikk her nesten 70 % av stemmene, mens den relativt ukjente opposisjonskandidaten Kamal Mirawdeli fikk drøyt 25 % i regionen som helhet, og flertall i Suleimania-provinsen. Dette var likevel et dårlig resultat for Barzani, siden han hadde støtte fra begge de statsbærende partiene KDP og PUK.

I september i år skal det være nye regionvalg i Kurdistan, De øvrige irakiske provinsene har allerede hatt valg. Det skulle også vært valg på president i følge den midlertidige grunnloven for Kurdistan. Denne loven slår fast at presidenten bare kan sitte i to perioder. Massoud Barzani er derfor ikke valgbar, men han og hans parti har liten lyst til å gi fra seg makta. Det ble derfor først hevdet at Barzanis første periode ikke skulle regnes med, siden han den gangen var utpekt av parlamentet og ikke valgt av folket

Imidlertid fant KDP en annen metode. De sammenkalte et ekstraordinært møte i parlamentet og fikk med støtte fra PUK vedtatt en ny lov som forlenger Barzanis presidentperiode med to år. Gorran og islamist-partiene protesterer heftig på dette vedtaket, og også internt i PUK er mange opprørt.

Blant kriteriene på demokrati er flerpartivalg og ryddige finanser. Et tredje kriterium er fredelig maktskifte etter ryddige valg. Foreløpig kan Kurdistan bare sies å ha innfridd det første av disse tre punktene.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: