Kurdistan i krise

Fra den sentrale basaren i Hewler.

Fra den sentrale basaren i Hewler.

Den kurdiske hovedstaden Erbil (Hewler) er på overflaten rolig. Biler fyller gatene og butikker og boder bugner av alle slags varer, ikke minst mobiltelefoner som det later til å være et umettelig behov for. Den sentrale basaren er lekkert oppusset og byen er full av nye signalbygg i glass og metall.

Det er også mange store bygg under oppføring, men ingen arbeider på dem. Boligblokker og forretningsbygg står der som halvferdige skjeletter. Fallet i oljeprisen og uenighet med regjeringa i Bagdad om fordeling av inntekten har rammet Kurdistan hardt. Offentlig ansatte veit ikke lenger når eller om lønningene kan komme. Mange lever på kreditt, på oppsparte midler eller på familie og venner.

Dessuten er det krig. På veggene henger bilder av døde soldater, martyrer i kampen mot Daesh (også kalt IS) som for få måneder siden rykket inn i kurdiske områder og kom på skuddhold av byen. De kurdiske styrkene, peshmergas, innbilte seg å være istand til stå imot enhver fiende, og det var derfor et alvorlig sjokk at Daesh kunne jage dem på flukt først i Shingal-fjellet og deretter på Ninavah-slettene. Sjokket ble desto alvorligere fordi de kurdiske lederne høyt og hellig hadde lovet å beskytte både de kurdiske yezidiene i Shingal og de kristne assyrerne i Ninavah. Og som om ikke det var nok rykket Daesh videre inn i de kurdiske kjerneområdene. Befolkningen i kurdiske storbyer som Dohuk og Arbil forberedt seg på å flykte opp i fjellene, slik de har gjort så ofte før under angrep fra sine arabiske fiender.

flyktingerDe brutale angrepene fra Daesh utløste dessuten en flom av flyktninger. Kurdistan hadde allerede tatt imot flere hundre tusen flyktninger fra borgerkrigen i Syria, nå kom nye hundretusener; traumatiserte yezidier og assyrere, kurdiske og arabiske landsbyboere. mer enn halvannen million flyktninger bor i teltleire i ulike deler av Kurdistan. Dette innebærer en befolkningsøkning på nærmere 30%. Selv om det kommer mye bistand fra internasjonale hjelpeorganisasjoner er det forsatt store udekkede behov. De store mengdene flyktninger er naturligvis også en stor belastning på infrastrukturen: de har behov for veier, vann, kloakk, elektrisitet og mye annet. (Den norske motstanden mot å ta imot 10 000 syriske flyktninger blir naturligvis ytterst pinlig i en slik sammenheng.)

80640Image1For sikkerhetstyrkene byr flyktningestrømmen også på problemer. Det vil ganske sikkert være daesh-sympatisører blant dem, først fremst blant araberne men også blant kurderne. Det var kurdisktalende daesh-krigere som halshugde tre peshmergas som en hilsen til den kurdiske newroz-feiringa forleden. Og det er bare noen måneder siden en kvinnelig selvmordsbomber detonerte en sprengladning i sentrum av Arbil og tok fem mennesker med seg i døden.

Om stemningen altså er rolig i Erbil og de andre kurdiske byene er den også spent. Skjønt de politiske spenningen ikke forsvinner er det oppstått en ny og sterkere kurdisk identitet: Vi står sammen mot Daesh og for Kurdistan.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: