Skyt i drikkevannet !

Jonsvatnet

Jonsvatnet

Tre partier i Trondheim bystyre – Ap, Høyre og FrP – avfeier faglige innvendinger og jubler fram en kontroversiell utvidelse av en gammel skytebane i nedslagfeltet til byens drikkevann.

På Digresmyra ved Jonsvatnet har det vært skytebane i nesten hundre år. Området har LNF-status og er viktig for biologisk mangfold. Det ligger dessuten i nedslagsfeltet til Jonsvatnet som er byens drikkevannkilde. Da skytebanen ble anlagt først på 1900-tallet var det liten eller ingen oppmerksomhet om  være seg forurensing, støy, eller biologisk mangfold, men kunnskapen om slike tema har økt dramatisk siden da, og det har i mange år vært arbeidet for å finne en alternativ plassering for skytebanen.

Av hensyn til drikkevannet har Trondheim Kommune i lang tid gjennomført omfattende og kostbare tiltak rundt Jonsvatnet.  Eiendommer har blitt ekspropriert og eiere av hus og hytter har blitt pålagt strenge restriksjoner som mange har opplevd som dypt urettferdige. Mange aktiviteter er blitt forbudt; blant annet har sjøflyvirksomheten blitt flyttet.

Men skyttervesenet er fornøyd med dagens plassering, og langt fra å leite etter en ny lokalitet har de lagt fram planer om å utvide sin virksomhet på Digresmyra. Rådmannen har ikke vært fornøyd med dette, og både Mattilsynet og nabokommunen Malvik (som også har Jonsvatnet som drikkevannskilde) har levert innsigelser. Rådmannen har gjennomført mekling og kommet fram til en alternativ innstilling, der virksomheten ikke utvides, men får lov å fortsette inntil en ny skytebane er på plass, men ikke mer enn 20 år.

I Byutviklingskomiteen stemte Arbeiderpartiet for dette kompromissforslaget, mens Høyre og Fremskrittspartiet støttet planene om utvidelse av dagens anlegg. Men Arbeiderpartiet har seinere ombestemt seg, og i Bystyret stemte Aps 27 representanter sammen med de blåblå for å neglisjere  drikkevannskilden, det biologiske mangfoldet og de betydelige støyproblemene skytebanen medfører.

AP brøt dermed med den praksis partiet med hard hånd har gjennomført overfor grunneiere rundt Jonsvatnet tidligere, og var i Bystyret ute av stand til å gi noen fornuftig forklaring på at skyttervesenet skal få en slik spesialbehandling. Saka føyer seg til flere andre saker der partiet setter miljøhensyn til side. Samtlige av Aps partnere i den styrende sentrum-venstre-alliansen stemte for å avvikle skytevirksomheten ved Jonsvatnet, uten at det lot til å affektere sosialdemokratene det aller minste. En slik hensynsløshet kan på lengre sikt kan få konsekvenser ikke bare for drikkevann og biologisk mangfold men også for flertallkoalisjonen.

1 kommentar (+add yours?)

 1. Raymond Hellberg
  des 03, 2013 @ 21:01:50

  Som grunneier ved Jonsvatnet føler jeg ansvaret for å unngå forurensning av drikkevannet og har full forståelse for at vannet beskyttes med rimelige midler, lover og regler. Dette tror jeg gjelder de fleste grunneiere rundt Jonsvatnet, tross at vi må finne oss i til tider pussige og ulogiske avgjørelser i diverse saker og som har undergravd noe av respekten for hva Bystyret holder på med og hva som er tjenlig for drikkevannskvaliteten.

  Imidlertid må jeg si meg svært forundret over saksutviklingen vedrørende skytterbanen; hvis den virkelig blir utvidet vil Bystyret utvilsomt skyte av seg den siste foten de har å stå på når det gjelder troverdighet vedrørende drikkevannsvernet. I tillegg til dette drar de på seg en ikke ubetydelig ekstra irritasjon fra både nære og fjerne naboer av banen, støyproblematikken er faktisk et betydelig problem, også der jeg bor, mange kilometer unna. Og når banens lovverk per idag heller ikke blir fulgt og det til tider skytes langt utover tillatt klokkeslett og i helgene – uten at det er terminfestede stevner – da legges det ikke akkurat noe godt grunnlag for framtidig samarbeide mellom oss som bor ved Jonsvatnet og kommunen. Det er tydelig at det ikke er drikkevannets vel som kommer i høysetet, noe jeg har mistenkt lenge, dessverre.

  Når kommunnen tillater seg å skite i eget matfat og samtidig foretar ulogiske avgjørelser i saker som gjelder oss som bor her må man undre på om det er grunnet kjedsomhet? Er det for å danne grunnlag for en slags sivil ulydighet rundt Jonsvatnet, som man kan ha underholdningen av å slå hardt ned på i etterkant?
  Forhåpentligvis vil dette bli belyst for alle rundt Jonsvatnet (per idag tror jeg faktisk det er bare de nærmeste naboene som er noenlunde informerte) slik at det kan sette en vekker i folk og skape hørbare protester. Det er å håpe at ikke alt for mange allerede har resignert for overmakta.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: