Grenser mellom kurdere

Syriske kurdere protesterer mot graving av ei grøft mellom de kurdisk-styrte områdene i Syria og Irak

Syriske kurdere protesterer mot graving av ei grøft mellom de kurdisk-styrte områdene i Syria og Irak

Det har vært lite internasjonal oppmerksomhet rundt framveksten av kurdisk selvstyre i Syria. Under ledelse av partiet PYD har store områder nord og øst i Syria, med hovedsakelig kurdisk befolkning, etablert lokale selvstyreorganer og stort sett unngått de ødeleggelsene andre deler av Syria har vært utsatt for.

Sommeren 2012 trakk den syriske hæren det meste av sine styrker ut av den nordøstlige Jazira-provinsen, som grenser mot de kurdiske områdene i Irak. Kontrollen her, og i flere områder lenger vest, ble overtatt av den tidligere ukjente militsen PYG som brått kunne mønstre flere tusen veltrente kurdiske gerilja-kjempere, mange med erfaring fra Tyrkia og Irak. Høsten 2013 ble det formelt opprettet selvstyreorganer i tre provinser, under navnet Rojava.

Hva slags avtale mellom Baath-regimet i Damaskus og PYD som lå til grunn er ikke kjent; men det er vel kjent at PYDs moderparti, PKK, lenge hadde sine baser i Syria, og at maktskiftet i Jazira skjedde samtidig som Tyrkia trappet opp sin støtte til syriske opprørere og PKK trappet opp sin militære virksomhet i Tyrkia. Det er derfor grunn til å tro at man i Damaskus har sett fordeler ved å skape problemer for Tyrkia og å overføre styrker fra Jazira til mere utsatte områder.

Regjeringshæren er imidlertid ikke helt ute av Jazira; det er fortsatt mindre garnisoner i «hovedstaden» Qamishlo og andre byer. Viktige oljekilder i området drives fortsatt av regimets personell, men nå under bevoktning av kurdiske styrker.

Etablering av en kurdisk region i Syria har blitt hyllet av kurdere verden over som et viktig framskritt. Et sammenhengende område fra Aleppo i vest til Khanaquin i øst var jo nå under kurdisk styre, og et uavhengig stor-Kurdistan var innen rekkevidde. Realiteten har imidlertid vist seg mere komplisert.

Mustafa Barzani, blir ansett som grunnleggeren av det kurdiske selvstyret i Irak, og sønnen Massoud, som nå er president for den kurdiske regionen, anser seg selv som alle kurderes naturlige leder. Den andre kandidaten til denne rangen er PKKs grunnlegger, den fengslede Abdullah Öcalan. Barzani var ikke fornøyd med at Öcalans tilhengere etablerte sitt herredømme på dørstokken hans.

Barzani har derfor gjort sitt beste for å støtte kurdiske partier i Syria som er i opposisjon til PYD, uten synderlig hell. Han har også tilbudt å sende militære forsterkninger, i form av flere hundre desertører fra den syriske regjeringshæren som har fått opplæring i Sør-Kurdistan. Dette tilbudet er blankt avslått av PYD, som hevder det bare kan være én kurdisk forsvars-styrke.

Kvinnelige rekrutterer til YPG

Kvinnelige rekrutter til YPG

Og den kurdiske YPG-militsen, som omfatter både kvinner og menn, har vist seg svært effektiv. Ikke minst har YPG vært istand til å slå tilbake angrep fra de ekstreme islamist-gruppene som herjer blant opprørerne.

De siste ukene har ISIS angrepet kurderne i det viktige Kobane-området, øst for Aleppo, men er slått tilbake med store tap. YPGs demonstrerte evne til å holde islamistene (og regjeringshæren) på avstand har gitt militsen stor troverdighet og popularitet. Den støttes nå også av andre kurdiske partier, samt av lokale assyrere, armenere og arabere.

Rojava grenser mot kurdisk-dominerte områder av Tyrkia i nord og mot kurdisk Irak i øst. Imidlertid er ingen av disse grensene – som skiller slekt og venner fra hverandre – åpne. Tyrkiske myndigheter har stengt grenseovergangene og satt opp piggtrådsperringer. Ei pontongbru som forbinder Rojava med Sør-Kurdistan over elva Khabur blir åpnet og stengt på uforutsigbart grunnlag. Men det er også en lang grense på land mellom de kurdisk-styrte områdene i Syria og Irak. Der har nå styrker kontrollert av Barzanis KDP begynt å grave ei grøft «for å holde terrorister unna».

På syrisk side har denne grøftegravinga blitt møtte med skarpe protester, og det har vært arrangert demonstrasjoner der tusenvis av syriske kurdere har møtt fram med spader og skeier for å fylle grøfta igjen. Lite tyder imidlertid på at Barzani vil avblåse gravinga.

Denne konflikten viser splittelsen kurdere imellom på dramatisk vis. Troen på et formalisert samarbeide mellom de kurdiske områdene i Syria og Irak (og i framtida også med områder i Tyrkia og Iran) har fått livstruende skader, men utviklinga burde ikke ha vært uventet.

I kurdisk Irak går et viktig kulturelt skille mellom Badinan i Nord, der president Barzani og hans parti KDP dominerer, og Suleimania-provinsen i sør der reformbevegelsen Gorran nå har satt den sykmeldte irakiske presidenten Jalal Talabanis parti PUK i skyggen. Både PUK og Gorran har, i likhet med flere andre mindre partier, kritisert president Barzanis holdning til Rojava, og krevd solidaritet med den kurdiske kampen i nabolandet. Derfor har Rojava plassert sine lokale representanter i Suleimania, og ikke i den Barzani-kontrollerte hovedstaden Arbil.

Det er sivilbefolkningen i Rojava som blir skadelidende under den pinlige maktkampen mellom Barzani og Öcalan. Den kurdisk-kontrollerte sonen fra Aleppo til Khanaquin viser seg nå å bestå av tre soner med svært ulik politisk kultur; PYD-dominerte Rojava, KDP-dominerte Badinan og Arbil, samt Gorran/PUK-dominerte Suleimania. Forholdet mellom disse tre sonene preges av rivalisering og ikke av samarbeide. Det er naturlig at millioner av kurdere har ulike politiske oppfatninger, men det er trist at partipolitikk og maktkamp skal bli til hinder for den kurdiske nasjons utvikling.

2 kommentarer (+add yours?)

  1. Jan Bojer Vindheim
    apr 20, 2014 @ 11:00:14

  2. Jan Bojer Vindheim
    apr 22, 2014 @ 14:31:33

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: