Grønn blokk på tinget

Det var ikke sånn valgkampen skulle være. Ekspertene landet rundt har lenge forberedt seg på å analysere motsetningene mellom Høyre og Arbeiderpartiet, men valgkampen har i stedet vært dominert av noe helt annet. Fra promillepartienes raritetskabinett har Miljøpartiet De Grønne tatt spranget inn i sentrum av debatten, og utfordret ikke bare de etablert partienes prioriteringer, men også deres bilde av virkeligheten.

De Grønne mobiliserer både gamle og unge.

De Grønne mobiliserer både gamle og unge.

Kommentatorer forsøker fortvilet å forstå hvorfor et parti som bryter så sterkt med det etablerte mønsteret fosser fram på meningsmålingene. En viktig grunn er naturligvis nettopp at De Grønne er så annerledes. Vi har bragt farge og vitalitet inn i en traurig valgkamp. I MDGs valgboder står det engasjert og entusiastisk ungdom som har funnet et parti der deres ønske om en bedre verden kan få spillerom.

Kommentatorer som lenge har hevdet at velgerne ikke bryr seg om miljøspørsmål har problemer med å forklare hva som skjer. Gravalvorlig hevder de at antallet miljøvelgere er så lite at De Grønne bare kan vokse ved å «stjele»  (sic!) velgere fra SV og Venstre. Alle «de tre miljøpartiene» kan havne under sperregrensa den 9. september, messes det .

Nå vil naturligvis et resultat rett under sperregrensa, f.eks. på 3,8 %, ha høyst ulike implikasjoner for de tre aktuelle partiene:

  • for SV vil 3, 8% være en grusom nedtur.
  • for Venstre vil 3,8% være temmelig nøyaktig samme resultat som ved forrige stortingsvalg.
  • for MDG, derimot, vil 3,8 %være mer enn en tidobling av resultatet fra 2009.

Heldigvis er ikke velgerne så endimensjonale som kommentatorene har ment. Miljøpartiet De Grønnes inntreden har utløst et bredt engasjement på tvers av det etablerte politiske mønsteret, og ser også ut til å røske folk opp av sofaen. Miljøpartienes samlede stemmetall er økende, blant annet fordi MDG henter sine stemmer fra alle de etablerte partiene.

MDG vil hverken SV eller Venstre noe vondt. Vi trenger deres stemmer på Stortinget, og for den saks skyld også stemmen til Rødt. Motstykket til valgforskernes skremmebilde er et Storting der et mangfold av miljøstemmer kan gå sammen om å stille krav til de store grå spøkelsene: Høyre, Ap og FrP.

Allerede i begynnelsen av valgkampen ble Venstre, SV og KrF invitert av De Grønne til danne en slik blokk. Det eneste svaret har hittil vært advarsler mot å stemme på den frekke oppkomlingen som ikke vil innordne seg det etablerte mønsteret. Vi får skrive det på valgkampens konto.

De Grønne har allerede endret norsk offentlig debatt, nå skal vi sammen med andre miljøpartier endre debatten på Stortinget.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: