ISIL og de fæle amerikanerne

Kamp mot ISIL må omfatte støtte til kurdere i Syria ogIrak

Kamp mot ISIL må omfatte støtte til kurdere i Syria ogIrak

Den islamistiske terrorgruppa ISIL/ ISIS / IS har skapt kaos ikke bare i Irak og Syria, men også i velordnede verdensbilder her hjemme. ISIL dokumenterer sine overgrep: halshogginger, korsfestelser, offentlig tortur osv. på video og legger dem selv ut på internett. Frykten er jo et av deres viktigste våpen. Frykten får militære motstandere til å flykte, og frykten får befolkningen ISIL kontrollerer til å innordne seg.

Så ble det naturligvis nødvendig for gode muslimer å vise avstand til uhyrlighetene. Det er  bra at muslimer viser det alle burde vite: også i deres religion er det store flertallet skikkelige folk. Men når Faten Mahdi Al-Husseini og alle norske politikere tar avstand fra ISILs overgrep uten å støtte dem som lider under angrepene; først og fremst den kurdiske befolkningen i de to araberlandene, blir det lett et slag i lufta.

De offentlige pliktøvelsene i å ta avstand fra ISIL kombineres av mange med en annen kjent og kjær pliktøvelse: nemlig å legge skylda på USA og NATO. Det later til at all vold i Midtøsten brått oppsto i mars 2003, da USA gikk til angrep på Irak. Når en lytter til talere fra SV og Rødt kan en fort få inntrykk av at verden hadde vært et bedre sted om diktatorer som Saddam Hussein og Moammar Gaddafi fortsatt hadde sittet ved makta. Det snakkes om millioner av ofre for NATOs bombing, og om lykkelige tider under diktaturene – for dem som unnslapp torturkamrene. Historien er i virkeligheten ikke fullt så enkel.

For å ta noen tall til å begynne med: Under Saddam ble det drept minst en million irakere. Da regner jeg med de som falt under krigen mot Iran (ca 500 000 – lavt regnet), kurderne som ble massakrert under anfal-kampanjen (ca 200 000) og de som omkom da Saddam slo ned opprørene i nord og sør i 1991 (ca. 300 000). Til sammenligning er antallet drepte i Irak etter 2003 nå rundt 200 000 ifølge Iraq Body Count. Selv om du mener IBCs tall er for lavt, blir det i alle fall et godt stykke opp til Saddams tall. Og de omkomne i IBCs tall er stort sett ofre for irakiske «opprørere» og militser, ikkek for «NATO-bomber».

Det er ikke sant at Saddam fikk våpen fra USA. USAs kortvarige samarbeid med Saddam-regimet var under siste del av krigen mot Iran. Det eneste de ga ham var informasjon om iranske styrkers bevegelser, og aktiv bortforklaring av Irakisk bruk av gass mot Iran så vel som mot kurderne. Heller ikke ISIL har fått våpen fra amerikanerne. Selv om noen av forløperne nok kan ha tusket til seg forskjellig utstyr.

Mitt poeng er likevel ikke å reinvaske USA (det ville vært en stor jobb); jeg prøver bare å se på situasjonen slik den er og ikke slik man kunne ønske den skulle ha vært. Derfor gremmes jeg når folk – i velment anti-imperialisme – klager over at amerikanerne bomber ISIL-stillinger i Irak.

Uten amerikansk bombing av ISIL ville også Erbil idag ha vært en krigssone. Byen rommer hundretusener av flyktninger fra Sinjar, Mosul og Ninava, foruten sin befolkning på en drøy million. Det blir ganske drøyt å overlate alle disse menneskene til ISIL framfor å akseptere amerikansk flystøtte.

Videre: mennesker i Midtøsten er ikke bare uskyldige ofre. De har sine egne mål og sine egne motiver. Arabere og persere kan være imperialister akkurat som europeere. Og Midtøsten har sine egne tradisjoner for vold, krig og massakrer.

Etter Saddams fall har flere andre diktaturer i regionen falt som følge av opprør. Disse opprørene har sprunget ut av langvarig misnøye, og har sluppet fri lenge undertrykte motsetninger i land etter land. Ting har ikke nødvendigvis blitt bedre. Men analyser av hva USA kunne gjort annerledes er ikke en fruktbar tilnærming til problemene i disse landene, heller ikke i Syria eller Irak.

Og skal man absolutt tråle historien etter syndebukker, ligger det nok en dypere grunn til mye av uroen i den måten europeerne parterte det osmanske riket på. (Se: der fikk jeg lagt skylda på Vesten likevel, gitt).

En hemmelig avtale mellom England og Frankrike tegnet i 1916 nye grenser i Midtøsten, på tvers av etniske og kulturelle sammenhenger. Nå blir de revidert på bakken.

En hemmelig avtale mellom England og Frankrike tegnet i 1916 nye grenser i Midtøsten, på tvers av etniske og kulturelle sammenhenger. Nå blir de revidert på bakken.

4 kommentarer (+add yours?)

 1. Øyvind Holmstad
  sep 04, 2014 @ 05:51:22

  «Så kveldens meldinger om at USA skal delta/lede Nato-militærøvelser i Ukraina senere iår er etter mitt skjønn den absolutte og totale galematias. En må ikke se bort fra at Russland knuser denne provokasjonen til pinneved -om de ønsker?

  Norge skal anvendes som militært oppmarsjområde for krigen mot Russland. En øver seg allerede på logistikken i å ta imot titusener Nato-soldater.

  Dette påminner svært om AP-regjeringens håndtering av Libyakrigen hvor det norske flyvåpenet bombet for det globale Jihad. Ingen – jeg gjentar – ingen Jihadist med norsk statsborgerskap rekker å gjøre så store tjenester for terroristisk Jihad som Norges regjering dengang, i 2011.

  Når Israel skal raderes fra kartet,vil vi se at Jihad terror staten Libya vil spille en sentral rolle.

  Overalt hvor USAs Pentagon tar ledelsen sitter verden igjen med ruinhauger: Afghanistan,Irak,Libya og Syria.»

  http://www.verdidebatt.no/debatt/cat1/subcat2/thread11522477/#post_11522477

  Jeg vet ikke, men jeg sitter med en ekkel følelse av at Russland og Vesten er i ferd med å barke sammen i en ny storkrig, og at Israel vil slettes av kartet. Kanskje vil IS reetablere storkalifatet ut av denne ruinhaugen? Et kalifat med de mest brutale sharialover, som strekker seg over det meste av Europa/Asia/Nord-Afrika?

 2. Jan Bojer Vindheim
  sep 04, 2014 @ 09:54:13

  Dette var en drømmeillustrasjon til blogginnlegget mitt: Masse fantasier om fæle amerikanere, og ikke antydning til sympati eller støtte for kurdere, assyrere eller andre ofre for ISIL.

 3. Øyvind Holmstad
  sep 04, 2014 @ 16:20:00

  Det er sant! Også jeg er nok mest bekymret for Europas og vår egen framtid, og tenker lite på ofrene for ISIL her og nå.

 4. Amund Lie
  sep 10, 2014 @ 21:44:16

  Øyvind Holmstad Hat propagandan til ISIS kontrolleres nå av FSB og Assad http://freebeacon.com/national-security/russian-website-hosts-terror-propaganda/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: