Grønn bølge

 Fire tydelige representater for den grønne bølgen: Harald A Nissen, Rasmus Hansson, Eva Joly og Hanna  Marcussen.

Fire tydelige representater for den grønne bølgen: Harald A Nissen, Rasmus Hansson, Eva Joly og Hanna Marcussen.

I løpet av sommeren er det blitt klart at Miljøpartiet de Grønne er en faktor som må regnes med i norsk politikk.  De nasjonale talspersonene – Hanna Marcussen og Harald Nissen – og toppkandidaten i Oslo – Rasmus Hansson – er synlige i media hele tida, men også mange andre trer fram på vegne av MDG, både kandidater, tillitsvalgte og vanlige medlemmer.  Ja, vi får også betydelig støtte fra ikke-medlemmer i form av leserbrev, kommentarer på Facebook og andre nettsteder osv.

Medlemsveksten fortsetter, og selv om det går litt opp og ned på meningsmålingene er tendensen klar: det peker oppover, med 3,6 % på landbasis som foreløpig høydepunkt. Min naturlige beskjedenhet til tross vil jeg også nevne lokale meningsmålinger der vi har oppnådd 3,9 % i Sør- Trøndelag og 5,5 % i Trondheim by.

MDGs mandatsjanser omtales av alle politiske analytikere, og våre utspill dekkes i aviser, Tv og radio hver eneste dag. For ikke å snakke om vårt nærvær i sosiale media. På Facebook er MDG det største partiet i Trondheim, og det fjerde største i landet (etter AP, FrP og Høyre).

Bakgrunnstall viser, ikke overraskende, at mange av våre nye velgere tidligere har stemt på SV. Det er blitt så påfallende at nye miljøutspill fra Lysbakken og Solhjell oppfattes som svar på utfordringen fra MDG. Fra å være et ubetydelig mikroparti med noen få lokale mandater, har vi kommet i sentrum for den politiske debatten.

Forsøkene fra våre konkurrenter på å angripe oss har i mange tilfeller slått tilbake på dem selv. MDGs vekt på blokk-uavhengighet får Venstre og SV til å anklage oss for ikke å støtte det blå eller det røde regjeringsalternativet, og understreker dermed hvor avhengige disse partiene er av sine respektive alliansepartnere, allerede før valget.

At vi har hatt en grønn bølge i hele sommer er naturligvis morsomt og oppmuntrende. Men om ei uke eller to starter de store partiene sine effektive valgkampmaskiner for fullt. Det blir derfor atskillig tøffere å komme til orde, og det er på ingen måte gitt at oppganger fortsetter helt fram til valgdagen. Vi må være forberedt på at både meningsmålinger og valgresultater kan bli svakere enn de mest optimistiske overslagene. Men vi ligger ikke desto mindre an til å gjøre vårt beste valg noen sinne, og å få plassert de første grønne representantene i det norske Stortinget. Vi er godt i gang, og om vi holder det samme nivået en måned til kan det gå veldig, veldig bra fro Miljøpartiet De Grønne ved årets valg.

Ingenting er avgjort – det er nå det gjelder.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: