Den kurdiske faktoren

Professor Michael Gunter er en anerkjent ekspert på kurdisk  politikk

Professor Michael Gunter er en anerkjent ekspert på kurdisk politikk

Den kurdiske verdenskonferansen  må naturligvis drøfte  hvordan kurdisk politikk utvikler seg i skyggen av den «arabiske våren».  Bolken  om den politiske situasjonen ble innledet av Michael Gunther. Han sluttet seg  til sin kollega Ofra Bengio, som har påpekt at grensene  mellom de ulike delene av Kurdistan ikke lenger er ugjennomtrengelige.

Kurdere i Tyrkia, Iran, Irak og Syria er i ferd med å realisere et grense-overskridende fellesskap. Den kurdiske regionen i Irak har gjort kurderne til viktige aktører i Midtøsten, og utviklinga av kurdisk autonomi på syrisk side har understreket at det ikke blir noen fredelig løsning uten at kurdere får et ord med i laget.

Imidlertid er det liten framgang  spore i forhandlingene mellom PKK og den tyrkiske regjeringa. Erdogan hevder at PKK bare har trukket 20 % av sine væpnede styrker ut av Tyrkia. PKK sier at de stanser tilbaketrekkinga fordi de ikke ser noe til de reformene Tyrkia har lovet å gjennomføre.

Erdogan har nylig lagt fram ei reformpakke som ikke er i nærheten av å innfri kurdiske krav. Tyrkerne forhandler i stor grad via Öcalan, men han sitter  fengslet på Imrali,  og har ingen kontakt med den organisasjonen han fortsatt er overhode for.  Om tyrkerne overtaler ham, har de likevel  ingen garanti for at den harde kjerne i PKK vil legge ned sine våpen.

Krigen i Syria kompliserer fredsprosessen ytterligere. Syria er blitt et sentralt tema i kurdisk nasjonsbygging etter at PKKs  søsterparti PYD tok kontrollen over store områder, i nordøst. PYDs milits har fått forsterkninger fra Qandil, heriblant  styrker som var trukket ut av Tyrkia.

Utviklinga av kurdisk autonomi i Syria har gitt PKK strategisk dybde, Tyrkia har fått en flere hundre kilometer lang grense  mot PKK-kontrollerte områder i sør, og har svart med å støtte  ekstreme  islamistgrupper som kjemper mot kurderne. Etter at PYD opprettet folkeforsamlinger i de kurdiske områdene og erklærte at en egen grunnlov var under arbeide  har  Tyrkia også forsøkt å forhandle med PYD.   På besøk i  Ankara har PYDs leder Saleh Muslim forklart at det bare dreier seg om praktiske tiltak for å få orden på situasjonen mens borgerkrigen varer.

I Irak er det fortsatt ingen avklaring av grensene for den kurdisk regionen. Maliki har flere ganger forsøkt å presse peshmergas tilbake til grensene fra 2003, men uten hell. Kurderne står samlet bak kravet om å annektere de omstridte områdene, herunder også Kirkuk. Men internt i Sør-Kurdistan  er det betydelig misnøye  spesielt blant ungdommen. Framveksten av opposisjonspartiet Gorran er et utslag av denne misnøyen. Et enda tydeligere tegn er de langvarige demonstrasjonene i Suleimania i 2012, som ble brutalt slått ned av KRGs sikkerhetsstyrker.

Det kompliserer også situasjonen at Jalal Talabani ble rammet av slag. I tillegg til å lede partiet PUK har han jo også i egenskap av president for hele Irak spilt en viktig rolle i å dempe konfliktene mellom Bagdad og Erbil.

Den inngrodde motviljen mot kurdiske krav blant arabere og tyrkere  skaper ustabilitet. Motviljen blir ikke mindre av at kurderne sitter på både olje og vann. Ingen tror lenger at kurderne kan presses tilbake dit de var for tjue år siden, men de ulike regjeringene i området forsøker fortsatt å håndtere kurdiske krav som delproblemer i de enkelte stater og ikke som en selvstendig grenseoverskridende kraft.

Det er derfor oppløftende at den sør-kurdiske presidenten Massoud Barzani  arbeider for å få til en pan-kurdisk konferanse, med støtte fra sine rivaler Jalal Talabani og Abdullah Öcalan. En slik konferanse  vil være et viktig skritt i retning av felles kurdiske holdninger i internasjonale fora.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: