Religioner og miljø

Det grønne pilegrims-nettverkets logo

Det grønne pilegrims-nettverkets logo

Et hundretalls representanter fra ulike religiøse tradisjoner er i disse dager samlet i Trondheim til rådslagning i regi av Green Pilgrimage Network.

Konferansen samler ulike religioner om arbeidet for bedre økologisk praksis og teori. Ganske spesielt har konferansen fokus på hvordan man kan redusere miljøkonsekvensene av pilegrimsferder. Håpet er også at bedre praksis blant pilegrimer skal ha ringvirkninger der de ferdes, der de skal  – og der de vender tilbake.

Når millioner av pilegrimer – eller andre mennesker for den saks skyld – samles blir det økologiske fotavtrykket stort. Alle trenger mat og drikke, og det blir nødvendigvis avfall av ulike slag. Kloakk må fjernes og helst behandles. Mye avfall kan komposteres eller gjenvinnes, store mengder må samles inn og håndteres. Et særlig problem er plastikk. Selv om plastikkposer skulle være forbudt, slik som på årets Maha Kumbh Mela, er det vanskelig å unngå at det blir mye plastikkavfall, ikke minst plastflasker.

Konferansen begynte med å tenne to store lys til minne om pilegrimer som nylig har mistet livet på sin ferd; nærmere bestemt ofrene for tog-katastrofen ved Santiago de Compostella og de mange tusen ofrene for flomkatastrofen i Uttarakhand for noen uker siden.

Miljøvernere jobber over grensene for Jordanelva.

Miljøvernere jobber over grensene for Jordanelva.

Arbeidet for grønnere pilegrims-atferd er voksende. På årets konferanse ble 12 nye pilegrimsmål ønsket velkommen som medlemmer, og vi ble presentert for det første økologiske manifestet fra et konfusiansk utgangspunkt. Det var representanter fra så forskjellige land som Armenia, Nigeria, Kina og Storbritannia.

Et spesielt inspirerende eksempel var samarbeidet mellom israelere, palestinere og jordanere – jøder, kristne og muslimer – om å forbedre situasjonen til Jordan-floden, og det parallelle arbeidet med å gjenreise Jerusalem som et åpent og inkluderende mål for pilegrimer fra alle de abrahamiske religionene som holder byen hellig.

Vi hørte også om arbeidet for å redusere miljøskader fra slike store begivenheter som den årlige Maukib-festivalen, som arrangeres av Qabiriyah-sufiene i Kano i Nigeria. Under maukiba-festivalen samles rundt en og en halv million mennesker, og det er strenge begrensninger på motorisert trafikk. Et unntak har vært bilen som trakk Sheikh Qaribullah Kabara gjennom folkemassene, men som et ledd i økologisering av festivalen er denne bilen nå erstattet med en mindre forurensende hest.

Blant årets nye medlemmer en rekke indiske byer og også flere naturreservater. Pilegrimer som ferdes gjennom disse reservatene legger mye søppel etter seg som blant annet kan være til skade for dyrelivet reservatene skal ta vare på. India er pilegrims-landet framfor noen, der er en samling av fem millioner pilegrimer ikke noe uvanlig, mens de virkelig store sammenkomstene må gjøre plass til titalls millioner.

De ulike deltakerne hadde kanskje svært ulike utgangspunkt, men er samlet om å innse at menneskeheten står overfor store utfordringer innen klima og miljø. Flere pekte på sammenhengen mellom åndelig innsikt og grønn politikk. En sikh-leder fra Amritsar sa det slik « Miljø er kanskje det eneste temaet som kan bringe representanter for ulike religioner sammen».

3 kommentarer (+add yours?)

 1. Jan Bojer Vindheim
  jul 28, 2013 @ 08:05:37

 2. Carl-Erik Eriksson
  jul 28, 2013 @ 16:34:16

  Her er flere bilder fra konferansen

  Zug Faith in Finance

 3. Jonathon R. Harper
  aug 31, 2013 @ 04:31:37

  “Hvorfor hage?” Dette er det grunnleggende filosofiske spørsmålet om hager som sjelden blir stilt. Hva kan forklare den store betydningen som mennesker tillegger det å utforme og opprettholde hager og som inngår i begrunnelsene de gir seg selv og andre for den innsatsen de legger ned i å lage og holde på med hager? Vi kan også spørre om hvilke betydninger er tilgjengelige i for folk i en bestemt historisk-kulturell livssammenheng når det gjelder deres forhold til hager? Ingen er i tvil om den enorme betydningen som hager kan ha og har for mange mennesker. Den britiske filosofen Francis Bacon hevdet at hager gir den reneste av alle menneskets gleder. En mediakjendis mener at ved siden av det å få barn er hagen det i livet som gir mest glede. Andre har hevdet at det å ha skapt en hage oppleves som det viktigste et menneske har gjort i livet sitt. Det har vært pekt på sammenhenger mellom et lands kulturelle utvikling og måten man betrakter hagers omfang, utforming og funksjon på.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: