Kampen om Shengal

Flyktninger på vei fra Shengal til Syria

Flyktninger på vei fra Shengal til Syria

Fjellmassivet i det nordvestlige Irak som araberne kaller Sinjar og kurderne kaller Shengal, ble erobret av ISIL i begynnelsen av august. Det meste av de kurdiske peshmerga-styrkene fra partiet KDP, som hadde lovet å beskytte området, forsvant til Dohuk og Erbil, bare noen små avdelinger valgte å bli igjen hos sivilbefolkningen, stort sett yezidier, som flyktet opp i fjellet. For KDPs leder, Kurdistans president Massoud Barzani, var dette et pinlig nederlag, bare overskygget av ISILs offensiv mot hans hovedstad Erbil.

Nå hadde ISIL mange grunner til å innta Shengal, som behersker hovedveien mellom de ISIL-kontrollerte byene Mosul og Raqqa, men for yezidiene var det avgjørende at ISIL anser deres urgamle religiøse tradisjoner som en form for polyteisme som må straffes med døden. ISIL anser det også som rett og riktig å gjøre yezidi-kvinner og jenter til slaver og selge dem på auksjon, til seksuell og annen forlystelse for kjøperne. Titusener eller hundretusener av yezidier flyktet derfor i panikk, noen kom seg til Kurdistan, mens de flest måtte ta til takke med den brennende sola på fjellviddene.

Shengal ligger nær Syria, der kurdiske styrker fra partiet PYD kontrollerer store områder. Disse styrkene åpnet en korridor til Shengal, som gjorde det mulig for de fleste flyktningene på fjellet å komme seg unna. De opprettet dessuten baser på fjellet og tok til å verve medlemmer blant yezidiene. PYD er nært alliert med partiet PKK, som ser KDP og Massoud Barzani som farlige konkurrenter om kurdernes lojalitet. PKKs ledere Cemil Bayik og Murat Karayilan erklærte at KDP hadde forrådt yezidiene og at Shengal måtte bli en uavhengig region alliert med PYDs områder i Syria.

Det er derfor mange tunge grunner for Massoud Barzani til å gjenerobre Shengal. Han må vise at hans peshmergas er istand til å bekjempe ISIL, han må sikre Shengal-området som del av Kurdistan og vise at han er beredt til å forsvare yezidiene, og ikke minst må han vise seg minst like tøff som PKK og PYD.

I begynnelsen av desember lanserte så kurdiske styrker sin største operasjon på mange år; nærmere 10 000 peshmergas rykket fram på flere fronter og erobret raskt størstedelen av områdene mellom Mosul-sjøen og Shengal, inkludert det viktige grenseområdet ved byen Rabia. Hundrevis av væpnede menn og kvinner fra PYD og PKK deltok også. Snart var det meste av Shengal under kurdisk kontroll, og de første flyktningene kunne vende tilbake til sine ødelagte hjem, men det pussige var at ulike kurdiske grupper presenterte situasjonen på høyst forskjellig vis. Ifølge Firatnews og andre PKK-kilder var det geriljastyrkene fra PYD og PKK som jagde vekk ISIL; mens Rudaw og andre nettsteder tilknyttet KDP skrøt av peshmergas og ikke nevnte geriljaens innsats i det hele tatt.

På denne tegningen ser vi en (vikinglignende?) representant for ISIL stå overfor kurdisk enhet , representert av en geriljasoldat med flagget til PKK og en peshmerga med flagget til KRG.

På denne tegningen ser vi en (vikinglignende?) representant for ISIL stå overfor kurdisk enhet; en geriljasoldat med flagget til PKK og en peshmerga med flagget til KRG.

Samtidig som de ulike kurdiske styrkene er nødt til å samarbeide på bakken, fortsetter altså propagandakrigen dem imellom. Ikke minst i de kurdiske eksilmiljøene foregår det en bitter og ofte hatefull strid mellom tilhengere av Barzani og tilhengere av PKK-lederen Öcalan.

Nylig uttalte Selahattin Demirtas, presidentkandidaten for det PKK-vennlige partiet i Tyrkia, DHP, at kurderne i Irak både måtte oppgi drømmen om uavhengighet og gi avkall på å innlemme Shengal i Kurdistan. Han gjentok PKKs krav om at Shengal må få en selvstendig status, og brukte ordet «kanton» som er betegnelsen på de PYD-kontrollerte delene av Syria.

Det var en dyd av nødvendighet for PKK-lederen Abdullah Öcalan å tone ned PKKs målsettinger etter at han ble arrestert i 1999. Fra sin fengselscelle har han tatt avstand fra sine tidligere visjoner om en selvstendig kurdisk stat, og tatt til orde for «demokratisk autonomi» innen dagens etablerte landegrenser. Ikke alle tilhengere av PKK og tilhørende organisasjoner har klart å fordøye denne kursendringen, men få våger å ta til motmæle. I PKK-systemet sier man ikke imot det kurdiske folks store leder.

Men i det reellt eksisterende Kurdistan, den kurdiske regionen i Irak, er full uavhengighet et omforent mål; de kurdiske partiene er bare uenige om tidsskjemaet. Uttalelsen fra Demirtas ble derfor umiddelbart stemplet som utilbørlig innblanding, og han måtte raskt forklare at han var blitt misforstått, at Shengal naturligvis er en del av Kurdistan, og at Sør-Kurdistans innbyggere selv må bestemme hvilken statsform de ønsker.

Dette løser likevel ikke problemet om Shengals status. Formelt består regionen Kurdistan av de tre irakiske provinsene Dohuk, Arbil og Suleimania, mens Shengal er en del av provinsen Ninawa. Skal Shengal slutte seg til Kurdistan, må området enten inkorporeres i en av de tre kurdiske provinsene, eller bli en egen provins innen den kurdiske regionen. Det samme gjelder naturligvis Kirkuk, Khanaquin og andre omstridte områder.

Kampen mot ISIL har utløst et tidligere ukjent samarbeide mellom ulike kurdiske fraksjoner. Dette gledelige samarbeidet må utvikles videre, men kan ikke sikte mot å utviske de politiske og kulturelle uenighetene kurdere imellom. Det er en naturlig konsekvens av det ottomanske Kurdistans deling mellom Tyrkia, Syria og Irak at kurdisk politikk har utviklet seg forskjellig i de ulike landene. Autonomi og kulturelle rettigheter er riktige og nødvendige mål for fredsprosessen i Tyrkia, men dette er målsettinger de irakiske kurderne allerede har oppnådd. Det er ingen logikk i at KRGs utvikling i retning av en fullverdig stat skal stoppe der.

Reklamer

4 kommentarer (+add yours?)

 1. Jan Bojer Vindheim
  jan 05, 2015 @ 08:29:27

  Bahri calls upon the international community “to help Yezidis establish an independent Yezidi Region which would be part of the Kurdistan Region and under the supervision of the United Nations.”
  http://rudaw.net/english/kurdistan/05012015

 2. Øyvind Holmstad
  jan 12, 2015 @ 11:28:00

  Hei! Denne kommentaren er litt på siden, men det foreligger en diskusjonstråd på steigan.no omkring kurdernes rolle i folkemordet på armenerne. Da frontene står steilt mot hverandre, syntes jeg det kunne vært interessant å høre ditt syn på saken.

  http://steigan.no/2015/01/10/krig-i-1000-ar-kollektiv-skyld/#comments

 3. Jan Bojer Vindheim
  jan 12, 2015 @ 15:22:10

  Har lagt inn følgende hos Steigan:

  Folkemordet på den armenske befolkningen i Anatolia ble planlagt og organisert av den ungtyrkiske eliten i Istanbul. Dette er godt dokumentert,for eksempel av historikeren Taner Akcam ( http://press.princeton.edu/titles/9678.html) Mange steder var det de lokale kurdiske militsene, kalt hamidiyya, som sto for gjennomføringa, men hamidiyya-kommandantene hadde ikke noen mulighet for å planlegge eller samordne en så omfattende operasjon som fordrivelsen av 1,5 millioner armenere var.

  Ungtyrkerne apellerte til kurdernes sunnimuslimske tilknytning når de ba dem bidra til å rense Anatolia for de kristne. Den sekteriske appellen medførte at kurdere som ikke var sunnimuslimer – f.eks alevier og yezidier – var vanskelige å mobilisere. Dette er godt skildret av Christopher de Bellaigue i boka Rebel Land (http://www.theguardian.com/books/2009/jun/20/rebel-land-christopher-de-bellaigue).

  I lys av dagens situasjon i Irak er det også verdt å merke seg at de kurdiske yezidiene i mange tilfeller kjempet sammen med armenerne, og mange yezidier flyktet til dagens Armenia. Se også min blogg om spørsmålet: https://vindheim.wordpress.com/2013/01/03/armenere-tyrkere-kurdere/

 4. Øyvind Holmstad
  jan 12, 2015 @ 17:44:06

  Takk!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: