De Grønnes forhistorie

Miljøpartiet de Grønne  ble formelt stiftet på Rondetun Fjellstue i oktober 1988.

Miljøpartiet de Grønne ble formelt stiftet på Rondetun Fjellstue i oktober 1988.

Årets landsmøte i Miljøpartiet de Grønne er det største i partiets historie med over 200 deltakere, og det er MdGs første landsmøte som stortingsparti. Mye oppmerksomhet har vært rettet mot partiets gledelige og oppsiktsvekkende vekst de siste åra, ikke minst fordi den partiledelsen som har sittet i denne vekstperioden nå går av. Det som imidlertid ofte blir oversett i gledesrusen er det langsiktige arbeidet denne veksten kunne skje fra.

MdG har eksistert som landsdekkende parti siden 1988, men allerede  i 1987 hadde vi fått  0,4% av stemmene.  Både Håkon Stang i Halden og Birte Simonsen i Kristiansand hadde fått flere partifeller med seg  inn i bystyrene. Ved stiftelsen var vi også representert i bystyret i Fredrikstad og fylkestinget i Akershus. 

Den grønne framveksten ved lokalvalgene i 1987 var såpass oppsiktsvekkende at vi ble utsatt for betydelig oppmerksomhet da vi stilte lister i 17 fylker til stortingsvalget i 1989, med kjente fjes som Johan Galtung, Arne Haugestad, Arne Næss og Sigmund Kvaløy på listetoppene. Det var stor optimisme  og stort engasjement blant de mange aktivistene, men under valgkampen ble vi utmanøvrert av mere drevne politikere. Erik Solheim og SV stakk av med miljøstemmene; MdG oppnådde bare 0,5% av stemmene og ingen mandater.

Valgkampen i Trondheim i 1991 krevde kildesortering av vafall

Valgkampen i Trondheim i 1991.

Mye av entusiasmen og mange av aktivistene fordampet. Bymiljølista i Fredrikstad trakk seg fra samarbeidet. Ved lokalvalgene i 1991 var det likevel mulig å stille et betydelig antall lister. Vi mistet noen representanter  i Halden og Kristiansand, og fylkestings-mandatet i Akershus forsvant da mandat-tallet ble  redusert. Vi kom imidlertid også inn i tre nye kommunestyrer: Bærum, Nesodden og Trondheim, mens det viktige mandatet i Oslo nok en gang glapp.

I periodene som fulgte  lå valgresultatene  til  MDG rundt 0,5 % på landsbasis ved fylkestingsvalg og  enda lavere ved stortingsvalg.  Vi beholdt  representasjonen i Halden, Kristiansand, Nesodden og Trondheim og hadde mere kortvarig representasjon i Tromsø, på Hitra, og i fylkestingene i Vest-Agder og Akershus. Det viste seg at selv én grønn representant kunne ha stor påvirkning på bystyret som helhet; byer med grønn representasjon var f. eks. blant de første som innførte kildesortering av avfall. 

Vi hadde altså etablert oss i noen enklaver, men hadde ikke klart å etablere oss som et troverdig landsdekkende alternativ. Det var vanskelig å få dyktige folk til å ta på seg sentrale partiverv, og landsmøtene samlet bare en håndfull deltakere.

Det først tegnet på at noe var i ferd med å endre seg kom ved lokalvalgene i 2003, da  Harald Nissens kreative valgkamp økte stemmetallet og vi ble invitert  med i det nye rød-grønne flertallet i Trondheim.  Som deltakere i flertallet var vi med å utarbeide en ytterst ambisiøs klimahandlingsplan og den  omfattende miljøpakka som har gitt Trondheim større  økning i kollektivtrafikken en noen annen norsk by.

På dette grunnlaget økte vi til to bystyrerepresentanter ved valget  i 2007. I løpet av perioden  fikk vi også en avhopper fra SV,og ble dermed tre grønne i Trondheim bystyre.  Det ble en ytterligere økning i stemmetallet i 2011, som kom samtidig med en økning over hele landet. Harald Nissen sikret oss det omsider det vanskelige Oslo-mandatet, noe som ga partiet økt synlighet i hele landet.

Det var dette grunnlaget  Rasmus Hansson  bygde på, da han satte den grønne agendaen for valgkampen i 2013, som brakte ham og MdG inn i Stortinget.  

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: