Krise i Kurdistan

En million flyktninger har forvandlet livet i Kurdistan

En million flyktninger har forvandlet livet i Kurdistan

For få uker siden trodde Massoud Barzani og andre kurdiske ledere at de hadde alt de trengte for å ta avskjed med Irak og opprette en selvstendig stat. ISILs invasjon og den irakiske hærens flukt overlot alle de omstridte områdene til kurdiske peshmergas, og den nye oljeledningen til Ceyhan i Tyrkia åpnet for økonomisk uavhengighet av Bagdad.

2. august ble illusjonen knust. ISIL erobret Shingal nesten uten motstand. Peshmergas var ikke mere kampdyktige enn den irakiske hæren, og yezidiene som hadde stolt på peshmergas ble overlatt til seg selv. Tusener på tusener overlever fortsatt på tørre gresstrå i fjellene som jo alltid har vært kurdernes eneste venn.

Som om ikke det var nok, rykket ISIL i de påfølgende dagene inn på Ninevaslettene og erobret byer og landsbyer befolket av kristne og shabaker.  Titusener flyktet til de kurdiske områdene, men heller ikke Kurdistan var trygt. ISIL erobret raskt byer som har vært under kurdisk kontroll siden 1991 og nærmet seg Erbil. Den kurdiske hovedstaden, som inntil nylig var en velorganisert by i rask vekst, ble omskapt til en flyktningeleir.

Tilliten til at peshmergas kunne holde Kurdistan fritt for ekstremister var knust. Barzani tigget om amerikansk hjelp – og fikk den. Det er mulig at kombinasjonen av flystøtte og nye våpen kan sette peshmergas istand til å motstå ISILs stormløp, men det uavhengige Kurdistan  som tidligere i sommer strakte seg fra Shingal til Khanaquin er knust, sammen med myten om de uovervinnelige peshmergaene.

Kamptrente geriljastyrker fra Syria og Tyrkia viste seg mere effektive enn peshmergas.

Kamptrente geriljastyrker fra Syria og Tyrkia viste seg mere effektive enn peshmergas.

Katastrofen har fått store konsekvenser for kurderne. Motsetningene mellom Massoud Barzanis KDP og Abdullah Öcalans PKK har lenge vært en sentral faktor i inter-kurdisk politikk. Nå måtte Barzani se at PKKs allierte, YPG-geriljaen fra syrisk Kurdistan, rykket inn der hans egne peshmergas hadde flyktet og organiserte en redningsaksjon for yezidiene på Shingal som hans styrker hadde forlatt. Grupper av peshmergas som hadde blitt igjen i Shingal tok hjertelig imot hjelpen, og fordømte KDP og Barzani med følelsesladet stemme

Men det var lyspunkter i mørket. Kurdere fra alle deler av verden strømmet til for å forsvare Kurdistan. I løpet av kort tid var geriljastyrker fra samtlige kurdiske partiet engasjert i kampene mot ISIL. Tilmed peshmergas fra iranske KDPI deltok i forsvaret av Kirkuk. For første gang kjemper alle kurdiske partier sammen; ikke bare det: Ironisk nok  kjemper geriljastyrker fra PKK ,som USA fortsatt stempler som terrorister, sammen med USA mot ISIL.

En krig i 2014 utkjempes også i sosiale medier, og kurdere verden over vil ha flest mulig detaljer om utviklinga i kampene. Imidlertid er også ISIL lommekjent på internett, og for noen dager siden måtte Barzani be om at folk ikke avslørte posisjonene til peshmergas i sine meldinger. Det ble gjort forsøk på å stenge twitter og facebook i Kurdistan.

De sosiale mediene avdekker også andre sider ved kurdisk politikk. På facebook og twitter foregår det en propaganda-krig mellom PKK og KDP, som begge prøver å redusere den andre parts kriginnsats og framheve sine egne styrkers meritter. Det kan tyde på at forbrødringen i kampens hete ikke vil holde i fredeligere dager.

De øvrige partiene i Sør-Kurdistan, spesielt PUK og Gorran har lenge kritisert Barzanis  avvisende holdning til samarbeide med PKK, og spesielt KDPs blokkering av de syriske kurderne.  PUK og PKK har lenge hatt et godt forhold og de kjemper idag effektivt sammen i sektoren fra Kirkuk og sørover.  Barzani har på sin side blitt så provosert av å se PKKS og PYDs faner på stillinger erobret fra ISIL, at han har gitt ordre om at bare Kurdistans offisielle flagg skal brukes under kampene.

5 kommentarer (+add yours?)

 1. Amir Taha
  aug 12, 2014 @ 18:59:47

  Du som har skrive dette har, du er en løgner. Og bare lyver. Og vet ingenting om barzani. Flaut om du er en mann

 2. Jan Bojer Vindheim
  aug 12, 2014 @ 19:13:55

  Hvis du kan påvise feil i innlegget er jeg takknemlig for det.

 3. kurder
  aug 13, 2014 @ 07:39:18

  Veldig bra skrevet takk Vindheim

 4. Nibras
  aug 14, 2014 @ 01:29:45

  Flott skrevet! PKK- og YPG geriljastyrker er nok mer effektive enn peshmergaen

 5. Malik Majid
  aug 14, 2014 @ 11:05:04

  Pehmerga tapte ikke krigen I Shangal pga styrken til ISIL, men pga araber forradere som kurdere tror kaller dem »brødere». Se på denne videoen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: