Misvisende kart i media

Dette kartet fra BBC viser de tre kurdiske provinsnee med grenser fra 1970.

Dette kartet fra BBC viser de tre kurdiske provinsene med grenser fra 1970.

Media gir nå om dagen bred dekning til konfliktene i Syria og Irak, og klarer av og til også også, prisverdig nok, å omtale kurdernes situasjon i de to landene. Likevel kan det være vanskelig å forstå kurdernes reelle status ut fra de kartene som brukes i norske medier som Aftenposten og Klassekampen såvel som i respekterte internasjonale medier som BBC.

Ofte skyldes nok dette at kurderne ikke blir ansett som viktige. Fokus er på IS/ISIL og deres kamper mot regjeringsstyrkene. Det har for eksempel vært hevdet at IS(IL) har tatt kontrollen over hele Ninavah-provinsen etter at Mosul falt.

Dermed hevdes det – antakelig i god tro – at kurderne bare har kontroll over de tre provinsene Dohuk, Erbil og Suleimania. Formelt sett er det naturligvis dette den irakiske grunnloven sier, men om man går ut fra provinsgrensene fra 1970, og forutsetter at kurdisk kontroll følger disse tar man grundig feil.

Antatt situasjon i Irak 22. juni. Kurdiske styrker holde  Sinjarplatået i vest, og den viktige grense overgangen  nord for Tal Afar, som kurdisk PYD holder på syrisk side.

Antatt situasjon i Irak 22. juni. Kurdiske styrker holde Sinjarplatået i vest, og den viktige grense overgangen nord for Tal Afar, som kurdisk PYD holder på syrisk side.

Kurdisk kontroll har, helt siden 1992, omfattet deler av Ninevah, Kirkuk og Diyala-provinsene. Under krigen i 2003 rykket kurdiske styrker ytterligere fram. Og de siste ukene er også store områder som Bagdad og Erbil har vært uenige om, kommet under kontroll av pesh-merga-styrker. Dette omfatter ikke minst  storbyen Kirkuk og de oljerike områdene omkring.

Det er viktig å merke seg at kurdiske styrker i Ninavah står rundt Mosul på tre sider og holder ei linje straks nord og vest for Tal Afar. Her ligger Sinjarplatået som hovedsakelig er bebodd av kurdere som tilhører Yezidi-religionen. Sinjar knyttes sammen med de øvrige kurdiske områdene gjennom en bred korridor langs grensa til Syria som omfatter den viktige grenseovergangen Rabia. Begge sider av denne  grenseovergangen er  under kurdisk kontroll; på den andre sida står nemlig styrkene til det syriske kurderpartiet PYD.

Denne faktiske territorielle kontrollen,sammen med åpningen av en rørledning for direkte eksport av olje, har ført til at kurdisk uavhengighet nå er en reell mulighet, noe som ikke hadde vært tilfelle dersom kurdisk kontroll var begrenset til de tre  provinsene fra 1970, slik alt for mange kart dessverre gir inntrykk av.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: