De Grønne i regjering

Denne meningsmålinga gjorde det plutselig klart for alle at MDG er på vei inn på Stortinget

Denne meningsmålinga gjorde det plutselig klart for alle at MDG er på vei inn på Stortinget

Det politiske Norge innser nå at et nytt politisk parti vil få plass på Stortinget om en måned. Kommentariatet produserer dypsindige innslag i alle media, og den allestedsnærværende Frank Aarebrot karakteriserer MDGs framgang som det største politiske jordskjelvet siden Bondepartiets framvekst for 92 år siden.

Om Miljøpartiet De Grønne klarer å forsvare eller tilmed øke sitt nivå fra de 5,1 % knallmålinga viste, gjenstår å se, men det virker sannsynlig at vi oppnår ett eller flere mandater. Vi må derfor også tåle et mere nærgående blikk på program og kandidater enn vi har vært vant til.

Mange – ikke minst fra de etablerte partiene – gjør et stort nummer ut av at MDG ikke tar stilling i blokkpolitikken. Motsetningen mellom politikkens tradisjonelle høyre- og venstreside gjøres til selve grunnlaget for alle politikk, og din preferanse for enten Jens Stoltenberg eller Erna Solberg blir valgets hovedsak.

Er forskjellen mellom Jens og Erna vår tids viktigste spørsmål ?

Er forskjellen mellom Jens og Erna vår tids viktigste spørsmål ?

Våre motstandere insisterer kontinuerlig på å plassere oss i motsatt leir av den de selv tilhører; Torbjørn Røe Isaksen fra Høyre hevder at MDG står til venstre for Rødt; mens Kristin Halvorsen fra SV hevder at venstresida blir utradert når De Grønne komme på Stortinget. Utilsiktet komisk blir blokkpolitikken når SV og Venstre går sammen om å advare mot MDG. Da gjøres det blokkpolitiske spillet viktigere enn de politiske resultatene.

For Miljøpartiet de Grønne er blokkpolitikken en avsporing fra de virkelig store politiske oppgavene; først og fremst klimautfordringen men også den generelle belastningen på jordklodens ressurser og truslene mot det globale biologiske mangfoldet.

Enkelte hevder de ikke kan stemme på MDG fordi de da risikerer å få en blå regjering. Nå tyder vel ikke meningsmålingene på at De Grønnes mandater kommer på vippen mellom blokkene; antakelig kan Erna Solberg finne et trygt stortingsflertall uten oss. Dessuten har vi jo sagt tydelig fra et vi ikke vil støtte en regjering der FrP er med.

Rasmus Hansson og andre grønne kandidater understreker stadig at vi bare kan støtte en regjering som forplikter seg til en radikal klima- og miljøpolitikk. Når AP- og SV-velgere frykter at vi skal støtte en Solberg-regjering, må de åpenbart tenke at Høyre kan levere en bedre politikk på disse områdene enn Ap og SV, en interessant vurdering.

Jeg tror ikke MDG vil få tilbud om å bli med i noen regjeringskoalisjon etter valget, og jeg tviler på om det ville vært klokt av oss takke ja til et slikt tilbud. Men dette er i alle fall fullstendig hypotetisk. Den sannsynlige virkeligheten er at Erna vil danne regjering og at MDG vil bli en del av opposisjonen. Der kan våre folk samle erfaring og utvikle sitt samarbeide med grønne krefter i de andre partiene.

Allerede før valget har Miljøpartiet De Grønne endret det norske politiske landskapet og den norske politiske debatten. Snart venter hverdagen med nye utfordringer.

Reklamer

5 kommentarer (+add yours?)

 1. Michael Dique
  aug 19, 2013 @ 07:54:48

  Endelig! Man har forstått det! Takk Jan Bojer Vindheim for avkledningen av våre kjære formyndere! 🙂 Stå på!!!

 2. ben Borgen
  aug 19, 2013 @ 09:24:20

  Problemet er om De grønne sier Ja til EØS og ja til velferdskutt. De Grønne i Tyskland har oppført seg som et vanlig borgerlig parti. og kuttet velferd. Ser man på deres svar til LO går de mot LO på viktige pmråder. det er ikke bare å kalle seg Grønn. Man bør forstå at Kapitalisme er miljøfientlig. Det gjør bare Rødt!

 3. Jan Bojer Vindheim
  aug 19, 2013 @ 09:28:14

  Kapitalisme er mijløfiendtlig, ja, men det har sannelig de reellt eksisterende variantene av sosialisme vært også.

 4. Inge Holst Jacobsen
  aug 19, 2013 @ 19:05:49

  Men kjære dere drømmere, enten dere er røde eller grønne, det faktum at vi mennesker og andre dyrearter tar til seg næring for så å drite er i seg selv miljøfiendtlig, helt uavhengig av økonomiske systemer. Hele partiet fremstår som en samling godt voksne flørtende tenåringer som ikke engang kjenner sitt eget partiprogram(Bergen). Apropos EL-biler, visste dere at batterier er svært skadelige for miljøet og har en svært dårlig energieffektivitet. Dette gjelder selv de nyeste batteriene, som for øvrig vil være veldig energikrevende og resirkulere. Dessuten har vi de spaltede kjemikaliene som ikke kan resirkuleres, men lagres i stygge, giftige deponier. Jeg er nokså sikker på at dette aner dere veldig lite om slik dere uttaler dere. Et samfunn trenger en stadig utvikling av infrastruktur, ikke nødvendigvis mer, men bedre og ikke en avvikling slik det fremgår av deres partiprogram. Dere ønsker å fremstå som radikale og på alerten, mens det i realiteten virker som dere ikke har fått vekk dyna enda. Våkne opp og ta en titt på virkeligheten! Da kunne man kanskje møte dere på en seriøs måte i Det Norske Overordentlige Storting til og med.

 5. Jan Bojer Vindheim
  aug 19, 2013 @ 19:28:12

  Dritt er et gode i det økologiske kretsløpet. Til og med slik innlegg som ditt kan komme til nytte.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: