Atwoods Gale Adam

secretburgersMaddAddam er det tredje og avsluttende bindet i Margaret Atwoods romanserie som begynte med Oryx og Krake og fortsatte med The Year of the Flood. Margaret Atwood er en høyt respekt forfatter som dessuten er aktivt medlem av det grønne partiet i Canada. I et intervju med Dagens Næringsliv går det fram at hun i tråd med sitt livssyn kom til Europa med båt for lansere boka, og reiser rundt på kontinentet med tog.

I all korthet dreier den første romanen seg om et samfunn, ikke ulikt vårt eget, der en høyteknologisk elite lever i luksus i sine beskyttede enklaver mens folk flest lever i grå slum og spiser «SecretBurgers»; hvis ingredienser er, ja – nettopp, hemmelige. Ryktene om hva som inngår i disse burgerne er derimot mange, uappetittlige og troverdige.

Godt betalte genforskere utvikler nye dyrearter i sine velutstyrte  laboratorier.

Godt betalte gen-forskere har utviklet nye dyrearter i sine velutstyrte laboratorier.

I de store selskapenes laboratorier utvikles krysninger mellom ulike livsformer, som intelligente og aggressive svin, selvlysende kaniner og sauer med menneskehår. Geniale og skrudde Krake, som jobber for disse GM-selskapene, utvikler på egen hånd en sex-pille som raskt spres over hele verden. Den har imidlertid en hemmelig ingrediens som på et gitt tidspunkt utløser en pandemi og dermed utsletter det meste av menneskeheten.

Krake har også utviklet det han mener er en ny og bedre menneskerase, som blant annet er fri for sjalusi, ikke trenger klær og kan spise sin egen avføring. Disse nye menneskene overlever pandemien, og føres fra laboratoriet til stranda av Krakes venn Jimmy, som får den vanskelige oppgaven å forklare for dem den naturlige så vel som den menneskeskapte verden de er omgitt av.

I andre bind møter vi medlemmene av bevegelsen Guds Gartnere, en økologisk religion som under ledelse av FørsteAdam lever på siden av samfunnet. Guds Gartnere dyrker sin egen mat og holder bier på takene av forlatte boligblokker. De respekterer dyr, planter og sopp og synger salmer til ære for økologisk mangfold. (Salmene finnes innspilt på CD: De kan også høres på Youtube).

I det tredje bindet , MaddAddam, føres historien videre. Vi får vite mere om forhistoriene til de mange gjenkjennelige skikkelsene fra de to første bøkene, og vi får følge dem mens de må lære seg å leve sammen med såvel Krakes Folk som de mange nyskapte livsformene som har unnsluppet fra laboratoriene. Her er både drama og humor underveis til en åpen slutt.

Romanserien har blitt kritisert for manglende originalitet. Den benytter seg da også av en lang rekke vel innarbeide mønster fra tidligere science fiction litteratur. Jeg ser ikke at dette gjør bøkene mindre relevante. Atwood er en bevisst forfatter som bruker kjente elementer i en spennende miks. Hun hevder at alle skapninger hun skildrer i bøkene er basert på forskning som foregår i dagens verden.

I stedet for å lese flere bestselgende romaner med detaljerte skildringer av psykopater som torturer og mishandler folk, kan det være verdt å lese vel så skremmende –  og  realistiske – skildringer av hvordan profittdreven teknologisk utvikling, i regi av såkalt normale individer, mishandler planeter og økosystemer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: