Kurdiske overgrep ?

De kurdiske regionee i Syria holder stand mot islamistenes herjinger, men alt er ikke perfekt

Den kurdiske regionen i Syria holder stand mot islamistenes herjinger, men alt er likevel  ikke perfekt.

Kurdere liker å framstille seg selv som ofre for diskriminering og undertrykkelse, hvilket det naturligvis er saklig grunnlag for å hevde. Men kurdere kan også være undertrykkere.

I Irak hevder andre minoriteter, slike som assyrere, turkmenere og shabaker, at de blir undertrykt av kurdiske nasjonalister og av  kurdiske sikkerhetstyrker, politi og militære. Slike anklager kommer særlig fra folk bosatt i de omstridte områdene langs grensene til den kurdiske regionen. Dette er områder som den irakiske hæren forlot tidligere denne måneden og som nå er under full kontroll av kurdiske styrker. Det blir en avgjørende prøve for påstanden om at Kurdistan er en demokratisk øy i Midtøsten, om disse og andre minoriteter får en skikkelig behandling.

Like viktig er naturligvis det kurdiske demokratiets rom for intern opposisjon. Der er dessverre virkeligheten langt fra rosenrød; et antall journalister og varslere er fengslet, mishandlet og tilmed drept i den kurdiske regionen. Kurdistans svar på den arabiske våren, en protestleir i Suleimania i 2011 ble fjernet med brutal vold, og minst ti demonstranter ble skutt og drept. Siden Suleimania er kjent som den mest liberale byen i Kurdistan kaser dette et grelt lys over muligheten for grunnleggende protester i «det andre Irak».

I irakisk Kurdistan er det de to partiene KDP og PUK som kontrollerer maktapparatet. I nabolandet Syria har det oppstått en kurdisk region, Rojava, der partiet PYD har makta. PYD er en avlegger av Abdullah Öcalans PKK, og har i likhet med moderpartiet liten toleranse for politisk mangfold, til tross for en velpleid politisk retorikk der slike ord som feminisme og økologi inngår.

En fersk rapport fra Human Rights Watch dokumenterer en lang rekke overgrep i Rojava mot sivilbefolkningen og mot andre kurdiske partier, spesielt de som er alliert med Massoud Barzanis KDP. Videre beskrives den brutale aksjonen mot en politisk protest i byen Amuda i fjor sommer, der 6 personer ble drept av sikkerhetsstyrken Asayish, som PYD kontrollerer.

Representanter fra Rojava og fra  Miljøpartiet De Grønne møttes i Oslo juni 2014-

Representanter fra Rojava og fra Miljøpartiet De Grønne møttes i Oslo juni 2014-

Nå må det naturligvis påpekes at PYD både slapp Human Rights Watch inn, og hjalp dem med sine undersøkelser etter beste evne. En tilsvarende undersøkelse i områder kontrollert av Bashar Assads regjering eller av militante grupper som ISIL er det vanskelig å tenke seg.

Representanter for Rojava som besøkte Oslo nylig innrømmet da også at det hadde vært enkelte uheldige episoder, men de hevder at HRW overdriver problemene, og at de hovedsakelig skyldes at sikkerhetstyrkene mangler skikkelig opplæring. Delegasjonen understreket behovet for bistand som kan sikre at politi og andre offentlige funksjonærer får en forsvarlig faglig bakgrunn.

Det er også verdt å huske at Rojava er den tryggeste regionen i Syria idag, og at mange flyktninger fra andre deler av Syria har funnet veien hit. Men området er rammet av blokade fra alle kanter. Både Baath-regimet, Tyrkia og den kurdiske regionen i Irak hindrer mat og medisiner i å nå fram.

Det er nå presserende nødvendig å sørge for at blokaden av Rojava brytes, slik at befolkningen kan få mat og medisiner. Det er samtidig viktig å sørge for at de demokratiske og humanitære prinsippene Rojava påberoper seg kan bli realisert. Rojava fortjener vår kritiske støtte..

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: