Kan kurdere samarbeide?

PKK styrker begraver en av sine falne ved Makhmour.

PKK styrker begraver en av sine falne ved Makhmour i Sør-Kurdistan.

De siste måneders begivenheter i Irak har skapt dramatiske endringer i kurdisk politikk.  Målet om en uavhengig kurdisk stat løsrevet fra Irak rykket nærmere, bare for å begraves i flyktninger. Verdens øyne ble rettet mot minoritetene i Kurdistan, spesielt ezidier og assyrere.

ISILs angrep på kurdiske kjerneområder oppleves av kurdere verden over som et angrep på kurdisk identitet, en dødelig trussel mot det reellt eksisterende Kurdistan. Den tradisjonelle rivaliseringa mellom kurdiske partier er blitt avløst av felles kamp mot ISIL, med støtte fra så uvanlige kolleger som USA og Iran.

Da ISIL i begynnelsen av juni tok makta i Mosul og rykket fram mot Bagdad, trakk den irakiske regjeringshæren seg ut av de omstridte områdene, og kurdiske styrker, peshmergas, rykket inn. Den kurdiske presidenten, Massoud Barzani, erklærte at striden om disse områdene nå var avsluttet, og ba det kurdiske parlamentet forberede folkeavstemning både om den kurdiske regions grenser og om full uavhengighet fra Irak.

En ny oljeledning til Ceyhan i Tyrkia gjorde det mulig for Kurdistan å tro på økonomisk uavhengighet, riktignok på tyrkisk nåde. Et uavhengig Kurdistan lot til bare å være et spørsmål om tid. Så kom angrepet fra ISIL, og peshmergas viste seg ute av stand til å holde fienden borte. Løftene om å beskytte assyrere, yezidier og andre minoriteter viste seg verdiløse. Men kamptrente styrker fra PYD i Syria og PKK styrker fra Qandil, sammen med amerikanske flyangrep, hjalp til å stanse ISILs framrykking.

De kurdiske geriljagruppene fra alle deler av Kurdistan deltar nå for første gang på samme side i en konflikt. Peshmergas fra KDP og PUK har tidligere bekjempet hverandre med alle midler. Nå slåss de side om side med hverandre og med kurdere fra samtlige naboland, og får støtte fra USA og Iran. I bakgrunnen lurer dessuten Bashar al-Assad, sjefen for Baath-diktaturet i Syria. USA har lovet å bombe hans motstandere.

Riktignok nekter de iranske spesialstyrkene ved Kirkuk og Khanaquin å samarbeide med peshmergas fra de iranske kurderpartiene KDPI, Komala og< PJAK, men at statene i dette nabolaget støtter kurdiske styrker i nabolandet og undertrykker sin egen kurdiske befolkning er normalt. Dette er likevel et tegn på at det nåværende kampfellesskapet mot ISIL ikke fjerner alle bakenforliggende konflikter.

Det er åpenbart at samarbeidet mellom så ulike aktører som Iran og USA er midlertidig. Kan man si det samme om det militære samarbeidet mellom KDP og PKK? Fra PKKs side kreves det nå at det skal opprettes en felles militær kommando for alle de kurdiske styrkene i Irak. Samtidig er det ikke lenge siden PKKs allierte i Syria, PYD, nektet KDP styrker adgang der. Det kan synes som PKK vil ha en hånd på rattet i Irak, men fortsatt være eneste sjåfør i Rojava, de kurdiske områdene i Syria.

Når ISIL nå har vist at grensene mellom Syria og Irak er vilkårlige, kan det oppstå en situasjon der både Sør-Kurdistan og Rojava river seg løs. Alt annet enn et nært samarbeide mellom de to delene av Kurdistan vil da være meningsløst. I et optimistisk perspektiv kan vi håpe at erfaringene fra den felles kampen mot ISIL legger grunnlaget for et demokratisk samarbeide til beste for Kurdistan.

Reklamer

1 kommentar (+add yours?)

 1. wehadrons
  sep 01, 2014 @ 01:35:28

  Ja, nå er det tid for kurdisk enhet, fra Rojava til Aserbajdsjan-e Gharbi, fra Aberdeen til Mehran. Etableringen av en uavhengig, suveren Kurdistan er for hånden.

  Post ISIS en avtale kan gjøres med Tyrkia, Iran, og hva eller hvem som Irak og Syria ende opp som, for å gjøre en kurdisk stat, ut av den kurdiske regionen av Irak og en liten bit fra alle de andre nasjonene epler.

  Dette er den gryende av en ny geo-politiske kartet i regionen, en som sletter de gamle kolonialisme grenser etablert med traktaten Lausanne.

  Det er tid for regionen, og verden til å vende seg bort fra konkurrerende modeller og begynne å jobbe innenfor rammen av samarbeidsmodeller i næringslivet og i politikken.

  Biji Kurdistan !!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: