Englenes parti

Øyvind Solum er en reflektert representant for de store religiøse alternativ-miljøene.

Øyvind Solum er en reflektert representant for de store religiøse alternativ-miljøene.

Den siste tida har alle steiner vært snudd i forsøk på å finne negative fakta om Miljøpartiet de Grønne og våre kandidater. Blant funnene er et seks år gammelt intervju med toppkandidaten for MDG i Akershus, Øyvind Solum, som forteller om sine religiøse erfaringer.

Solum er en framtredende skikkelse i det alternative religiøse miljøet i Norge, blant annet som grunnlegger av tidsskriftet Visjon og arrangør av alternativmesser. Han forteller i intervjuet åpenhjertig blant annet om  transcendentale opplevelser, herunder det han beskriver som kontakt med lysvesener. Dette har kalt fram spydige kommentarer både  i ulike media, og  hos  MDGs politiske konkurrenter.

Nå er det ikke noe nytt at ateister og materialister snakker nedsettende om religiøse mennesker, men det er verdt å merke seg at kritikken i dette tilfellet går mot den alternative religiøsiteten til Solum, og ikke mot f.eks. sogneprest Tom Sverre Tomren som topper vår liste i Hordaland, eller tidligere leder for muslimsk råd, Shoaib Sultan, som er varamann for MDG til bystyret i Oslo. Dette til tross for at Tomren, Sultan og Solum har det beste samarbeidet og anerkjenner hverandres religiøse tro som ulike innfallsvinkler til en høyere virkelighet. Dette samarbeidet er naturligvis helt i tråd med viktige grønne strømninger i alle de store religionene.

Englene er ikke velkomne i Venstre og SV.

Englene er ikke velkomne i Venstre eller SV.

Når  folk fra Venstre  og SV gjør narr av Solums religiøse tro stiller de seg på de etablerte religionenes side; de anser det som mere respektabelt å tro på kristne eller muslimske engler enn på lysvesenene til Solum.

Det interessante er at at både den liberale Rotevatn og framtredende SVere på denne måten gjør narr av sine egne velgere. De alternative miljøene som Solum er en reflektert representant for, og de tilgrensende miljøene knyttet til Steinerskolene og det biodynamiske jordbruket, har levert mange stemmer og mange aktive medlemmer til både SV og Venstre. Det er naturligvis hyggelig for MDG at de to etablerte partiene jager slike velgere over til oss, men taktisk klokt av dem er det neppe.

Viktige varianter av grønn ideologi har tatt utgangspunkt i religiøse filosofier og opplevelser av ulike slag. Personlig er jeg svak for indisk vedanta-filosofi som hevder at alt som eksisterer er en udelelig helhet, og at den fysiske verden er et aspekt av det guddommelige. Siden denne filosofien inspirerte Gandhi og Arne Næss, har den hatt direkte innflytelse på miljøbevegelsen både i Norge og andre steder.

Åndelige erfaringer og religiøs filosofi har vært viktige elementer i all menneskelig kultur så langt tilbake vi kjenner historien. Det er liten grunn til på tro at dette blir annerledes i framtida. Mennesker som Solum, Tomren og Sultan kan ha ulike forståelser av virkeligheten , men de innser at de har felles interesse av å legge grunnlaget for morgendagens kretsløps-samfunn

Om englene og deres tilhengere ikke er velkomne hos SV og Venstre, er det alltids rom for dem hos De Grønne.

3 kommentarer (+add yours?)

 1. Ottar Michelsen
  aug 22, 2013 @ 11:55:05

  Jan, nå har du på Facebook innrømmet at du tok feil i forhold til at Snorre Valen har gjort narr av Solums tro – kanskje du bør ta deg tid til å oppdatere bloggen?

 2. Jan Bojer Vindheim
  aug 22, 2013 @ 14:20:32

  Det er gjort!

 3. velger
  aug 27, 2013 @ 01:49:20

  Utfordringen etter mitt skjønn er hvorvidt religion og politikk blandes… Å bruke en persons religiøse overbevisning som verktøy for å så tvil om vedkommendes politiske kompetanse er uheldig, så fremt det ikke tyder på at denne preger politikken. Når religiøse og åndelige argumenter blir fremført i politisk sammenheng er det dog en forskjell. Ingen argumenter er uangripelige, ei heller de som er basert på religiøs tro eller åndelig overbevisning.

  Det er uheldig om enkelte religiøse eller åndelige forestillinger får politisk forrang, det kan skade religionsfriheten. Ellers ønsker jeg MDG velkommen inn i offentligheten og til en høyst sannsynlig plass på stortinget. Min stemme får dere nok ikke, men jeg synes det er spennende at et nytt parti finner veien inn i maktens korridorer, og håper samtidig det kan bidra til en rikere politisk debatt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: