Grenser for fall i Midtøsten

En hemmelig avtale mellom England og Frankrike tegnet  i 1916 nye grenser  i Midtøsten, på tvers av etniske og kulturelle sammenhenger. Nå blir de revidert på bakken.

En hemmelig avtale mellom England og Frankrike tegnet i 1916 nye grenser i Midtøsten, på tvers av etniske og kulturelle sammenhenger. Nå blir de revidert på bakken.

Den raske islamistiske framrykkinga i Irak kaster et grelt lys over Nouri al-Malikis regjering og over den irakiske hæren denne regjeringa kontrollerer. Malikis parti gikk tilbake ved det nylige valget i Irak, og hans forsøk på å sette sammen et nytt flertall for å kunne fortsette som statsminister syntes vanskelige allerede før dagens krise. Det gjenstår å se om han får flertall for å innføre unntakstilstand i landet. Hans motstandere mener han har makt nok allerede og tviler på hans vilje til å oppgi nye fullmakter han måtte få.

Det vil nå være vanskelig for Maliki å gjenopprette være seg sin egen eller den irakiske hærens prestisje. Den sunni-dominerte hæren ble av mange i Mosul og resten av Ninavah betraktet som en okkupasjonsmakt. Militære kolonner som forlot Mosul uten kamp ble sendt av gård med steinkast fra lokalbefolkningen.

Den eneste muligheten Maliki har til å snu den militære situasjonen er å be om hjelp fra den kurdiske hæren: pesjmergas. Problemet er bare at han i hele sin regjeringstid har forsøkt å holde kurdiske styrker ute av Ninavah og Kirkuk. Ikke bare det; han har nektet å gi pesjmergas lønn over stasbudsjettet. Ja, faktisk har han det siste halve året holdt tilbake alle midler som skulle gå til Kurdistan, og kjørt en diplomatisk kampanje for å hindre kurderne i å selge olje på det internasjonale markedet. Maliki kan ikke beordre pesjmergas til å rykke inn i Mosul, han må be pent, og han må gi betydelige økonomiske og politiske innrømmelser.

Framgangen til islamistene har altså styrket kurdernes posisjon, men den har også skapt store problemer for dem. Den kurdiske regionen har måttet ta imot en halv million flyktninger fra Mosul og andre deler av det arabiske Irak. Mange av flyktningene sier at de frykter den irakiske hærens motangrep mer enn de islamistiske erobrerne. Blant flyktningene er det mange soldater fra den irakiske hæren, disse blir avvæpnet før de slippes inn i Kurdistan. Det er stor frykt for at det skal være islamister som skjuler seg blant flyktningene, men sikkerhetskontroll av hundretusener er ingen enkel oppgave.

ISIL har ingen kjærlighet for kurderne. I Syria har den kurdiske militsen YPG drevet ISIL tilbake gjennom harde kamper en rekke steder. De siste dagene har det også vært trefninger mellom ISIL og irakiske kurdere. I dagene før de tok Mosul gjennomførte ISIL flere bombeangrep mot kurdiske mål i Irak. Det er også bekymring for følgene av at ISIL tok kontroll over forbindelsen mellom selve Kurdistan og den kurdiske enklaven i Shingal. Den er befolket av yezidier, en religiøs minoritet som ISIL og andre islamister har rette brutale angrep mot.

Kurderne og ISIL har også noe til felles. De overskrider grensene som ble trukket opp i Midtøsten av Frankrike og England etter første verdenskrig, gjennom den såkalte Sykes-Picot- avtalen. Disse grensene skjærer tvers gjennom tradisjonelle etniske og kulturelle samband i regionene. Kurderne er spesielt hardt rammet, fordi Sykes-Picot grensene gjorde dem til minoriteter i alle de land der de holder til. ISILs grenseoverskridende mål er et nytt kalifat, i første omgang i de sunni-dominerte delene av Syria og Irak. I begge landene er kurderne deres tøffeste motstandere, og de siste dagers hendelser har utløst et nærmere samarbeide mellom de kurdiske enklavene i Syria og den kurdiske regjering i Erbil.

Dagens situasjon er er at både kurdere og islamister kontrollerer store områder på tvers av grensene. Syriske kurdere gikk igår til angrep på grensegjerdet mellom syrisk og irakisk Kurdistan; (Rojava og Bashur på kurdisk). Det er nå på tide at det internasjonale samfunnet innser at revisjon av Sykes-Picot grensene ikke vil øke konfliktene i regionen, men tvert imot er en forutsetning for å skape en langsiktig stabil situasjon.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: